Fotografija: Gužve u ordinacijama liječnika u BBŽ nisu rijetkost/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Gužve u ordinacijama liječnika u BBŽ nisu rijetkost/Foto: Tomislav Krišto/CROPIX (ilustracija)

Pacijente spašavaju liječnici zreli za mirovinu: "Ovo je neizdrživo, neki rade i do 2 ujutro"

Od 40 liječnka, njih čak 11 ima uvjete za mirovinu, no svejedno rade. Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković kaže da ne postoji dobna granica dokad liječnik smije raditiBJELOVAR – Od 40 liječnika obiteljske medicine Doma zdravlja u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji, njih čak 11 po godinama i radnom stažu moglo bi biti u mirovini. Umjesto mirovine, oni su ipak izabrali raditi i dati svoj doprinos u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Gužva u Zavodu za javno zdravstvo preselila se u ordinacije obiteljske medicine zbog čega liječnici pucaju po šavovima/ Foto: Deni Marčinković
Gužva u Zavodu za javno zdravstvo preselila se u ordinacije obiteljske medicine zbog čega liječnici pucaju po šavovima/ Foto: Deni Marčinković

Pokušali smo doznati kako uspiju izdržati nametnut tempo i opseg posla zbog kojeg nerijetko kućama dolaze u ponoć ili u 2 sata ujutro. Naš sugovornik je bio dr. Dubravko Grganić, 77-godišnji liječnik obiteljske medicine koji trenutno radi na četiri sata, mijenja liječnicu koja je odsutna zbog specijalizacije.

Stres i nervoza

- Nije mi teško raditi, no previše je posla jer je liječnika jednostavno premalo. Ja radim na četiri sata i odrađujem posao liječnika koji bi trebao raditi osam sati. Tu nastaju problemi - kaže dr. Grganić i dodaje kako se ne stigne sav posao odraditi u roku radnog vremena. Sve to rezultira dodatnim stresom i nervozom. Kako liječnika, tako i pacijenata koji često ne uspiju obaviti ono što trebaju.

Upitali smo dr. Grganića kakvi su njegovi pacijenti i imaju li razumijevanja.

- Kako koji pacijent. Netko razumije, netko ne - kaže dr. Grganić i odaje kako je odlučio raditi nakon što je ostvario uvjete za mirovinu iz više razloga.

- Sam posao mi je najmanji problem. No, volio bih da institucije bolje poslože organizaciju, da postoji veći red. Svima bi nam tada bilo lakše. S druge strane, tu je i materijalna strana. Znate i sami da nije blistava. U svakom slučaju plaća je bolja od mirovine - priznaje dr. Grganić koji u ovome trenutku nema dugoročan plan.

Planovi za dalje

- Ja sam na zamjeni. Mijenjam doktoricu koja se na proljeće vraća raditi. Sve ovisi hoće li mi ponuditi nešto što ću moći prihvatiti. Tako da mogu reći da će drugi planirati za mene - zaključio je dr. Grganić koji je na pragu 78 godine.

U Domu zdravlja BBŽ strahuju što će biti najavi li još koji liječnik obiteljske medicine odlazak u mirovnu/Foto: Martina Čapo
U Domu zdravlja BBŽ strahuju što će biti najavi li još koji liječnik obiteljske medicine odlazak u mirovnu/Foto: Martina Čapo

Svih ovih poteškoća svjestan je i v. d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ, Josip Rajković. Zna kako je pacijentima i dosad bilo teško doći do svojih liječnika obiteljske medicine, a posljednjih tjedana – to je gotovo nemoguće. Situaciju je dodatno pogoršao naputak Ministarstva zdravstva da liječnici u svojim ordinacijama moraju testirati pacijente brzim antigenskim testovima, kao i upisivati podatke u sustav, ali i zvati sve oboljele i njihove kontakte. To je rezultiralo popriličnim kaosom.

Organizacijski problemi

- Pored brzih testova, liječnici još moraju podatke upisivati na platformu i izdavati covid potvrde. Iako bih trebali, većina njih ne stigne zvati i kontakte, već kontaktiraju samo oboljele. Dodatni problem nastaje u ordinacijama koje se izmjenjuju u smjenama. Znači, liječnik koji radi jutarnju smjenu, u 13 sati mora izaći jer tada već s radom počinje popodnevna smjena i drugi liječnik. Pitanje je kako organizirati testiranje izvan radnog vremena, a liječnici nemaju niti prostor. Tu smo uskočili s kontejnerom koji se nalazi iza ambulanti, no organizacijski to nije najbolje rješenje - priznaje Rajković koji je itekako svjestan stresa kojemu su izloženi liječnici i ostalo medicinsko osoblje.

V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo
V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo

- Sestre iz popodnevne smjene gotovo svaki dan na poslu ostaju do pola noći, a tu su još i pacijenti dr. Drobac koja je otišla u mirovinu i koji su raspoređeni ostalim liječnicima. Njih medicinske sestre ne mogu za vrijeme radnog vremena upisivati u sustav već to čine nakon posla, kaže Rajković koji je zahvalan što ima veći broj liječnika koji rade unatoč uvjetima za mirovinu. Upitali smo ga postoji li neka dobra granica dokad se može raditi kao liječnik.

Važeća licenca

- Nama je najvažnije da liječnik ima važeću licencu. Odobrenje za samostalni rad mu se produžuju na temelju seminara i na temelju rada, tako da dok god je liječnik sposoban i dok god želi – on smije raditi, zaključio je Rajković.