Fotografija: Prošlogodišnju JW šetnju Daruvarom vodila je svestrana daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook
Galerija
Prošlogodišnju JW šetnju Daruvarom vodila je svestrana daruvarska novinarka Vlatka Daněk/Foto: Facebook

Priprema se nova Jane's walk šetnja: Upoznajte grad Daruvar očima njegovih građana

Pozivaju se svi zainteresirani da svoje priče, znanja ili iskustva proživljena u Daruvaru podijele s drugima, ali isto tako da razmisle i predlože neke buduće šetnjeSvjetski popularna Jane's Walk šetnja trebala bi se početkom svibnja održati u Daruvaru.

Stoga će se danas u 18 sati putem platforme ZOOM održati online prezentacija na kojoj će se građani Daruvara upoznati s ovim projektom, a u subotu se organizira Igra na otvorenom "Upoznaj svoj grad, kako bi ga više volio". Ta igra slična je photo safariju gdje će građani dobiti fotografije na kojima je neka specifičnost grada Daruvara koju onda oni moraju pronaći.

Jako popularne u svijetu

Naime, Jane's Walk šetnje su globalni pokret aktivistice Jane Jacobs (1916.-2006.) u kojem sudjeluje 355 gradova iz 56 zemalja sa šest kontinenata. Ovakve šetnje jako su popularne u svijetu, no u Hrvatskoj još nisu stekle toliku popularnost. Jane Jacobs smatrala je kako je izuzetno važno da sami građani upravljaju razvojem gradova i kvartova u kojima žive te da se upoznaju s okolinom. Cilj i smisao svih ovih aktivnosti je povezati i osnažiti vrijednu i kreativnu zajednicu.

Daruvar je pun prekrasnih priča/Foto: Facebook
Daruvar je pun prekrasnih priča/Foto: Facebook

- Grad Daruvar ima mnoštvo toga za ponuditi i istražiti, a mi želimo motivirati što više građana da se pridruže šetnjama. To nisu turističke šetnje, već su koncipirane da građani sami vode šetnju raznih tematika u raznim dijelovima grada sa smislom da se grad pogleda drugim očima, da se nađu ljepote grada na svakom koraku i da shvatimo koliko zapravo nedovoljno poznajemo grad u kojem možemo dosta istraživati - rekla nam je koordinatorica Jane's Walk Daruvar 2021., Tanja Novotni Golubić,  i dodala kako im ove godine u pomoć uskaču kolege iz Centra za kulturu Trešnjevka, Saša Martinović Kunović, Goran Pinter i Vanja Radovanović, koji već niz godina organiziraju Jane’s Walk šetnje u Zagrebu, kako bi podijelili svoja iskustva i znanja te inspirirali i osnažili sve zainteresirane u organizaciji budućih JW šetnji u Daruvaru.

Daruvarčani obožavaju Vlatkine priče o gradu/Foto: Facebook
Daruvarčani obožavaju Vlatkine priče o gradu/Foto: Facebook

Podsjetimo, nakon što su u rujnu prošle godine organizirali prvu daruvarsku Jane's Walk šetnju, koju je vodila svestrana daruvarska novinarka Vlatka Daněk, nadaju se da će nastaviti sa sličnim šetnjama, kako bi se što bolje međusobno upoznali, upoznali svoj grad, njegovu povijest, prekrasnu prirodu, otkrili skrivena mjesta, zanimljive ljude i njihove priče te legende i zanimljivosti.

Praktični savjeti

Prezentacija Jane’s Walk šetnje podijeljena je u dva dijela. Prvi dio održat će se u četvrtak, 11. ožujka, od 18 do 19.30 sati kao online prezentacija aktivnosti Centra za kulturu Trešnjevka u okviru projekta "Mapiranje Trešnjevke" te organizacije Jane’s Walk šetnji u Zagrebu (razgovor i praktične upute o organiziranju šetnji). Ova prezentacija održat će se na platformi ZOOM.

- Ljudima će se kroz predavanje pomnije približiti priča, a Centar za kulturu Trešnjevka već dugi niz godina iza sebe ima bezbroj sličnih aktivnosti i šetnji te će pružiti ovim putem praktične savjete, iskustva i inspiraciju zainteresiranima - ističe Tanja Novotni Golubić.

Photo safari u subotu

Drugi dio održat će se u subotu, 13. ožujka, od 9 do 11 sati, a obuhvaća Igru na otvorenom "Upoznaj svoj grad, kako bi ga više volio". Mjesto okupljanja je ispred zgrade Gradske uprave Daruvar u 9 sati, a više o samoj igri svi zainteresirani mogu saznati na današnjem online predavanju. Za sudjelovanje u igri na otvorenom potrebna je prijava na e-mail: janeswalkdaruvar@gmail.com.

- To je igra slična photo safariju gdje će sugrađani morati prepoznati određene objekte u gradu Daruvaru, a najvjerojatnije će ju voditi osoba iz Centra za kulturu Trešnjevka -  kaže nam Tanja Novotni Golubić i dodaje kako su pripremili i simbolične nagrade.

Građani u prvom planu

Pozivaju se svi zainteresirani da svoje priče, znanja ili iskustva proživljena u gradu Daruvaru podijele s drugima, ali isto tako da razmisle i predlože neke buduće šetnje.

- Početkom svibnja organizirat ćemo još jednu šetnju i to povodom rođendana Jane's Walk i Dana grada Daruvara pa je to dobra prilika da se građane stavi u prvi plan. U planu je nekoliko šetnji bi se ljudi međusobno više povezali, ojačali zajednicu u kojoj žive i bolje upoznali Daruvar - rekla nam je na kraju Tanja Novotni Golubić.