Fotografija: Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme/Foto: MojPortal.hr

"Nakon 'bajsizma' imamo potop, ali ne treba više pričati o tome. Bitno je što ćemo i kako sada činiti"

"Očekujemo da će već ove godine projekt izgradnje Kulturnog centra biti odobren i da ćemo krenuti graditi. Planiramo i novi vrtić, dački dom, domove za starije te industrijske ceste""Promotivne poruke nas političara često su malo dosadne, ali uz ovu možete i zaplesati! Živjeli!", napisao je na svom Facebook profilu gradonačelnik Čazme Dinko Pirak tijekom prošlogodišnje izborne kampanje te podijelio bećarac u kojemu su opjevane glave poruke i projekti planirani za novi mandat. 

Izborio ga je već u prvom krugu, baš kao i 2017., 2013. te 2009. godine, odnosno od kad se čelnici gradova biraju neposrednim izborima. Međutim, Pirak je na čelu Čazme puno duže, točnije još od 1999. godine, a kako mu to uspijeva otkrio nam je u razgovoru. 

"Iza Dinka stoje rezultati, svojoj Čazmi spreman je sve dati", jedan je od stihova spomenutog bećarca, pa smo provjerili i o kojim to rezultatima je riječ te što još planira dati svome gradu.

- Godina iza nas bila je teška godina, a pandemija nas je ograničavala u puno toga. Ne ponovila se više. Unatoč svim tim nedaćama, glavninu naših ciljeva smo ostvarili. Prošla godina bila je u znaku građenja, a najveći dio toga realizirao se kroz veliki projekt Čazma Natura, u cijelosti financiran europskim novcem. Tema tog projekta je prirodna baština, a konačni ciljevi su prije svega su vezani za turizam, ali i promociju zdravog života. Srce projekta svakako je eko bazen-prvi takav u Hrvatskoj. U njemu vidimo svoju turističku šansu, posebice zbog blizine Zagreba.

Kad ste već krenuli s Čazma Naturom, projekt je trebao završiti 31. 12. 2021., međutim radovi još uvijek traju. Što se točno dogodilo i kada se očekuje završetak cijelog projekta?

- Spomenuta pandemija glavni je uzrok tomu. Uz covid ograničenja, oboljeli su bili i radnici te su se ekipe smanjivale. Završetak projekta prolongiran je za šest mjeseci, a zatražili smo i suglasnosti SAFU-a te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da nam uvaže te okolnosti i da ne dođe do penalizacija. 

Budući bio bazen bit će okosnica turizma u Čazmi/ Foto: Grad Čazma
Budući bio bazen bit će okosnica turizma u Čazmi/ Foto: Grad Čazma

Osim ovoga, koji su to još projekti obilježili prošlu godinu?

- Kontinuirano radimo na uređenju mjesta. Prvenstveno tu mislim na komunalna održavanja, uređenju zelenih površina. Također, uređivali smo i prometnice, iako proteklih godina nismo imali pomoć Županije. Nakon lokalnih izbora ta klima bitno se mijenja i uspostavlja se zdrava suradnja.

Nije tajna da vaš odnos s bivšim županom zadnjih godina nije bio dobar. Vlast se promijenila, a u konačnici novog župana podržali ste još u prvom krugu? Kažete da se suradnja uspostavlja, što točno očekujete od nove županijske vlasti?

- Možda sam bio najglasniji po tom pitanju, ali taj problem nisam imao samo ja. Svi mi gradonačelnici i načelnici, kao i župan, izabrani smo od naroda. Međutim, ako taj položaj zloupotrebljavamo tako da to postaje naša igračka za razna manipuliranja, onda imamo rezultat kakav imamo. Naravno da nitko nije protiv investicija, dapače, ali one moraju biti dobro iskalkulirane. Uzmimo za primjer bjelovarsku bolnicu. Ispada da moramo biti taoci tog financiranja zbog loše pripreme. Novca oko nas ima, ali ga treba znati "uzeti" sa zdravim projektima, a ne naručiti radove i na koncu otići i reći "Evo ja sam izgradio". Što si izgradio? S čijim novcem? To je novac građana. Pa ja kao gradonačelnik ništa ne gradim. Ja sam samo koordinator tih aktivnosti, a građani plaćaju i grade. 

