Fotografija: Ivana Banfić obožava kuhati, isprobavati nove recepte u koje obavezno ubaci neku svoju posebnu notu/Foto: Privatni album
Galerija
Ivana Banfić obožava kuhati, isprobavati nove recepte u koje obavezno ubaci neku svoju posebnu notu/Foto: Privatni album

Pjevačica Ivana Banfić planira napraviti dosad neviđenu turističku razglednicu Daruvara

Ivana je velika ljubiteljica kuhanja pa je odlučila spojiti glazbu i kulinarsko umijeće u jedno, i to u obliku turističke ponude i promocije gradova u Hrvatskoj, pa tako i u Daruvaru



Popularna hrvatska pop pjevačica Ivana Banfić, poznata kao I Bee, planira u Daruvaru napraviti pravu turističku atrakciju. Svestrana Ivana velika je ljubiteljica kuhanja pa je odlučila spojiti glazbu i kulinarsko umijeće u jedno, i to u obliku turističke ponude i promocije gradova u Hrvatskoj pa tako i u Daruvaru.

Promocija naših gradova

Naime, u planu joj je doprinijeti turističkom razvitku gradova, ali i promociji istih pa joj je tako sinula ideja da snima „I Bee cooking show“ i stvori turističku razglednicu krajeva Hrvatske u koje će putovati.

Ivana kaže da joj je sudjelovanje u RTL-ovom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!" bilo jedno iznimno zanimljivo i interesantno iskustvo/Foto: RTL press
Ivana kaže da joj je sudjelovanje u RTL-ovom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!" bilo jedno iznimno zanimljivo i interesantno iskustvo/Foto: RTL press

Cijelu priču zamislila je kao svoju turističku razglednicu koju će stvoriti kroz svoja putovanja po Hrvatskoj gdje će pronalaziti prekrasna mjesta, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, dvorce, agroturizme, proizvođače, farme, turističke zajednice, prirodne ljepote i vinograde ili radišne i zanimljive ljude i njihov zanat, koji možda nemaju priliku izaći u javnost i nisu viđeni.

Zabavan show

Na taj način bi ona dala djelić sebe u promociju tog kraja, surađivala bi s ugostiteljskim objektima i šefovima kuhinje ili običnim, kako ona voli reći, malim ljudima, kuhala zajedno s njima tradicionalna jela i specijalitete tog kraja, posluživala goste, a naposljetku im i zapjevala. Cijelu će tu priču, od šetnje i razgledavanja gradova pa sve do kuhanja, posluživanja gostiju i zabave, snimiti sa svojim suradnikom i staviti na svoj You Tube kanal „I Bee cooking show“.

Ivana Banfić uoči koncerta '90 Cro dance party koji se održao u listopadu 2019. godine u zagrebačkom klubu Boogaloo/Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Ivana Banfić uoči koncerta '90 Cro dance party koji se održao u listopadu 2019. godine u zagrebačkom klubu Boogaloo/Foto: Ronald Goršić/CROPIX

- Bit će to zabavan show s gostima, putovanjem, prirodom i životinjama kojim će se širiti radost i ljubav, a cilj je dobro se zabaviti. Voljela bih doprinijeti autohtonim mjestima i dati odskočnu dasku autohtonom hrvatskom proizvodu koji možda nije trenutno prepoznat, a da na svoj način, spontano, prikažem sve to kroz moj video. Želim stvoriti nešto za sutrašnje generacije – kaže Ivana Banfić.

Kako nam je rekla, upoznala je i stekla prijatelje u Istri koji se bave glinčarenjem i rade stare instrumente čudesnog zvuka od gline čak iz Afrike, a koje samostalno peku pa do glazbenika koji samostalno proizvode iz jednog komada drveta egzotične Indijske instrumente.

U ovome se pronašla

- Takve ljude želim otkriti i zajedno s njima kuhati i prikazati njihov kraj, gastro ponudu, povijesne rute, kulturu, ugostiteljstvo, sve što se u tom mjestu događa te prikazati drugima zašto bi bilo dobro doći u to mjesto - rekla je Ivana Banfić i dodala da se u ovome vidi do kraja svog života.

