Fotografija: Ministar financija Zdravko Marić/Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Galerija
Ministar financija Zdravko Marić/Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Izglasat će se Zakon o proračunu koji uključuje transparentnost lokalnih samouprava

U kojoj je fazi novi Zakon koji obvezuje sve jedinice lokalne samouprave da uvedu transparentan rad, zanimalo je bjelovarskog gradonačelnika i predsjednika HSLS Darija HrebakaHrvatski sabor raspravljao je jučer o rebalansu državnog proračuna, a na zastupnička pitanja odgovarao je i ministar financija Zdravko Marić. 

Bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak tom prilikom pohvalio je transparentnost državnog proračuna te način na koji ministar Marić obrazlaže predloženi rebalans, ali je jednako tako uputio pitanje vezao za transparentnost rada jedinica lokalne samouprave. 

Po uzoru na Bjelovar

- HSLS je inzistirao na transparentnosti, stoga me zanima kada možemo očekivati Zakon o proračunu, kojim će se konačno riješiti ta priča, odnosno kada će načelnici, gradonačelnici i župani imati obvezu transparentno izvještavati o proračunu direktno na stranicama svojih gradova ili županija, nešto slično što je već napravio Bjelovar, zanimalo je Hrebaka.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak/ Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Ministar financija, pored ostalog, kazao je da će se taj Zakon zasebno donijeti.

Unaprjeđenje proračunskog procesa

- Trenutno je u javnoj raspravi, stoga pozivam sve saborske zastupnike da se aktiviraju po tom pitanju. Nakon toga Zakon idu u Vladinu proceduru, a planiramo ga donijeti kroz dva saborska čitanja. Do kraja godine ćemo ga u svakom slučaju raspraviti, popraviti ukoliko bude potrebno te izglasati. Zakon o proračun, pored ostalog, mjerilo je u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti te kao takav ima čitav niz odredbi koje bi trebale unaprijediti naš proračunski proces, odgovorio je Marić.

Inače, ukupni prihod državnog proračuna povećavaju se za 3,3 milijarde kuna, a rashodi za šest milijardi. Osim o rebalansu, za danas je planirana i rasprava o smjeni ministra financija Zdravka Marića, što je prijedlog 34 oporbena zastupnika.