Župan Marušić i gradonačelnik Pirak sa suradnicima prilikom obilaska gradilišta u sklopu projekta Čazma Natura/ Foto: BBŽ
Župan Marušić i gradonačelnik Pirak sa suradnicima prilikom obilaska gradilišta u sklopu projekta Čazma Natura/ Foto: BBŽ

Dobro, ali što sada očekujete od nove vlasti?

- Ne očekujem nikakve spektakularne stvari, jer nakon "bajsizma" imamo potop. Prvo treba poravnati situaciju. Dakle, očekujem da će sada biti drukčije i normalno, ali trebamo prestati pričati o tome. Idemo govoriti kako ćemo i što učiniti. 

Slažem se, okrenimo se Čazmi. Za ovu godinu izglasan je proračun težak 82 milijuna kuna, odnosno desetak više nego lani. Što je dovelo do tog povećanja?

- Investicije, odnosno kandidiranje i odobravanje projekata. U proračun su ukalkulirani projekti koji su dogovoreni ili su u fazi dogovora, a financirani su s europske, državne ili u konačnici županijske razine. Međutim, proračun građana Čazme, odnosno dio vezan za naš novac je bitno manji. 

Koji su to konkretno projekti planirani za ovu godinu?

- Rekonstrukcija i dogradnja Kulturnog centra već je pripremljena. Projekt je dobro ocijenjen i visoko kotira. Kroz Naturu smo uredili Interpretacijski centar, a realizacijom ovog projekta trg će dobiti smisao i dodatan sadržaj. Očekujemo da će već ove godine projekt biti odobren i da ćemo krenuti graditi. Nadalje, planiramo izgradnju novog vrtića, kao i đački dom, koji nam je posebno bitan. Prema podacima kojima raspolažemo, veliki dio naših učenika nakon osnovne škole odlazi na daljnje školovanje u druge sredine. Oduvijek smo bili usmjereni na strukovne smjerove, koji su danas deficitarni, a da bi pridobili učenike za te smjerove, moramo im osigurati smještaj. Imamo ideju da taj dom u ljetnim mjesecima koristimo i kao hostel, posebice kada se izgradi eko bazen. Također, tražimo rješenje i model financiranja domova za starije osobe, a u planu je i izgradnja industrijske ceste koja bi spojila zone, a ujedno bi izmjestila teretni promet iz centra grada. To je svojevrsna zamjena za famoznu obilaznicu, koja danas postaje besmislena. 

Prošle godine smanjili ste prirez s 10 na pet posto. Kako se to odrazilo na gradsku blagajnu, a kako na standard građana?

- Naši prihodi manji su za oko milijun kuna. S druge strane, kod građana se svako oslobađanje dobro vidi. Moram reći da im novac nastojimo vraćati i na brojne druge načine. Bilo da je riječ o socijalnim i školskim programima ili subvencijom cijene vrtića, koja iznosi svega od 400 do 450 kuna po djetetu. 

Čazma u ovoj godini planira brojene projekte/ Foto: D. Kirin
Čazma u ovoj godini planira brojene projekte/ Foto: D. Kirin

Na sjednicama Županijske skupštine često možemo čuti vaše probleme vezane za županijske prometnice na području Čazme. Ima li kakvih konkretno dogovorenih pomaka po tom pitanju?

- Županijske prometnice na našem području nisu održavane dugi niz godina. U susjednim selima stanje je još gore. Primjerice, tamo se nalazi asfaltna cesta koju je trebalo popraviti, a Bajs je to napravio tako da je navezao kamen na nju i postala je makadam. Suludo. Toga nema ni u Monty Python filmovima. Što se naših cesta tiče, reći ću činjenicu da Čazmanci godišnje izdvajaju oko tri i pol milijuna kuna kroz registraciju vozila za ŽUC. U zadnjih pet godina to je oko 17,5 milijuna, a za to vrijeme asfaltirana je samo cesta u Siščanima, duga oko 2,5 kilometra, odnosno uloženo je oko 2,5 milijuna kuna. Pitamo se gdje su novci? Što se planova tiče, koliko mi je poznato u ovoj godini ići će natječaj za cestu u Donjem Dragancu, koja je u jako lošem stanju, a njeno uređenje tražimo već godinama. 