Vođena motom da „ljubav ide kroz želudac“, svakom tradicionalnom jelu dodat će svoj tajni sastojak kojim će ga oplemeniti i na taj način napraviti svojim. Prema njenim riječima, voli kuhati za ljude i počastiti ih, a gušt joj je vidjeti oduševljene ljude pred koje ponosno stavlja svoje kulinarsko umijeće.

Ivana je prava majstorica u kuhinji/Foto: Privatni album
Ivana je prava majstorica u kuhinji/Foto: Privatni album

- Nakon što skuham i poslužim ih, dobit će još i recept da mogu doma probati skuhati to jelo, a i pokazat ću im greške i mane tog recepta s kojima sam se ja susrela – kazala je Ivana Banfić.

S obzirom da je video sadašnjost i budućnost, Ivana se trenutno u tome vidi i prilagođava trendovima. Ovakva turistička promocija destinacija u Hrvatskoj, donijet će benefit turističkoj zajednici, gradu, ali i ljudima koji žive u njemu. Kroz video uratke širok broj publike upoznat će se sa ljepotama Hrvatske.

Marginalizirani krajevi

- U trideset godina prošla sam cijelu Hrvatsku, uzduž i poprijeko. Znam svaki kutak i ljude i jednostavno mislim da medijski neki krajevi nisu dovoljno promovirani, a ja volim tako male ljude i marginalizirane krajeve, koji su u sjeni velikih. Uzela sam zadatak da otkrijem nove ljude i dam svoj doprinos na sreću i zadovoljstvo svih – istaknula je Ivana.

Ivana se u Daruvar zaljubila na prvi pogled/Foto: Privatni album
Ivana se u Daruvar zaljubila na prvi pogled/Foto: Privatni album

Ivana ima sestričnu u Daruvaru, Tamaru Banfić, koja joj je u nedavnom obiteljskom druženju u Daruvaru, predložila da jednu od svojih emisija snimi upravo u tom gradu.

Najbolje od Daruvara

Tamara ju ju je spojila s najboljim kontinentalnim restoranom u Hrvatskom, Little Italy, i najboljim daruvarskim koktel majstorom Denisom Vlahovcem. Tamara joj je predložila da u restoranu Little Italy napravi jela koja će upotpuniti s vinima iz Badela i pivom iz Daruvarske pivovare kako bi spojila sve najbolje od gastronomije što nudi Daruvar. Probala je Farukov burek i predložila joj kako bi bilo dobro da i i njega predstavi u svojoj emisiji. A eventom Grofove večeri, koje se uskoro planiraju održavati u dvorcu grofa Jankovića, o kojima joj je pričao Denis Vlahovac, zaključit će svoj show dobrom klopom i pjesmom.

Ivana Banfić na jednom od svojih nastupa u Varaždinu/Foto: Željko Hajdinjak/Cropix
Ivana Banfić na jednom od svojih nastupa u Varaždinu/Foto: Željko Hajdinjak/Cropix

- U planu mi je suradnja s restoranom Little Italy Pub. Oduševljena sam njihovom hranom i pripremom. Daruvarčanin Denis Vlahovac je majstor koktela pa bismo napravili sparivanje hrane s koktelima, odnosno uklopili tradicionalno s modernim. Ekipi smo iz restorana Little Italy predložili ideju koju su pozdravili i oduševili se. Bitno je da jedni druge podržimo jer imamo priliku stvoriti novi svijet i novi model poslovanja. Svi trebamo doprinijeti boljem svijetu – dodala je Ivana.

Snimka odlazi u svijet

Tako je Ivana prepoznala Daruvar kao turističku destinaciju koja ima puno potencijala i u kojem bi voljela ostaviti neku svoju posebnu notu. Tamaru će je povesti kroz šetnju gradom i pokazati joj sve znamenitosti, prirodne ljepote, ugostiteljsku ponudu i specifičnosti grada kojeg će Ivana kroz svoje kuhanje u nekom restoranu prikazati ostatku Hrvatske i svijeta.

Prvu razglednicu snimit će u Međimurju, točnije u vinogradima pored Čakovca, međutim čeka na povoljniju epidemiološku situaciju i popuštanje mjera iza Uskrsa.

