Fotografija: Profesor geografije Dejan Nemcic/Foto: Neja Markičević/CROPIX
Galerija
Profesor geografije Dejan Nemcic/Foto: Neja Markičević/CROPIX

Svjetski najprofesor Dejan Nemčić: "Stavili smo Garešnicu na obrazovnu kartu svijeta"

Najbolji učitelj geografije u Hrvatskoj, Dejan Nemčić, danas putuje u Dubai gdje će primiti dvije nagrade - Global Teacher Award - za najboljeg svjetskog učitelja 2021. godine i ambasadora 2022. godine- Moja je Garešnica maleni grad velikog srca. Zahvaljujući zajedničkim naporima - učenika, nastavnika i suradnika - stavili smo ga na obrazovnu kartu svijeta. Ljudi iz malenih sredina mogu dospjeti daleko ako slijede svoje srce. Učitelji vrijede, imaju veliku moć i mogu mijenjati svijet – kazao nam je Dejan Nemčić.

Učenici uživaju u njegovim predavanjima/Foto: Neja Markičević/CROPIX
Učenici uživaju u njegovim predavanjima/Foto: Neja Markičević/CROPIX

Najbolji učitelj geografije u Hrvatskoj Dejan Nemčić danas putuje u Dubai na Svjetsku obrazovnu konferenciju gdje će primiti dvije nagrade Global Teacher Award - za najboljeg svjetskog učitelja 2021. godine i ambasadora 2022. godine. Nagradu za najboljeg učitelja Nemčić je dobio drugu godinu zaredom što je izniman uspjeh.

Dejan Nemčić - učitelj godine/Foto: Global Education Awards
Dejan Nemčić - učitelj godine/Foto: Global Education Awards

Premda već pet godina živi i radi u Zagrebu, ističe kako je sve započelo upravo u Osnovnoj školi Garešnica gdje je i krenuo s projektom Uživo sa svih kontinenata u čemu mu danas pomaže mreža od 150 iseljenika. Zahvaljujući suradnicima i tehnologiji, njegovi su učenici prošetali svim kontinentima.

Ništa bez nastave uživo

No Nemčić ističe kako mu online nastava nije cilj nego sredstvo rada jer tehnologija ima i svojih loših strana. Ništa bez nastave uživo.

- Uzbuđen sam i sretan, ne znam što se događa oko mene od silnih priprema, logistike i posla oko priprema za predavanje na tako prestižnoj konferenciji. Moram priznati da sam malo umoran i pod dojmom. Jedina mi je želja da svojim učenicima kroz javljanje uživo pokažem svoj put, želim da putuju sa mnom virtualno, da su dio te priče. Zajedno smo se pripremali za Dubai, bili smo u školi od jutra do mraka, svaki moj učenik je dao svoj doprinos ovoj velikoj priči – kazao je za MojPortal učitelj Nemčić.

Za nagradu su zaslužni i njegovi učenici/Foto: Dejan Nemčić
Za nagradu su zaslužni i njegovi učenici/Foto: Dejan Nemčić

U petak će se preko Zoom platforme uključiti na redovni sat geografije u svojoj školi, OŠ Ive Andrića u Sopotu, i održati malo drugačiji sat geografije. Ovaj put će on biti taj koji se javlja s lica mjesta, a učenici će ga pratiti preko velike pametne ploče. Učitelj Nemčić će se na taj način zahvaliti svojim učenicima.

Na vrhu svijeta

- U planu mi je pričati svojim učenicima o Dubaiju s vrha najviše zgrade na svijetu. Vozit ćemo se najbržim dizalom i pogledati kako sve izgleda odozdo, ispred fontana. U subotu će se u hrvatskom paviljonu na najvećoj svjetskoj izložbi Expo puštati prezentacija i film o jednom profesoru geografije iz Garešnice, koji je iz malene Hrvatske stigao do vrha svijeta. U subotu ujutro uključit ću se uživo u emisiju Dobro jutro, Hrvatska – kazao je učitelj.

Mir nalazi uz rijeku Garešnicu, odakle je sve krenulo/Foto: Dejan Nemčić
Mir nalazi uz rijeku Garešnicu, odakle je sve krenulo/Foto: Dejan Nemčić

U cijeli se projekt uključila i Bjelovarsko-bilogorska županija i županijska Turistička zajednica koja će pomoći Dejanu oko odlaska na svečanost u Dubai.

- Nosim promotivne materijale grada Garešnice i županije. Uz to imam i svoje materijale i prezenatcije. S ponosom ću promovirati svoj grad iz kojeg je sve krenulo. Od malene Garešnice do najviše zgrade na svijetu. Garešnica je maleni grad velikog srca koji smo stavili na obrazovnu kartu svijeta – kazao je Nemčić prije odlaska u Dubai.