Fotografija: Dejan Nemčić dobitnik je više različitih nagrada/Foto: Privatni album
Galerija
Dejan Nemčić dobitnik je više različitih nagrada/Foto: Privatni album

Nagrada za najboljeg svjetskog učitelja koju je više puta dobio Gareščanin Dejan Nemčić je prevara?

Radi se o dvojici poduzetnika koji organiziraju turističke ture Indijom pod krinkom nagrađivanja. Nagrađeni pak, imaju medijsku pažnju, stavku u životopisu na kojoj mogu dodatno graditi karijeru, a sve je legalno i dobrovoljnoNagrada za najbolje učitelje, atraktivnog naziva Global Teacher Award, koja se dodjeljuje u Dubaiju ili New Delhiju, zvuči kao san svakog učitelja koji drži do sebe. Profesor povijesti i sociologije Miljenko Hajdarović primijetio je kako sve više nastavnika osvaja ovu prestižnu nagradu i odlučio se i sam kandidirati da vidi koliko je teško postati njezinim dobitnikom.

Ustanovio je, međutim, da se radi o prevari, a jedna od dobitnica tvrdi da joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ponudilo platiti trošak puta po nagradu, pa nije ni posumnjala u legitimnost, piše Jutarnji list.

Nagradu dobije svatko tko se prijavi?

Na blogu Clionaut Hajdarović je podijelio svoje šestomjesečno istraživanje koje, kaže, dokazuje da nagradu može dobiti apsolutno svatko tko se prijavi i da iza svega stoje "poduzetnici s dobrim razumijevanjem ljudske taštine koji organiziraju turističke ture Indijom pod pričom nagrađivanja".

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

Osnovne informacije o natječaju pronašao je na službenoj stranici AKS Awards na kojoj su navedeni i prijašnji dobitnici, među kojima smo pronašli i osam hrvatskih učitelja. Sjedište tvrtke pronašao je na Google Mapsu i ustanovio da se radi o zapuštenoj kući u blizini New Delhija, zbog čega je postao još sumnjičaviji.

Hajdarović je potom istražio organizatore tako što je koristio Googleov alat pretraživanja po fotografiji, ubrzo je zaključio da su fotografije "posuđene" s tuđih LinkedIn profila. Bilo kako bilo, u svibnju je poslao prijavnicu za nagradu koja se dodjeljuje u sedam kategorija i 106 potkategorija.

Sami sebe ocjenjuju

Nakon što je, dakle, samoga sebe nominirao, Hajdarović se morao registrirati na internetskoj stranici AKS Awardsa. Trebao je samoga sebe realistično i iskreno ocijeniti, a neki od kriterija bili su točnost, akademski rezultati, odnos s učenicima i kolegama. Da ne bi bilo prejednostavno, pet obrazovnih stručnjaka trebalo je napisati preporuku, no Hajdarović je zaključio da to mogu napisati i članovi obitelji koji imaju vlastitu e-mail adresu.

Primio je potvrdu da je kandidat za Global Teacher Award i čekao.

- U moj email sandučić stigla je 20. rujna 2023. godine poruka s naslovom Congratulations on Being Selected as Global Teacher Award 2023 Awardee. Poruku mi je poslao Sarvesh JagdishRaj, direktor AKS Education Awards i AKS Worldwide P. Ltd. Naglasio je da je prisustvo na ceremoniji OBAVEZNO jer “jer je to monumentalna prilika da proslavite svoja postignuća i podijelite svoje uvide s kolegama nastavnicima” - napisao je Hajdarović.

Dolazak na ceremoniju - obvezan

Do nagrade je došao prilično lako, a onda je shvatio u čemu je caka. Troškove za preuzimanje nagrade snosi dobitnik, u to spada avionska karta do New Delhija, smještaj, prehrana i svaki dodatno potrošeni cent. U međuvremenu ga je, kako tvrdi, kontaktirala lokalna ambasadorica da provjeri je li se javio AKS-u.

Foto: Dejan Nemčić
Foto: Dejan Nemčić

- Prilično je nezgodno za nagrađenog kad u roku od dva-tri tjedna mora organizirati odlazak u Indiju. Ali ipak osobno preuzimanje nagrade je OBAVEZNO. Zapravo bez osobnog preuzimanja nagrada se ni ne može dobiti - objašnjava Hajdarović.

Srećom, organizatori imaju dogovor s turističkom agencijom koja nudi puni pansion u hotelu u kojem se održava dodjela, a za dodatnih 1389 eura može se pridružiti turi za obilazak Indije. Zaključuje da se radi o dvojici poduzetnika koji proračunato organiziraju turističke ture Indijom pod krinkom nagrađivanja.

Što od toga imaju nagrađeni? - Medijsku pažnju, zgodnu stavku u životopisu na kojoj mogu dodatno graditi karijeru, a sve je legalno i dobrovoljno - zaključuje Hajdarović.

Postoji i prava nagrada

Za razliku od izmišljene Global Teacher Award, postoji nagrada Global Teacher Prize koja se dodjeljuje učitelju koji je dao izniman doprinos profesiji uz novčanu naknadu od milijun američkih dolara.

Mediji su pisali o brojnim dobitnicima ove nagrade, neki od njih bili su čak i dvostruki dobitnici. DuList javio je tako da su 30. travnja ove godine u Dubaiju nagrađene Ivana Bašić iz Osnovne škole Opuzen, Rosanda Lovrić iz Srednje škole u Metkoviću te zagrebački učitelji Tatjana Orešković i Dejan Nemčić, koji je titulu dobio čak dva puta.