- Moramo biti strpljivi. Ideja i želja su tu i vjerujem da će se to realizirati kako svi priželjkujemo. Čekamo i da bude ljepše vrijeme kako bismo mogli snimiti prirodne ljepote – rekla nam je I Bee, a potvrdila je da će sigurno ove godine krenuti sa snimanjem razglednica.

Ivana Banfić pokraj daruvarskog Ginka/Foto: Privatni album
Ivana Banfić pokraj daruvarskog Ginka/Foto: Privatni album

Skromna Ivana, puna životnog iskustva i mudrosti, kaže da u ovako veliku priču ne ulazi zbog materijalne koristi.

- Gledam da je meni dobro, a isplata uvijek dođe u nekom obliku. Bitno je da se ja i svi oko mene dobro osjećamo jer smo tada napravili veliku korist. Novac mi nije na prvom mjestu i ne smatram sebe materijalno bogatašicom, ali uložiti u sebe, ljude i pjesme puno je vrijednije i to je moja misija u životu – sloboda – kaže Ivana Banfić.

Ekološki gumeni bomboni

Na svom You Tube kanalu „I Bee cooking show“ već je krenula sa objavljivanjem videa nešto u vlastitom domu, a nešto čak i u šumi na vatri. Potpuno je spontana, inspirira ju sve što god ugleda i uglavnom gdje god joj se svidi dođe i kuha.

- Sad se spremam raditi zdrave ekološke gumene bombone voćnih okusa i nabavila sam kalupe za njih. Meni samo dođe ideja, sve se poklopi, ljudi se pojave, spoje i tako se to realizira. Takav mi je cijeli život i kod pjesama i kod svega što radim. Nisam tip koji će pet godina čekati da realizira ideju, nego ju ja odmah razradim i krećem u realizaciju – istaknula je I Bee.

Ivana Banfić u RTL-ovom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!"/Foto: RTL press
Ivana Banfić u RTL-ovom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!"/Foto: RTL press

Najviše voli peći kolače, ali dobro joj ide pravljenje domaće tjestenine koju je naučila kuhati sudjelujući u RTL-ovom kulinarskom showu "Tri, dva, jedan - kuhaj!“ zahvaljujući kojem joj se otvorio jedan novi obzor na kuhanje i hranu, na tanjur koji je netko s trudom i ljubavlju skuhao i utrošio svoje vrijeme na pripremu.

- Super mi ide priprema dumplingsa koje sam također tamo naučila, a na show sam se prijavila jer tijekom lockdowna nisam imala posla i bilo mi je pomalo dosadno. Volim medije i publiku i izvoditi show pa mi je to malo falilo. Ovako sam našla način kad već nema muzike: show must go on - šaljivo poručuje Ivana.

Ulični specijaliteti Indije

Inače, najdraža nacionalna kuhinja joj je azijska, a po novom indijska jer kako kaže, posjetila je Indiju nekoliko puta i oduševila se njihovim uličnim specijalitetima.

- Probala sam sve, ali kajgana sa masalom mi je super, pogotovo me oduševio jedan djed koji je na ulici kuhao s malim kolicima i tavicom. S tolikom ljubavi je spremao to jelo da me potpuno oduševio. U Indiji sam otkrila vegansku i organsku prehranu što sada proučavam – rekla nam je I Bee i dodala da joj je inače zabavno proučavati nove stvari.

Kuhača umjeto mikrofona

Oduvijek gaji veliku ljubav prema kuhanju, a kako u šali kaže, umjesto mikrofona primila je kuhaču.

- To ide jedno s drugim, kada nastupaš putuješ i ideš po najboljim restoranima, svi se trude da ti ponude najbolje od sebe, isprobaš svakakva jela i specijalitete, a inače sam veliki gurman – kaže Ivana koja je od svoje bake naučila kuhati, a sada kuha za svoju obitelj i prijatelje.

Njezin sin Jan sa samo 11 godina budući je šef kuhinje što nas i ne čudi jer ima od koga naučiti, ali…

Talentirani sin Jan

- Specijalizirao se za meso, steak-ove i burgere o tome zna više od nekih kuhara što rade u restoranu. Samouk je, sve pronalazi na Internetu i tako uči – rekla nam je I Bee.

