Fotografija: Roditelji malenih Daruvarčana mogu odahnuti/Foto: Marijan Sancic/CROPIX, Foto: Boris Arbanas/CROPIX, Nikica Puhalo
Galerija
Roditelji malenih Daruvarčana mogu odahnuti/Foto: Marijan Sancic/CROPIX, Foto: Boris Arbanas/CROPIX, Nikica Puhalo

OPERACIJA PEDIJATRICA Kako je liječnica za djecu ipak ostala u Daruvaru: "Prihvatili su moje uvjete"

Pedijatrica dr. Ana Golubić Knežević zapravo nije imala normalne uvjete za rad, a kao jedan od prioriteta za svoj ostanak tražila je i obnovu zapuštene pedijatrijske ambulanteDARUVAR – Roditelji najmlađih Daruvarčana mogu odahnuti. I dalje će u svom gradu imati pedijatricu.

U svibnju smo pisali kako postoji mogućnost da Daruvar ostane bez jedine pedijatrice na tom području. Naime, pedijatrica Ana Golubić Knežević tada je svom šefu, ravnatelju Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Josipu Rajkoviću, najavila otkaz o čemu više možete pročitati OVDJE. 

Srećom, ona se predomislila i ostaje na svom radnom mjestu, a tome su svojevrsno pridonijeli Dom zdravlja, ali i Grad Daruvar.

Pronašli kompromis

Osim zbog prevelikog broja malih pacijenata, dr. Ana Golubić Knežević namjeravala je dati otkaz i zbog problema kod korištenja godišnjeg odmora, bolovanja i slobodnih dana.

Što se u međuvremenu dogodilo, ali i na koji način su uspjeli zadržati pedijatricu, pojasnio je ravnatelj Doma zdravlja, Josip Rajković.

Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Ona se između ostaloga, žalila i na zapušteni prostor u koji nije godinama ulagano. Stoga smo obnovu pedijatrijske ambulante uvrstili u natječaj obnove prostora Opće medicine u Bjelovaru. Jučer smo baš imali sastanak. Radovi su nešto skuplji od procijenjene vrijednosti, no ići ćemo u dvije faze. Radovi bi trebali krenuti kroz mjesec, najviše mjesec i pol dana. Obnovit će se kompletni prostor, kazao je Rajković.

Nadalje, obrazložio je i kako su se uspjeli bolje organizirati što se tiče zamjena, a što je također bio velik problem daruvarskoj pedijatrici.

- Ona je jedini pedijatar i problem je ako mora ići na bolovanje ili ako želi iskoristiti godišnji odmor, pronaći zamjenu. Dogovorili smo kako tome doskočiti, a da doktorica može iskoristiti svoje zakonsko pravo.

Siračka liječnica Ljiljana Žunić uskočit će kada zatreba liječiti najmlađe Daruvarčane/Foto: Privatni album
Siračka liječnica Ljiljana Žunić uskočit će kada zatreba liječiti najmlađe Daruvarčane/Foto: Privatni album

Zamijenit će ju dr. Šulentić koja je radila prije u toj ambulanti. Ona je sada u mirovini, a radit će na ugovor o djelu. A tu je i Ljiljana Žunić iz Sirača koja voli raditi s djecom pa će nam i ona uskočiti, pojasnio je Rajković.

Pedijatra ni za lijek

Pitali smo prvog čovjeka županijskog Doma zdravlja kako stvari stoje u ostalim gradovima što se tiče pedijatara.

- U Bjelovaru imamo nedostatak jednog pedijatra. Zasad nas pokriva također liječnik iz mirovine, dr. Čabrić, no svjesni smo kako to nije trajno rješenje. Iako se nitko ne javlja na natječaje, još uvijek u Bjelovaru nije alarmantno stanje. Znatno veći problem je u Čazmi gdje već više od dvije godine nemamo pedijatra. Raspisujemo natječaje, zovemo liječnike, no nema zainteresiranih pedijatara, kaže Rajković i pojašnjava kako zasad male pacijente na čazmanskom području liječe liječnici koji dolaze iz drugih ambulanta.

Daruvarski Dom zdravlja i dalje će imati pedijatrijsku ambulantu s liječnicom/Foto: Nikica Puhalo
Daruvarski Dom zdravlja i dalje će imati pedijatrijsku ambulantu s liječnicom/Foto: Nikica Puhalo

- Svaki tjedan radimo novi raspored. I u Garešnici imamo pedijatra koji je pred mirovinom, dok u Grubišnom Polju uopće nemamo u mreži javno zdravstvene zaštite pedijatra. Prije dva mjeseca smo tražili od Ministarstva da u mrežu uvede još jednog pedijatra za Grubišno Polje, da malo rasteretimo Daruvar. To se također nadovezuje na rješavanje problema s dr. Golubić Knežević koja bi u tom slučaju imala manje malih pacijenata, pojašnjava Rajković koji  je svjestan da iako im to možda i odobre, i dalje ostaje problem tko će doći raditi. 

-----------------------------------------

Lneniček: "Sufinanciramo rad ambulante"

U rješavanje ovog gorućeg problema za daruvarsko područje bio je uključen i gradonačelnik Damir Lneniček koji je razgovarao s doktoricom Golubić Knežević i koji je još u svibnju najavio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zadrži pedijatricu u Daruvaru.

Damir Lneniček/Foto: Martina Čapo
Damir Lneniček/Foto: Martina Čapo

- Prije svega zahvaljujem našoj pedijatrici što je uopće odlučila vratiti se u Daruvar. Te što je odlučila raditi u Daruvaru do daljnjega. Bitno je da se u ovaj problem uključio i Dom zdravlja na način da kreću s obnovom ambulante, tj. uvjeta rada. Naša pedijatrica pokriva ne samo Grad Daruvar već i okolne četiri općine te djelomično i Grad Grubišno Polje. Mi smo iz proračuna izdvojili određena financijska sredstva kako bi pripomogli rad pedijatrijske ambulante. Ima puno male djece i treba im liječnik u gradu, poručio je Lneniček.

-----------------------------------------------

Pedijatrica Golubić Knežević: "Postigli smo kompromis"

Kontaktirali smo i dr. Golubić Knežević. Upitali smo ju kako to da je ipak odlučila ostati te i dalje liječiti najmlađe Daruvarčane.

- Uspjeli smo se dogovoriti, pronašli smo kompromisno rješenje koje će, nadam se, funkcionirati. Ja sam tražila nešto što su oni odobrili. Veselimo se obnovi ambulante koja nam je obećana, kazala nam je dr. Golubić Knežević zahvalivši se što smo i nju, povrh ostalih sugovornika važnih za ovu temu, kontaktirali prije objave članka. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!