Fotografija: Sve je veći problem s pedijatrima u cijeloj županiji/Foto: Milan Šabić/CROPIX (ilustracija), Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Galerija
Sve je veći problem s pedijatrima u cijeloj županiji/Foto: Milan Šabić/CROPIX (ilustracija), Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Ostaje li Daruvar bez jedine pedijatrice? Lneniček: "Učinit ću sve da je zadržimo"

Iako je ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković svjestan da dr. Ana Golubić Knežević ima previše pacijenata, on se ipak nada da neće otićiDARUVAR – Čini se kako bi najmlađi Daruvarčani mogli ostati bez jedine pedijatrice koju imaju – dr. Ane Golubić Knežević.

Kako doznajemo od ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, Josipa Rajkovića, potvrdio je da mu je spomenuta doktorica najavila da bih mogla dati otkaz i otići s mjesta pedijatrice u Daruvaru, no, nada se kako će se ona ipak predomisliti.

Nema mogućnosti zamjene

- Kontaktirao sam ponovno doktoricu, ona još uvijek nije donijela konačnu odluku. Stvar je u tome da je ona već nekoliko puta najavila otkaz, no predomislila se. Ja se nadam da će tako biti i ovoga puta. Tim više što su sada ipak nešto viši koeficijenti, odnosno malo je veća plaća u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kaže Rajković i dodaje kako je svjestan da spomenuta liječnica ima previše malih pacijenata. A budući da je jedina, postoji velik problem i kod korištenja godišnjeg odmora, bolovanja i slobodnih dana, otkriva nam ravnatelj.

Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Inače, dr. Golubić Knežević ranije je radila u pakračkoj bolnici kao bolnički pedijatar. U Daruvar je stigla prošle, 2022. godine u veljači.

- Došla je na mjesto dugogodišnje pedijatrice u Daruvar, preuzela je njezine pacijente i kaže kako je uistinu jako naporno. Osim da je nezadovoljna, nije nam točno rekla kada bi otišla, ističe Rajković koji je svjestan da pedijatara gotovo uopće nema.

Loša je situacija, da ne kažemo kritična, i u Čazmi gdje već dvije godine nema pedijatra. Malene Čazmance dolaze liječiti pedijatrice iz Bjelovara, potvrđuje Rajković i pojašnjava kako liječnici naprosto ne žele ići na specijalizaciju iz pedijatrije.

Izostanak interesa za pedijatriju

- Imamo odobrena dva mjesta za specijalizaciju. Bilo je već nekoliko natječaja za sufinanciranje specijalizacije iz pedijatrije, no nitko se ne želi javiti. Svi nam kažu da se puno očekuje, da je previše bolesne djece, te da će radije izabrati neku drugu specijalizaciju, priznaje Rajković.

Inače, postoji naznaka da bi tijekom ove godine jedna pedijatrica zaposlena u bjelovarskoj bolnici mogla prijeći raditi u Dom zdravlja.

Kako potvrđuje Rajković, stvar je tek u formalnostima. Kada se one riješe, veseli ga da će barem jedno mjesto biti osigurano.

---------------------------------------------

Lneniček: "Učinit ću sve da ju zadržimo"

O tome da bi Daruvar mogao ostati bez jedine pedijatrice, razgovarali smo i s gradonačelnikom Damir Lneničekom.

Kako nam je potvrdio, za idući tjedan zakazao je sastanak sa spomenutom dr. Anom Golubić Knežević. Prije toga ne može nam, tvrdi, reći ništa konkretno.

Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Damir Lneniček/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Mi smo i u proračunu osigurali određena sredstva kako bih pripomogli rad pedijatrjiske ambulante. Problem s manjkom pedijatara imaju i okolni gradovi i općine. I s njima smo razgovarali. Ono što svakako mogu obećati je da ću učiniti sve što je u mojoj moći da bismo pedijatricu zadržali, zaključio je Lneniček koji će, kako kaže, više informacija o ovoj temi imati nakon sastanka s liječnicom. 

Bez komentara

Komentar na cijelu ovu situaciju, kao i potvrdu odlazi li zaista, nismo uspjeli dobiti od pedijatrice Golubić Knežević. Njezina nam je medicinska sestra tek poručila kako liječnica prima pacijente i ne može razgovarati kao i da na cijelu ovu situaciju nema komentara.

Neslužbeno pak, doznajemo kako pedijatricu njezini nadređeni uopće nisu pokušali spriječiti u naumu da napusti pedijatrijsku ambulantu u Daruvaru. Problemima koji se gomilaju čini se da nema kraja, a točniji uvid u situaciju mogli bismo imati idućega tjedna, nakon što gradonačelnik razgovara s, očito, nezadovoljnom liječnicom.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!