Fotografija: Mišo Kovačević sam je izrazio želju za docijepljivanjem trećom dozom/Foto: Martina Čapo
Galerija
Mišo Kovačević sam je izrazio želju za docijepljivanjem trećom dozom/Foto: Martina Čapo

Svega 212 od pozvanih 480 Bjelovarčana odazvalo se cijepljenju trećom dozom cjepiva

"Raste broj oboljelih, kao i umrlih, a zaraza se uvukla i u domove za starije osobe. Najviše oboljevaju djeca i radno - aktivno stanovništvo", upozorio je v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ Vedran TrupacBJELOVAR - U bjelovarskoj Dvorani europskih prvaka trenutno se provodi organizirano cijepljenje trećom dozom protiv COVID-a 19. Cijepe se isključivo pacijenti prema indikacijama koje su naručili liječnici obiteljske medicine, a odazvalo se njih 212 od ukupno pozvanih 480.

Buster doza i treća doza

Treća doza namijenjena je za pojačavanje imuniteta osoba kod kojih se očekuje da je odgovor na prve dvije doze cjepiva bio slabiji, za kronične bolesnike i osobe starije od 65 godina, kao i za osobe koje su pojačano izložene virusu, zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovima za smještaj starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Vedran Trupac, v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ/Foto: Martina Čapo
Vedran Trupac, v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ/Foto: Martina Čapo

Evo što je o docjepljivanju trećom dozom cjepiva poručio Vedran Trupac, v.d. ravnatelja županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Naš je Zavod danas prvi put organizirao docjepljivanje, a što se tiče preporuka, imamo treću dozu i buster dozu. Treća doza je zapravo dodatna doza i namijenjena je osobama kod slabijeg odgovora imunološkog sustava. Što se tiče buster doze, ona se primjenjuje nakon primarnog cijepljenja i produljuje zaštitu – pojasnio je Trupac.

Prema podacima od jučer, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dosad je dvjema dozama procijepljeno 44.4 posto odraslog stanovništva, odnosno 36.8 posto ukupne populacije.

Porast oboljelih i umrlih

- Jučer smo imali oko 130 novooboljelih, naša županija kao i ostali krajevi zemlje bilježi sve veći broj oboljelih. Povećan je broj i umrlih u BBŽ – kazao je Trupac dodavši kako najviše oboljelih otpada na djecu u osnovnim i srednjim školama, a potom slijedi radno aktivno stanovništvo.

Preporuka je da se treći put primi isto cjepivo kao i prva dva puta/Foto: Martina Čapo
Preporuka je da se treći put primi isto cjepivo kao i prva dva puta/Foto: Martina Čapo

Svi koji su se danas odazvali docjepljivanju primit će Pfizer cjepivo.

- Pfizer može i za Modernu i za Astra Zenecu, no preporuka je da se docijepite onim cjepivom koje ste prvi i drugi put primili. Moderna zasad nije niti registrirala docjepljivanje trećom dozom – istaknuo je Trupac.

Valja napomenuti kako je danas krenulo i cijepljenje protiv gripe. Osigurano je 16 tisuća doza cjepiva za BBŽ, a dosad je pristiglo 7680 doza koje su već distribuirane liječnicima obiteljske medicine.

Nažalost, sve je više zaraženih i u domovima za starije osobe, a Trupac je odao kako će Zavod za javno zdravstvo BBŽ docijepiti i sve one koji to žele u domovima.

Bjelovarčani su se docjepljivali Pfizer cjepivom/Foto: Martina Čapo
Bjelovarčani su se docjepljivali Pfizer cjepivom/Foto: Martina Čapo

- Čekamo da ozdrave kako se ne bi dodatno izlagali virusu- zaključio je.

Rizična skupina

Svoju treću dozu Pfizer cjepiva primio je i Bjelovarčanin Mišo Kovačević.

- Odlučio sam primiti treću dozu cjepiva jer radim takav posao da sam stalno u doticaju s ljudima, u rizičnoj sam skupini, a više kolega oko mene već se razboljelo. Liječnik opće prakse udovoljio je mojoj želji da se docijepim i zato sam danas ovdje – kazao je Kovačević rekavši da je za dva dana došao na red.

Odazvalo se tek 212 Bjelovarčana od ukupno pozvanih 480/Foto: Martina Čapo
Odazvalo se tek 212 Bjelovarčana od ukupno pozvanih 480/Foto: Martina Čapo

Nuspojava nije imao, a jedina tegoba bila mu je što ga je malo boljela ruka. Preporučio bih stoga svima da se cijepe.

- Smatram da je najgore nekoga nagovarati, svatko bi trebao odlučiti za sebe, no i dalje sam mišljenja da se cijepiti treba – zaključio je Kovačević.