Fotografija: Nova mrtvačnica u Vrtlinskoj/ Foto: D. Kirin
Galerija
Nova mrtvačnica u Vrtlinskoj/ Foto: D. Kirin

Pri završetku uređenje dviju novih mrtvačnica na području Čazme

Potrebu za gradnjom mrtvačnica i opremanjem infrastrukturom na grobljima izrazili su naši građani i mi ih u tome podržavamo, kazao je PirakGrad Čazma posjeduje 13 groblja s ukupno šest tisuća grobnih mjesta. Namjera je da svako od ovih groblja dobije primjerenu mrtvačnicu ili odarnicu za posljednji ispraćaj pokojnika.

Ovih dana užurbano se radi na završetku radova na dvije nove mrtvačnice, u Vrtlinskoj i Prnjarovcu. U Gradu Čazmi nadali su se da gradnja u potpunosti bude završena do blagdana Svih Svetih.

Želja građana

– Nisam siguran hoćemo li uspjeti u potpunosti sve radove napraviti do tada, ali važno je da ovi projekti idu svom završetku. Potrebu za gradnjom mrtvačnica i opremanjem infrastrukturom na grobljima izrazili su naši građani i mi ih u tome podržavamo, kazao je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak, prilikom današnjeg obilaska mrtvačnice u Vrtlinskoj.

Radove su sa suradnicima obišli gradonačelnik Dinko Pirak i direktor Komunalija Čazma Ivan Beljan/ Foto: D. Kirin
Radove su sa suradnicima obišli gradonačelnik Dinko Pirak i direktor Komunalija Čazma Ivan Beljan/ Foto: D. Kirin

Mrtvačnica se sastoji od prostrane ispraćajne dvorane, sanitarnog čvora i spremišta, koje će koristiti djelatnici Komunalija Čazma.

Gradnju mrtvačnica na čazmanskom gradskom području financira Grad Čazma.

– Za ove dvije mrtvačnice do sada smo potrošili oko 900 tisuća kuna. Bit će tu još troškova zbog uređenja okoliša, unutrašnjosti mrtvačnica i parkirališta. Nasuli smo i parkiralište kod Gradskog groblja u Čazmi. Tim parkiralištem smo omogućili da prilikom većih sahrane, kao i za blagdan Svih svetih, kad više građana obilazi groblja, imamo dovoljno parkirnih mjesta. Radimo kontinuirano da svako naše groblje dobije ponešto, tako ćemo raditi i u budućnosti, dodao je čazmanski gradonačelnik.

Uređenje mrtvačnica bila je želja građana/ Foto: D. Kirin
Uređenje mrtvačnica bila je želja građana/ Foto: D. Kirin

U planu je da sljedeće mrtvačnice koje će se graditi budu na grobljima u Gornjem Mikloušu i Pobjeniku.

Redovno održavanje

Što se tiče redovnog održavanja, sva su groblja pokošena devet puta i redovito se odvozi komunalni otpad. Pred nadolazeći blagdan Svih svetih, direktor Komunalija, Ivan Beljan, izvijestio je o stanju groblja na području Grada Čazme.

– Kao i zadnjih 20 godina, tako i ove, redovno smo kosili i odvozili otpad sa svih groblja na području grada. Meni je osobno drago da smo uspjeli dobiti dvije nove mrtvačnice i novo parkiralište na prostoru Grada Čazme, zaključio je Beljan.

Prema Pirakovim riječima, do sada je već utrošeno 900 tisuća kuna za izgradnju novih mrtvačnica/ Foto: D. Kirin
Prema Pirakovim riječima, do sada je već utrošeno 900 tisuća kuna za izgradnju novih mrtvačnica/ Foto: D. Kirin