Profesor geografije Dejan Nemčić iz Osnovne škole Ive Andrića Zagreb javio nam se na poziv i rekao da je na nastavi te da ne zna o čemu se radi, pa da ga nazovemo za pola sata nakon čega više nije podigao slušalicu.

Ministarstvo sponzoriralo put

Navode kako je na počasnoj ceremoniji bio prisutan i Jasmin Devlić, generalni konzul Republike Hrvatske u Dubaiju. Bašić je tako dobila nagradu naziva Dynamic Teacher of the Year, a nagrada Outstanding Educator of the Year dodijeljena je Rosandi Lovrić.

Zanimljivo je da je dobitnica Ivana Bašić članica Upravnog vijeća NCVVO-a i vlasnica nagrade Ivan Filipović za 2020., a u njene međunarodne nagrade ubrojena je i sporna Global Teacher Award za najbolju učiteljicu na svijetu. Za portal Srednja.hr rekla je da joj je Ministarstvo znanosti i obrazovanja čestitalo i ponudilo da sponzoriraju njen put u New Delhi, što je odbila jer je za put sama pronašla sponzore.

- Ako naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo vanjskih poslova nisu sumnjali u legitimnost nagrade, ne vidim razlog zašto bih ja sumnjala - rekla je Bašić.

Godinu prije nagradu je primila učiteljica OŠ Stjepana Radića u Metkoviću Marijana Ćurić, piše Slobodna Dalmacija. Ćurić je, kako navode na portalu SiB.hr, trenutno ambasadorica AKS Education Award za Hrvatsku te je objasnila da se radi o obrazovnoj agenciji koja na svjetskoj razini radi na prepoznavanju marljivih učitelja koji doprinose razvoju boljega društva.

Također je potvrdila posljednje dobitnike, koji su prije desetak dana primili nagradu, osječke profesorice Katarinu Ćorković Matančić i Nikolinu Mandić Gregić te profesora vjeronauka Petra Kopunović-Legetina.

Global Edu-Conclave

Prema pisanjima portala Karlovački.hr, još jedna dobitnica je profesorica Marijana Smolčec koja predaje u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. Ona je svoju nagradu primila 2021. godine, kad je komentirala da je "teško reći kakav nastavnik treba biti da bi osvojio nagradu".

Profesor geografije Dejan Nemcic/Foto: Neja Markičević/CROPIX
Profesor geografije Dejan Nemcic/Foto: Neja Markičević/CROPIX

Osim Global Teacher Awarda, Hajdarović na svom blogu piše i o Nagradi za najboljeg edukatora - Best Global Educator, koju su primile, kako navodi, barem četiri Hrvatice. U kutu njihovih priznanja stoji logo International Internship Universityja (IIU) za koje se ispostavilo da je virtualno sveučilište koje nudi 5100 specijaliziranih tečajeva, više od 1000 certifikata i više od 45 diploma.

Spominje se i treća nagrada, Global Edu-Conclave, o kojoj istraživanje tek slijedi. Samim pogledom na stranicu, Hajdarović zaključuje da se i ovdje radi o nekim mutnim poslovima, piše Jutarnji list.

O profesoru geografije Dejanu Nemčiću, inače Gareščaninu, pisali smo nekoliko puta. U ožujku 2022. godine, uoči njegovog odlaska u Dubai, primila ga je dožupanica Marija Jungić.

Nemčić je putovao u Dubai, kako je upoznao tada zamjenicu Jungić, po još jedno prestižno priznanje, nagradu Global Teacher Award 2021., za najboljeg svjetskog učitelja u 2021. Istu nagradu Nemčić je primio i za 2020. godinu te je njegov uspjeh time još i veći, rečeno je tada.

- Budući da je sudjelovanje na takvoj konferenciji, ne samo priznanje Nemčiću i njegovom radu, nego i iznimna prilika za promidžbu, kako Hrvatske tako i naše Bjelovarsko-bilogorske županije, logističku podršku ovom višestruko nagrađivanom profesoru pružit će i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, poručili su 2022. iz BBŽ-a.

Inače, s profesorom Dejanom Nemčićem radili smo priču u kojoj nam je ispričao sve o svojim učiteljskim počecima, no osvrnuo se tada i na svjetsku nagradu koju je dobio čak dva puta. 

Nije se javio

- Nosim u Dubai promotivne materijale grada Garešnice i županije. Uz to imam i svoje materijale i prezenatcije. S ponosom ću promovirati svoj grad iz kojeg je sve krenulo. Od malene Garešnice do najviše zgrade na svijetu. Garešnica je maleni grad velikog srca koji smo stavili na obrazovnu kartu svijeta – kazao je Nemčić prije odlaska u Dubai 2022- godine.

U studenom iste godine, Gareščaninu Dejanu Nemčiću u Indiji je dodijeljena nova svjetska nagrada: “Učitelj koji mijenja živote”.

- Nagrađen sam nagradom koja se prvi put dodjeljuje na svjetskoj razini. Ovo je za mene posebna nagrada, jako emotivna, jer opisuje točno ono što bi svaki učitelj i trebao raditi: mijenjati živote svojih učenika, biti im oslonac i potpora na njihovom životnom putu. Ovom nagradom zaokružili smo tri velike svjetske nagrade na polju obrazovanja, i to je veliki uspjeh za naše obrazovanje koje ima budućnost, no ta budućnost ovisi o motiviranosti učitelja – rekao je za MojPortal u studenom 2022. godine iz New Delhija učitelj Nemčić.

Danas smo ga kontaktirali ne bi li doznali o čemu se točno radi i je li istina da su ove sve nagrade koje je dobio - najobičnija prevara.

Na opetovane telefonske pozive profesor Nemčić nije se javljao, a nije nam odgovoro niti na poslanu SMS poruku. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!