Fotografija: U Domu zdravlja BBŽ strahuju što će biti najavi li još koji liječnik obiteljske medicine odlazak u mirovnu/Foto: Martina Čapo
Galerija
U Domu zdravlja BBŽ strahuju što će biti najavi li još koji liječnik obiteljske medicine odlazak u mirovnu/Foto: Martina Čapo

Dvije liječnice obiteljske medicine u Bjelovaru otišle u mirovinu, 2000 pacijenata bez liječnika

U Domu zdravlja BBŽ strahuju što će biti najavi li još netko od liječnika odlazak u mirovinu. Ako se uzme u obzir da njih 10-ak imaju sve uvjete, taj scenarij nije nemogućBJELOVAR – Dvije liječnice opće/obiteljske medicine u Bjelovaru, odnosno dr. Jelena Šigir Majcan i dr. Mirjana Drobac s 01. siječnjem 2022. godine otišle su u mirovinu. Društvene mreže doslovno posljednjih dana gore jer pacijenti jedne od njih, dr. Mirjane Drobac ne znaju kod koga potražiti zdravstvene usluge. Pacijenti dr. Jelene Šigr Majcan igrom slučaja imali su puno više sreće jer ih je odmah po odlasku dugogodišnje liječnice preuzeo novi liječnik, dr. Goran Ristić. Svi pacijenti dobili su pisanu obavijest o tome pa nisu imali razloga za zabrinutost.

Od v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ, Josipa Rajkovića doznajemo koliko je stanje alarmantno i što mogu učiniti pacijenti koji trenutačno nemaju svojeg liječnika obiteljske medicine, točnije nekadašnji pacijenti dr. Drobac.

Razlika među timovima

-Krajem listopada svoj odlazak u mirovinu najprije nam je najavila dr. Drobac, a isto je svega dva, tri tjedna kasnije najavila i dr. Šigir Majcan. Odmah smo se primili posla i krenuli u potragu za liječnicima koji bi mogli preuzeti te timove. Važno je napomenuti kako između ta dva tima postoji velika razlika. Naime, dr. Drobac nije bila u Domu zdravlja i tu je potreban natječaj koji raspisuje HZZO na koji se može javiti svaka zdravstvena ustanova, mi kao Dom zdravlja, ali i svaka druga zdravstvena ustanova. Kod dr. Šigir Majcan je razlika što je ona radila u prostoru Doma zdravlja, a nekada je bila i liječnica Doma zdravlja. U tom smo slučaju, mi kao Dom zdravlja mogli preuzeti inicijativu te na mjesto dr. Šigir Majcan staviti liječnika koji je zainteresiran za preuzimanje tima. U konkretnom slučaju, to je dr. Goran Ristić. On je inače Bjelovarčanin, no dugi niz godina putovao je na posao u Čazmu, pojasnio je v.d. ravnatelj Josip Rajković izrazivši zadovoljstvo što su barem jednu ordinaciju uspjeli relativno lako organizirati.

No i dalje stoji u zraku ona dr. Drobac.

Liječnici na bolovanju

-Nismo mogli, nažalost, nikoga pronaći za privremeno preuzimanje ordinacije. Procedura je bila takva da se trebao osnovati tim bez nositelja, dakle bez određenog liječnika već da tamo uskaču liječnici koji su u mogućnosti. Međutim, cijeli prosinac mi imamo sedam liječnika koji su na malo dužim bolovanjima, a to se proteže sada i na siječanj. Tako da ni u te njihove ordinacije nemamo koga stavljati na zamjenu. Svaki dan radimo neki novi raspored i snalazimo se kako možemo i umijemo tako da nismo imali koga staviti u ordinaciju dr. Drobac koja ima više od dvije tisuće pacijenata. Tamo treba biti liječnik na puno radno vrijeme, iskren je Rajković koji vjeruje da do ovakvog problema ne bi došlo da je samo jedna liječnica otišla u mirovinu.

Josip Rajković, v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ kazao je kako bi tim dr. Drobac mogao preuzeti Feniks. Ali tek nakon raspisanog natječaja. Oni, naime, kao Dom zdravlja nemaju s kime u natječaj jer nemaju liječnika/ Foto: Deni Marčinković
Josip Rajković, v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ kazao je kako bi tim dr. Drobac mogao preuzeti Feniks. Ali tek nakon raspisanog natječaja. Oni, naime, kao Dom zdravlja nemaju s kime u natječaj jer nemaju liječnika/ Foto: Deni Marčinković

No, realnost je sasvim drugačija. Ono što smo upitali v.d. ravnatelja Doma zdravlja jest i što je sada činiti pacijentima koji su trenutno bez liječnika.

Potraga za novim liječnikom

-Svi su dobili obavijest HZZO-a da njihova liječnica odlazi u mirovinu i da si izaberu novog liječnika. Ako im nije hitno, mogu pričekati natječaj za koji vjerujemo da će biti raspisan tokom siječnja. Prema sadašnjim saznanjima na njega bi se najvjerojatnije trebala javiti zdravstvena ustanova Feniks. Oni bi trebali preuzeti taj tim. Mi nažalost, nemamo s kime ići u natječaj, nemamo liječnika, priznaje Rajković.

Budući da se društvenim mrežama šire svakakve informacije, među kojima i one da ostali liječnici nemaju mjesta u svojim ordinacijama i da ne primaju nove pacijente, upitali smo Rajkovića, što učiniti u tom slučaju. Jer neki pacijenti zasigurno neće moći čekati natječaj i toliko dugo biti bez liječnika. Mnogima su potrebni lijekovi, uputnice i pregledi, naročito u vrijeme korone.

-Stav HZZO-a je takav da se svi pacijenti mogu rasporediti jer na njihovim stranicama postoji lista liječnika, vidi se koji su timovi ispod prosjeka. Znači pacijenti samo moraju izabrati liječnika i doći, on ih mora primiti, ne može ih odbiti. Eventualno ih može liječnik odbiti ako su u nekom sukobu otprije, no to su iznimke, tvrdi Rajković kojeg smo upitali imaju li u najavi još koji odlazak u mirovinu.

Končanički problem

-Zasad ne. Imamo 10 liječnika koji u mirovini rade na pola radnog vremena, neki i na punom, no nisu aktivirali mirovinu. Problem bi za šest mjeseci mogao biti i u Končanici gdje nam liječnica ima ugovor do kraja šestog mjeseca ove godine. Ne znamo što ćemo nakon toga. Situacija zaista nije bajna, fali nam liječnika, to nije nikakva novost, priznaje v.d. ravnatelj.

U cijeloj ovo priči, ima i dobra vijest. Ona se također tiče pacijenata dr. Šigir Majcan. Naime, dugogodišnja medicinska sestra koja je radila s Šigir Majcan, ostaje na svom radnom mjestu.

-Katica Mrak, sestra je koja poznaje pacijente i koja će sada raditi s novim liječnikom. To je odlična vijest i za doktora, ali i za pacijente. Sretni smo zbog toga. Kod dr. Drobac situacija je drugačija jer je ona bila privatnik, zaključuje Rajković koji se nada da novih odlazaka liječnika u mirovinu zasad neće biti.