Fotografija: Ksenija Duk iz Garešnice našla se među dobitnicima priznanja Zlatne ruke/ Foto: KruGarešnica.info/BBŽ
Galerija
Ksenija Duk iz Garešnice našla se među dobitnicima priznanja Zlatne ruke/ Foto: KruGarešnica.info/BBŽ

Nagrađena frizerka Ksenija Duk iz Garešnice: "Muškarci su postali zahtjevniji od žena"

"Kada prođe neko svjetsko prvenstvo, onda i mi moramo raditi frizure koje su bile aktualne na njemu. Tako da moramo pratiti sport, ali i turske serije", kaže Ksenija DukGarešnička frizerka Ksenija Duk (47) našla se među pet ovogodišnjih dobitnika plakete Zlatne ruke koje dodjeljuje Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Kako i sama ističe, dobiveno priznanje ugodno ju je iznenadilo.

- Nisam se nadala ovome. Doista je jako lijepo dobiti nagradu nakon 25 godina rada. Jako sam zahvalna svojim kolegama koje su me preporučile, kao i onima koji su prepoznali moj rad. Znate, nije sve u novcu, stoga sam doista sretna što sam dobila priznanje, iskreno će ova garešnička frizerka.

Kseniji su nagradu uručili župan Marko Marušić i predsjednik OK BBŽ Damir Pavec/ Foto: BBŽ
Kseniji su nagradu uručili župan Marko Marušić i predsjednik OK BBŽ Damir Pavec/ Foto: BBŽ

Inače, Ksenija Duk u listopadu ove godine proslavila je 25 godina od kako je otvorila vlastiti Frizerski obrt ''Ksenija'', a prije toga četiri godine radila je u jednog drugom salonu u Garešnici.

Frizerka, ali i psiholog

- Uz sve navedene, moram se zahvaliti i mušterijama koje već godinama dolaze u moj salon. To valjda znači da sam opravdala njihovo povjerenje, ističe Ksenija Duk.

Na pitanje koja je tajna uspjeha ima vrlo jednostavan odgovor.

- Najvažniji je voljeti posao koji radite te biti vrijedan i uporan. Nadalje, tu je i podrška obitelji, jer nakon korone doista nije lako biti suprug frizerke. Mi zapravo sve više postajemo psiholozi, a ne frizeri. Dok saslušam sve ispovjedi i povijesti bolesti, doma dođe s pet nuspojava, u šali poručuju nagrađena frizerka.

Kako kaže, izgled same frizure nerijetko pada u drugi plan.

- Dojma sam da je tehnologija dovela do toga da su ljudi danas željni razgovora i priče. Ono što je također jako bitno u našem poslu je diskrecija, dakle sve mora ostati u salonu, naglašava Ksenija Duk.

Nema dovoljno posla za nove radnike

Još jedna specifičnost zanimanja frizer je, dodaje, fleksibilno radno vrijeme.

- Moramo biti na raspolaganju i prije i poslije radnog vremena. Ako Stara godina pada na nedjelju, moramo raditi. Baš kao i u periodu krizmi ili pričesti. No, ako želite opstati mušterije moraju biti na prvom mjestu, kazala je.

Ksenija u svoj salonu/ Foto: KruGarešnica.info
Ksenija u svoj salonu/ Foto: KruGarešnica.info

Iako ističe da od svog posla može živjeti, problem joj predstavlja što nema mogućnost zaposliti druge radnike.

- U Garešnici se smanjio broj stanovnika i teško možemo zaraditi dvije plaće i platiti sve obveze. Ranije sam imala radnika, ali sada to više ne mogu, unatoč tome što sam u svom lokalu i što sam otplatila kredit. Nadalje, Garešnica ukupno ima 10 frizerski, tako da je konkurencija poprilično velika, što je u svakom slučaju dobro. Međutim, većina nas zapravo radimo same, odnosno nemamo zaposlene radnike, naglašava Ksenija Duk.

Muškarci su zahtjevnije mušterije

Budući da je već dugi niz godina u poslu, ova frizerka itekako je relevantna za usporedbu kako je to bilo nekada, a kako je sada.

- Dosta toga se promijenilo. Zanimljivo, muškarci su postali zahtjevniji od žena. Doista se pojavljuju kojekakve frizure i brade. Više vremena trošim na mlade dečke, nego za žene. Kada prođe neko svjetsko prvenstvo, onda i mi moramo raditi frizure koje su bile aktualne na njemu. Tako da moramo pratiti sport, ali i turske serije. Znate, zbog posla moramo biti u toku, u svom stilu i kroz smijeh zaključila je nagrađena frizerka iz Garešnice Ksenija Duk. 

Za kraj dodajmo i to da je vrijedan rad ove frizerke prepoznao i Grad Garešnica, dodijelivši joj priznanje 2021. godine. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!