Fotografija: Niz uhićenja jutros u Zagrebu zbog nove afere/Foto: Damir Krajac/CROPIX, Goran Sebelic/CROPIX
Galerija
Niz uhićenja jutros u Zagrebu zbog nove afere/Foto: Damir Krajac/CROPIX, Goran Sebelic/CROPIX

Niz uhićenja jutros na Geodetskom fakultetu: "Krivotvorili putne naloge, sporna i nabava jahte?"

Dio novca je, sumnjaju tužitelji EPPO-a, plaćen za radove na vikendici profesorove prijateljice u Selinama kod Paklenice. Ukupna šteta se navodno penje do dva milijuna euraPo nalogu europskog tužiteljstva policija je rano jutros krenula u akciju uhićenja niza osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, doznaje Jutarnji list.

Kako neslužbeno javljaju, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević. Akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta se navodno penje do dva milijuna eura.

Putni nalozi

Radi se mahom o namještanju više desetaka nabava od kojih su novci išli i u džepove ljudi s fakulteta kao i o velikom broju krivotvorenih putnih naloga. Obuhvaćena je i nabava sporne jahte financirane sredstvima EU, piše Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznaju, EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani sredstvima iz EU fondova.

Između ostaloga u pitanju je projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa. Europski tužitelji smatraju da je Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Naime, kako piše Jutarnji, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, jedan postotak isplaćenog novca odmah prosljeđivali nazad na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju tužitelji EPPO-a, plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljici u Selinama kod Paklenice.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!