Fotografija: Umirovljenici mogu birati između brojnih aktivnosti/ Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Umirovljenici mogu birati između brojnih aktivnosti/ Foto: Damir Krajač/CROPIX (ilustracija)

Udruga Impress organizira brojne besplatne aktivnosti za umirovljenike

Uz turističke šetnje organizira i aktivnosti jutarnjeg razgibavanja, razgovora protiv usamljenosti, društvene igre, štrikanje i heklanje, radionicu origami, radionicu fotografije u praksi te decoupage za početnikeDaruvarska udruga Impress nastavlja s organiziranjem besplatnih turističkih šetnji po gradu Daruvaru pa tako u četvrtak u 16.30 sati organizira treću turističku šetnju „Upoznajte sakralnu baštinu Daruvara“ uz stručno vodstvo turističkog vodiča Vladimira Ivića.

Naime, umirovljenici su kroz prve dvije turističke šetnje imali priliku posjetiti dvorac grofa Jankovića i Julijev park, a kroz ovu šetnju će se upoznati s brojnim crkvama na području Daruvara.

Dvorac grofa Jankovića Daruvar dio je turističke šetnje za daruvarske umirovljenike/Foto: Udruga Impress
Dvorac grofa Jankovića Daruvar dio je turističke šetnje za daruvarske umirovljenike/Foto: Udruga Impress

- Turističke šetnje smo pokrenuli s obzirom na veliki interes ljudi da upoznaju svoj grad, a ovoga puta nudimo umirovljenicima obilazak nacionalnih i vjerskih bogatstava grada i to rimokatoličke, pravoslavne, kalvinističke, baptističke i pentekostne crkve te židovske sinagoge. Svi umirovljenici se mogu prijaviti na broj 091 9152 621, osobnim dolaskom u Udrugu Impress ili na mail: prijave@udruga-impress.hr - rekao nam je Dubravko Šopar, izvršni direktor udruge Impress.

Mali znak pažnje

Svaki sudionik je do sada na šetnjama dobio simbolični mali znak pažnje i zahvalnosti, suvenir ili nešto prigodno vezano uz mjesto koje posjećuju.  

- Prošli put su dobili domaći čaj od aronije, a trudimo se da naši pokloni i promotivni materijali budu iz Daruvara da potaknemo lokalne obrtnike i OPG-ovce na sudjelovanje. Pokloni za ovu šetnju su iznenađenje - kaže Dubravko Šopar.

U sklopu projekta

Inače, turističke šetnje za umirovljenike održavaju se u sklopu projekta “I mi smo tu- Aktivni u zajednici” koji udruga Impress provodi u partnerstvu s Centrom za razvoj osobnih kompetencija i zaštitu ljudskih prava te Gradom Daruvarom uz financijsku potporu Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 1.693.288,80 kuna.

Raspored aktivnosti udruge Impress od 26. travnja do 30. travnja/Foto: Udruga Impress
Raspored aktivnosti udruge Impress od 26. travnja do 30. travnja/Foto: Udruga Impress

Uz turističke šetnje udruga Impress organizira brojne tjedne aktivnosti kao što su jutarnje razgibavanje, razgovorom protiv usamljenosti, društvene igre, štrikanje i heklanje, radionicu origami, radionicu fotografije u praksi te decoupage za početnike.

Fotografija u praksi

Sljedeća prema rasporedu aktivnosti je i radionica fotografije u praksi koja će se održati 30. travnja u 13 sati u Julijevom parku za sve zainteresirane umirovljenike koji žele naučiti fotografirati učeći od profesionalnog fotografa iz Armenije Mane Sergoyan.

- Mi u udruzi imamo veliki broj volontera i zaposlenika koji su se bavili fotografijom, a neki su čak i profesionalci koji su završili studij režije i fotografije, a ovisno o predznanju korisnika koji se prijave na radionicu, prvo odrađujemo screening, a potom ih usmjeravamo prema provoditeljima aktivnosti. Onda ih oni podijele ili na osnove fotografiranja, napredne tehnike, snimanje kompozicije, snimanje u otežanim uvjetima, mraku, po noći, snimanje portreta ili upoznavanje s tehnikama - istaknuo je izvršni direktor Dubravko Šopar.

Decoupage radionica

Još je jedna radionica u planu organiziranja za 30. travnja, a to je radionica decoupage za početnike ili još znana pod nazivom salvetna tehnika koju će u 16 sati voditi Maja Kop, a obuhvaća rezanje i lijepljenje salveta na neki predmet te zatim premazivanje tog predmeta lakom.

Maja Kop vodit će radionicu decoupage ili salvetnu radionicu/Foto: Udruga Impress
Maja Kop vodit će radionicu decoupage ili salvetnu radionicu/Foto: Udruga Impress

- Na sve naše radionice potrebno je ponijeti dobru volju i osmijeh jer su sve radionice besplatne i dostupne svima - dodaje Dubravko Šopar.