Fotografija: Većina točaka usvojena je jednoglasno/ Foto: D. Kirin
Galerija
Većina točaka usvojena je jednoglasno/ Foto: D. Kirin

Čazma usvojila proračun: "Središte Gornjeg Draganca moglo bi dobiti novo, urbano ruho"

Čekalo se odobrenje Ministarstva kulture da bi se zgrada stare Šumarije, odnosno stare škole u Dragancu, mogla srušiti. Sad kad konačno imamo zeleno svjetlo i možemo krenuti u taj projekt, kaže PirakČazmanski gradski vijećnici jednoglasno su usvojili proračun za iduću godinu, težak nešto više od 82 milijuna kuna. Nadalje, svi vijećnici digli su ruke i za drugi ovogodišnji rebalans, kojim je ukupni gradski plan smanjen je za nešto više od četiri milijuna te ovogodišnji proračun sada iznosi 71,3 milijuna kuna.

Sadržajno bogata 5. sjednica Gradskog vijeća Grada Čazme, s 15 točaka dnevnog reda, protekla je u suglasju svih prisutnih vijećnika (njih deset od trinaestero) te je samo jedna točka izglasana s devet glasova „za“ i jednim suzdržanim, dok su sve ostale prihvaćene jednoglasno.

Gradski vijećnici dali su suglasnost za početak projekta gradnje dječjeg igrališta u Gornjem Dragancu/ Foto: D. Kirin
Gradski vijećnici dali su suglasnost za početak projekta gradnje dječjeg igrališta u Gornjem Dragancu/ Foto: D. Kirin

Od ostalih točaka, razmatrani su programi koji su sastavni dio proračuna, izmjena Odluke o komunalnom redu, Odluka o raspisivanju natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, odluke vezane za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite te o programu i radu Savjeta mladih.

Dječje igralište u Gornjem Dragancu

Posebno zanimljiva bila je Odluka o davanju suglasnosti za provedbu projekta „Uređenje dječjeg igrališta Gornji Draganec“, unutar Mjere 2.1.1 „Razvoj opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-a“, LAG-a Moslavina.  

Dinko Pirak/ Foto: D. Kirin
Dinko Pirak/ Foto: D. Kirin

- Riječ je o uređenju središta Draganca, za koji već duže vrijeme postoji projekt i plan, međutim, čekalo se odobrenje Ministarstva kulture da bi se zgrada stare Šumarije, odnosno stare škole u Dragancu, pored vatrogasnog doma, mogla srušiti. Sad kad konačno imamo zeleno svjetlo i možemo krenuti u taj projekt. Prvi korak je javljanje na natječaj. Ako dobijemo sredstva, a procijenjena vrijednost je više od 400 tisuća kuna, Draganec će dobiti lijepo urbano središte, s novim parkirnim mjestima i dječjim igralištem - mali trg, istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak. 

Mosta na Bukovini

Na Aktualnom satu, među ostalim, vijećnik Kristijan Marinić upozorio je na most na Bukovini kod Intralightinga, temu koja se provlači kroz mnoge sazive Vijeća i traje već više godina. Opasnost za pješake, posebno djecu i starije osobe, predstavlja nepostojanje nogostupa. 

Prema riječima v.d. pročelnika Upravnog odjela za proračun, komunalno gospodarstvo, gospodarstvo, zaštitu okoliša i ekologiju, Marija Ivanovića, proširenje mosta i gradnja pješačke staze na tom dijelu u planu za sljedeću godinu, a u tu svrhu predviđena su sredstva u iznosu od gotovo 400 tisuća kuna.

 - S obzirom na to da se most nalazi na županijskoj cesti, usprkos mnogim i opetovanim upozorenjima i traženjima od strane Grada Čazme, do sada nije bilo pomaka. Međutim, sada su se stvari promijenile nabolje, zaključio je Pirak.