Naime, Ivana Banfić, svima je poznata kao pjevačica, a osnovala je i vodi školu pjevanja, točnije Glazbenu kuću Banfić. Nama je otkrila hoće li nastaviti u tom smjeru ili se odlučuje na kuhanje.

- U cijeloj karijeri sam objavila deset albuma, a pjesama ne znam broj. Snimila sam hrpu singlova, festivala, koncerata i spotova. Ako popuste mjere veselim se nastaviti s nastupima, ali pjesma će i dalje živjeti kroz kuhanje i ovaj show koji planiram napraviti – kaže Ivana.

Studij psihologije i psihoterapije

Iako je završila srednju glazbenu školu za klavir i većinu svoga života posvetila pjevanju, ipak je odlučila nakon četrdesete godine svog života upisati Studij psihologije i psihoterapije što je 2017. godine i završila.

- Time se sada ne bavim jer je to specifična vrsta terapije, točnije tjelesno orijentirana integrativna psihoterapija, koja obuhvaća rad s tijelom i direktan kontakt s klijentom što trenutno, s obzirom na epidemiju, nije moguće, ali preživjeli smo i gore – rekla je pozitivnog duha, Ivana.

Naime, Ivana je živjela u Staroj Drenčini, nedaleko Siska, odnosno tri kilometra od epicentra potresa. Pogođena potresom kojeg je jako teško prihvatila, baš kao i većina nas, ipak se trudi ostati optimistična i živjeti punim plućima. Prestala je planirati stvari. Jednostavno kaže „ne planiram ništa dalje od sutra ujutro kad se probudim“.

Pozitivno razmišljanje

- Nakon potresa, ustvari živim tamo gdje je moje tijelo u danom trenutku, odnosno tamo gdje se ja nalazim, tamo živim. Trenutno sam „zabila štap“ u Velikoj Gorici i trudim se ne razmišljati o tome i ostati pozitivnog raspoloženja – kazala je Ivana.

Zbog pandemije koronavirusa, odgođenih svirki i potresa, okrenula se obitelji, kuhanju, brizi o sinu, sadnji vrta i voćaka, šetnjama u prirodi, poljoprivrednim radovima...

- Uživam i puno spavam. Ni sama ne znam od čega živim jer nema svirki. Zalihe koje imam polako se tope i sada smišljam nove načine kako preživjeti i zaraditi, a da se bavim s ovim što volim, a volim pjevati, ljude, putovati, dobru hranu, kuhati, prirodu, izlete i društvo – rekla nam je I Bee.

Ivana ima zemljište u Sisku, gdje sadi zaista sve, od sjemena do stola.

Ivana se za vrijeme korone potpuno obitelji, kuhanju, brizi o sinu, sadnji vrta i voćaka, šetnjama u prirodi, poljoprivrednim radovima/Foto: privatni album
Ivana se za vrijeme korone potpuno obitelji, kuhanju, brizi o sinu, sadnji vrta i voćaka, šetnjama u prirodi, poljoprivrednim radovima/Foto: privatni album

- Tražila sam organsko sjeme, nisam kupovala iz dućana ili centara nego sam baš tražila staru sortu sjemena i eksperimentirala sa usjevom. Sve je niknulo - patlidžani, tikvice, četiri vrste tikve, batat, krumpir žuti, crveni i crni, brokule, karfiol, mahune, češnjak, luk, salate razno razne, začinsko bilje... Sve je super uspjelo osim kovrčavog kelja kojeg su napale gusjenice jer nisam htjela špricati povrće nego sam ih prirodnim putem išla otjerati i to koprivom, međutim ispala je čipka od kelja – našalila se Ivana.

Knjiga o dance glazbi

Uz bogatu karijeru kojom se Ivana može pohvaliti, napisala je i knjigu „Devedesete“ koja je izašla pred prvi lockdown, kako kaže, u pravo vrijeme kada ljudi imaju više vremena čitati.

- Povijesna knjiga o dance glazbi devedesetih u Hrvata. Došla sam na ideju za tu knjigu jer me dosta mladih generacija pitalo o snimkama i produkciji pa sam odlučila napisati knjigu. Trenutno se ne spominju tadašnje pjesme i snimanje pa sam ovom knjigom htjela potaknuti svoje kolege da se pokrenu i napišu neka svoja iskustva - zaključila je Ivana.