Kad smo infrastrukture, u kojoj je fazi projekt aglomeracije?

- Projektira se. Napravljene su početne studije isplativosti i izvodljivosti koje su sada u drugom čitanju. Naša aglomeracija treba obuhvatiti izgradnju odvodnog sustava, jer nam je po tom pitanju situacija loša. Kanalizacijski sustav imamo u svega dva naselja, od ukupno 36. Do sada smo se bavili vodovodima, plinovodima i cestama. Trenutno je u procesu reorganizacija pružanja vodnih usluga, kojom smo usput rečeno kao grad izgubili suverenitet, jer smatram da smo po tom pitanju bili dosta dobri. Opredijelili smo se za tvrtku Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, dok su ostale općine i gradovi naše županije izabrali novu tvrtku koja je tek u nastajanju. Za ovu odluku odučili smo se jer je zagrebačka tvrtka već oformljena i radi punom parom, posebice na projektima aglomeracijama, koje su im u poodmaklim fazama. 

Još jedna stvar po kojoj se razlikujete od ostatka županije, izuzev Grada Bjelovara, je vaša želja da preuzmete osnivačka prava za Osnovnu školu Čazma. Svojevremeno su bile potpisivane i peticije roditelja, međutim bivši župan nije imao razumijevanja po tom pitanju. Jeste li još uvijek ustrajni u tom naumu i jeste li o ovoj temi razgovarali s Markom Marušićem?

- Županija nas je redovito zakidala za decentralizirana sredstva, a taj novac investirali su negdje drugo. To je glavni razlog zašto smo htjeli preuzeti osnivačka prava. Također, trenutno imamo situaciju da je sportska dvorana bez grijanja, jer je pukla cijev. To traje već tri mjeseca, a ljudi mene pitaju što je s tim. Jedino što im mogu reći je da Županija provodi javnu nabavu. Suludo. Razgovarao sam s novim županom o osnivačkim pravima, a to smo, između ostalog, u kampanji obećali sprovesti. Također, očekujem potporu svih županijskih vijećnika i vjerujem da će ova točka biti na dnevnom redu prve iduće sjednice Županijske skupštine. Nakon toga moramo ubaciti i petu brzinu te napraviti dodatne učionice za jednosmjenski rad, prostor za glazbenu školu, koji također želimo osamostaliti. Doista imamo dobru suradnju s Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru, ali ne želimo više biti područna škola. Još jedan projekt koji želimo ostvariti je napraviti parkiralište kod škole te asfaltirati ono kod sportske dvorane. Nadalje, prošla županijska vlast je kroz energetsku obnovu školu zadužila za oko tri milijuna kuna, a taj dug spremni smo preuzeti na sebe.

Jedan od planiranih projekata je i izgradnja novog vrtića/Foto: Grad Čazma
Jedan od planiranih projekata je i izgradnja novog vrtića/Foto: Grad Čazma

Za kraj, vratimo se činjenici s početka priče. Dakle, imate 57 godina, a gradonačelnik ste već 23. godinu. Prije pola godine građani su vam ponovno iskazali povjerenje. Koja je tajna tog uspjeha?

- Biti s ljudima, a ne se zatvoriti u kancelariju i biti birokrat. Ljude treba slušati i to nije demagogija. U ovaj svijet došao sam iz prosvjete, želeći sve mijenjati preko koljena. Međutim, tome nije tako, a to sam naučio kroz sve ove godine. Nadalje, ponovit ću nisam bitan ja i nisam ja ništa napravio. Sve su to građani izgradili i platili. Moj tim je tu da donosi ideje, a potom i da ih realizira. Lagao bih kada bi rekao da sve te godine čovjeka nekada ne umore, ali ujedno mi je to snaga i poriv za dalje. Uostalom, to je i bio moto zadnje kampanje - I dalje, i bolje. Ono što je također bitno je priznati kad se napravi greška, a napravi se, te uvijek nastojati istu ispraviti. Srećom, do sada nisam imao onih velikih grešaka. Još jednom se zahvaljujem svim građanima na povjerenju sve ove godine.