Fotografija: Čazmanski kulturnjaci s gradonačelnikom/ Foto: I. Gusić
Galerija
Čazmanski kulturnjaci s gradonačelnikom/ Foto: I. Gusić

Grad Čazma ove godine za kulturu izdvaja 3,5 milijuna kuna, 700 tisuća više nego lani

Zahvaljujem svima na predanom radu kojim obogaćujete svakodnevni život u našem gradu, čuvate tradiciju i promičete kulturne vrijednosti našega kraja, poručio je okupljenima gradonačelnik Pirak



U proračunu Grada Čazme za ovu godinu predviđeno je gotovo 3,5 milijuna kuna za kulturne projekte, objekte, ustanove, udruge, pojedince. U odnosu na prošlu godinu, taj je iznos povećan za oko 700 tisuća kuna, a u odnosu na prije 10 godina, za gotovo dva milijuna kuna, tvrdi u tamošnjoj Gradskoj upravi. 

Čuvanje tradicije i promicanje kulture

Sukladno tome, predstavnici udruga u kulturi i samostalni umjetnici potpisali su s gradonačelnikom Dinkom Pirakom ugovore o financiranju, temeljem Programa javnih potreba u kulturi na području Grada Čazme za 2022. godinu.

- Zahvaljujem svima na predanom radu kojim obogaćujete svakodnevni život u našem gradu, čuvate tradiciju i promičete kulturne vrijednosti našega kraja, poručio je okupljenima gradonačelnik Pirak.

Gradonačelnik Pirak zahvalan je svima koji čuvaju kulturnu tradiciju u Čazmi/ Foto: I. Gusić
Gradonačelnik Pirak zahvalan je svima koji čuvaju kulturnu tradiciju u Čazmi/ Foto: I. Gusić

Što se konkretnih iznosa tiče, za rad Centra za kulturu Čazma osigurano je nešto više od milijun i pol kuna, Gradskoj knjižnici Slavka Kolara Čazma pripalo je 670 tisuća kuna, za obnovu sakralnih objekata 170 tisuća, Turistička zajednica Grada Čazme na raspolaganju ima 320 tisuća, dok je za udruge i fizičke osobe u kulturi u proračunu osigurano 200 tisuća kuna. 

Novi Kulturni centar

Od potonjih, ugovore su potpisali: KUD Čazma (20.000 kn), KUD Sloga Miklouš (40.000 kn), KUD Graničar Čazma (40.000 kn), Puhački orkestar Čazma (40.000 kn), udruga Čazmanske mažoretkinje (20.000 kn), Pop rock škola (5.000 kn), Franjo Matešin (20.000 kn) i Matko Antolčić (10.000 kn), još pet tisuća kuna vrijedan je ugovor Slađana Lipovca koji nije prisustvovao potpisivanju.

Ukupni godišnji iznos predviđen za kulturu veći je za 700 tisuća kuna u odnosu na 2021./ Foto: I Gusić
Ukupni godišnji iznos predviđen za kulturu veći je za 700 tisuća kuna u odnosu na 2021./ Foto: I Gusić

Također, ove godine u planu je gradnja novog Kulturnog centra, po programu 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“, za projekt “Rekonstrukcija i dogradnja – Kulturni centar”, vrijednog 5,8 milijuna kuna.

Zanimljiva suradnja

Dodajmo i to da je ostvarena je i zanimljiva, iako neplanirana suradnja između Pop rock škole i Puhačkog orkestra Čazma. Naime, predsjednik udruge Pop rock škola, Miro Dimić velikodušno je ponudio Puhačkom orkestru Čazma instrument koji Škola posjeduje, a što je druga strana sa zadovoljstvom prihvatila.

Ukupan iznos svih sredstava za namijenjenih za kulturu iznosi 3,5 milijuna kuna/ Foto: I. Gusić
Ukupan iznos svih sredstava za namijenjenih za kulturu iznosi 3,5 milijuna kuna/ Foto: I. Gusić

Puhači su tako dobili novu, nekorištenu trubu, a zauzvrat je na vidiku zajednički koncert s Pop rock školom.