Fotografija: Maratonski sastanak kojem je nazočio i Dario Hrebak trajao je puna četiri sata/Foto: Dario Hrebak
Galerija
Maratonski sastanak kojem je nazočio i Dario Hrebak trajao je puna četiri sata/Foto: Dario Hrebak

Hrebak nakon maratonskog sastanka: "Ne žurimo, brusimo glavni projekt toplica"

"Za najviše dva i pol mjeseca ćemo biti gotovi sa svime. Spremni ćemo dočekati natječaj europskog fonda za oporavak", naglasio je Hrebak
BJELOVAR – Izgradnja novih toplica u Bjelovaru je tema koja je ove godine nemalo puta prešla preko usta brojnih političara, ali i nas novinara. Budući da se bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ovih dana pohvalio kako je bio na maratonskom sastanku na kojem su se brusili posljednji detalji na glavnom projektu te megalomanske investicije, upitali smo ga o čemu se toliko dugo govorilo i tko je sve nazočio sastanku.

Radili u tišini

-Neki mediji su nas počeli prozivati jer dugo nije bilo nikakvih novosti oko toplica, a nije bilo novosti jer smo se povukli i zadnjih pet do šest mjeseci projektirali glavni projekt. A mi se se nalazili otprilike svaka dva tjedna – projektanti, stručne službe grada, konzultanti, profesori s geotehničkog fakulteta, plivački vaterpolo savez…

<p>Na zajedničkom sastanku pretresale su se sve teme vezane uz toplice/Foto: Dario Hrebak</p>

Na zajedničkom sastanku pretresale su se sve teme vezane uz toplice/Foto: Dario Hrebak

U tišini smo radili, nije da nije bilo novosti, glavni projekt smo projektirali pet do šest mjeseci, dva i pol, tri mjeseca idejni projekt, pa javna nabava četiri do pet mjeseci. Znači godina dana je kako neprestano radimo – kazao nam je bjelovarski gradonačelnik odavši kako je projektant prošlog tjedna završio svoj posao oko glavnog projekta te je potom taj cijeli dokument učinio dostupnim za sve one koji su sudjelovali u njemu. Po Hrebakovoj procjeni, radi se o sigurno 40 ili 50 stručnjaka.

Maratonski sastanak

-Sastali smo se, a svi oni koji su imali neke prijedloge, zamjerke i slično mogli su to izložiti. Sastanak je trajao puna četiri sata, izmjenjivali smo mišljenja, a glavni projektant je sve saslušao, primio na znanje, obrazložio ili demantirao što je mislio da treba. Tako ćemo se sigurno naći još nekoliko puta i brusiti na fino taj projekt. Nama se u ovome trenutku nikuda ne žuri. Mi jesmo nagovijestili da će projekt biti gotov u rujnu i nisam puno fulao. Tada smo mislili da će natječaj za projekte koji će biti financirani iz europskog fonda za oporavak biti raspisani do kraja godine, a sada znamo da je on pomaknut na prvi kvartal iduće godine – ističe Hrebak koji dodaje kako građevinsku dozvolu nakon završetka glavnog projekta mogu dobiti za mjesec i pol dana.

Nema žurbe

-Stoga ćemo sigurno još narednih mjesec dana peglati projekt nakon čega ćemo tražiti građevinsku dozvolu. To znači kako ćemo za dva do dva i pol mjeseca biti gotovi sa svime. Žurbe nema, idemo prevenirati sve nepotrebne rizike koji se mogu dogoditi ako se nešto radi na brzinu – naglasio je Hrebak ponovivši da je ovo ne samo najzahtjevniji projekt koji on radi u svojem mandatu, već je zahtjevniji vjerojatno od svih ranijih kojima su se bavili bivši gradonačelnici.

<p>Brojni stručnjaci imali su priliku reći sve što misle o glavnom projektu/Foto: Dario Hrebak</p>

Brojni stručnjaci imali su priliku reći sve što misle o glavnom projektu/Foto: Dario Hrebak

-Toplice nisi projekt za sljedećih pet ili deset godina, već za narednih 100 i više godina. Procedura je strašna, neki mediji miješaju lončiće, pitaju zašto premijer nije obećao da će Toplice biti izgrađene. Pa on to ne može obećati, postoje natječaji, kriteriji… Samo projektiranje košta tri i pol milijuna kuna, no i taj novac računamo da ćemo povratiti iz Fonda – zaključuje Hrebak.