Fotografija: Prošlogodišnju JW šetnju Daruvarom vodila je svestrana daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook
Galerija
Prošlogodišnju JW šetnju Daruvarom vodila je svestrana daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook

Od idućeg tjedna kreću popularne Jane's Walk šetnje po Daruvaru

Budući da je broj mjesta u svakoj grupi ograničen na 20 sudionika, za svaku šetnju potrebno se prijaviti telefonom na broj 098/825-098 ili na e-mail: janeswalkdaruvar@gmail.comSvjetski popularne Jane's Walk šetnje održat će se tijekom mjeseca svibnja u Daruvaru, a prva šetnja počinje već u utorak, 4. svibnja.

Jane's Walk šetnje globalni su pokret aktivistice Jane Jacobs (1916.-2006.) u kojem sudjeluje 355 gradova iz 56 zemalja sa šest kontinenata. Ovakve šetnje jako su popularne u svijetu, no u Hrvatskoj još nisu stekle toliku popularnost, ali se na tome radi. Jane Jacobs smatrala je kako je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te da se upoznaju s okolinom. Upravo je cilj i smisao ovih aktivnosti povezati i osnažiti vrijednu i kreativnu zajednicu te bolje upoznati grad Daruvar.

Šetnje građana

Naime, tu nije riječ o turističkim šetnjama, nego o besplatnim šetnjama građana koji će sami i voditi te šetnje raznih tematika u raznim dijelovima grada. Smisao šetnji je pogledati grad drugim očima, pronaći ljepote grada na svakom koraku i shvatiti koliko nedovoljno poznajemo grad u kojem možemo dosta istraživati.  

Ovogodišnji raspored održavanja JW šetnji/Foto: Jane's Walk Daruvar
Ovogodišnji raspored održavanja JW šetnji/Foto: Jane's Walk Daruvar

Tako će se prva šetnja održati u utorak, 4. svibnja, u 17 sati ispred Saveza Čeha na temu „Židovsko nasljeđe u Daruvaru“ koju će voditi Snježana Sabo. Drugu šetnju „Ugasimo svjetla, upalimo zvijezde“ vodit će Dunja Županić u petak, 7. svibnja u 21.30 sati kod malog kamenoloma prije ulaska u područje Izletišta Toplica, odnosno kod Batinjske rijeke.

Šetnje za mlade

U ponedjeljak 10. svibnja održat će se treća šetnja „Obilazak sportskih igrališta grada Daruvara“ koju će u 17 sati ispred glavnog ulaza Ekonomske i turističke škole voditi Mladen Častek, a šetnja je prikladna za djecu i mlade od 10 do 16 godina.

U rujnu prošle godine organizirali su prvu daruvarsku Jane's Walk šetnju, koju je vodila daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook
U rujnu prošle godine organizirali su prvu daruvarsku Jane's Walk šetnju, koju je vodila daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook

Četvrtu šetnju „Pogled mladih kroz okvir prošlosti“ vodit će turistička vodička Lidija Premec u suradnji sa udrugom mladih "NADA“ i to u petak, 21. svibnja od 18 do 19 sati kod fontane u centru Grada Daruvara. Ova šetnja namijenjena je mladim ljudima, a dozvoljeno je povesti i ljubimce. Isto tako može se doći biciklima ili romobilima te je pristupačna osobama s invaliditetom.

Ograničen broj šetača

Ispred Planinarskog doma na Petrovom vrhu u subotu, 22. svibnja u 15 sati održat će se šetnja na temu „Priča o svečanim otvaranjima doma na Petrovom vrhu“ koju će voditi Narcis Smojver. „Putevima mladih; nekada i danas“ naziv je šeste šetnje, ujedno i posljednje, koja će se održati u petak, 28. svibnja od 10.30 do 12 sati ispred glavnog ulaza Ekonomske i turističke škole, a koju će voditi Lana Andrijević.

Prošlogodišnja JW šetnja/Foto: Facebook
Prošlogodišnja JW šetnja/Foto: Facebook

Iz organizacije Jane's Walk Daruvar poručuju da u slučaju nepogodnog vremena, zadržavaju pravo promjene termina, o čemu će obavijestiti putem e-maila ili Facebook stranice. Isto tako, broj mjesta u svakoj grupi je ograničen na 20 sudionika zato je potrebno prijaviti se na svaku šetnju telefonom na broj 098/825-098 ili na e-mail janeswalkdaruvar@gmail.com.