Fotografija: Marko Marušić i Mato Pejić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Marko Marušić i Mato Pejić/ Foto: Deni Marčinković

Dodjeljena priznanja BBŽ-a, župan Marušić poručio: "Morat ćemo krpati rupe u proračunu"

"Ukoliko nečiji dugogodišnji rad sredina prepozna te ga za to i nagradi, onda je to nešto veliko, odnosno točka na i", kazao je u ime nagrađenih Mato PejićPovodom obilježavanja Dana Bjelovarsko-bilogorske županije novi župan Marko Marušić na svečanom domjenku čestitao je taj dan svim žiteljima naše županije.  Također, prilikom konferencije za medije župan se osvrnuo i na stanje u županiji, točnije u županijskom proračunu, za kojeg tvrdi da curi na sve strane.

Marko Marušić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

- U subotu sam obavio razgovor s pročelnicima koji su me upoznali s pojedinačnim stanjem, problemima, ali i projektima vezanim za svaki odjel. Trenutno imam samo djelomičnu sliku pravog stanja, stoga ću svakako provesti neovisnu reviziju, kao što sam i najavio. Nakon što dobijem te rezultate vidjet će se koje se stvari moraju popraviti i gdje moramo začepiti rupe, što je neophodno za konsolidiranje proračuna. Tek kada financijsko poslovanje postane stabilno, možemo se okrenuti daljnjem razvoju naše županije, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan.

Financiranje nove bolnice

Iako još uvijek nije htio ulaziti u detalje, Marušić je kazao da „dosta curi te da je proračun dosta šupalj“.

Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

- Ponavljam, tog problema bili smo svjesni i uoči ulaska u samu utrku za čelo županije. Ne bojimo se i idemo zasukati rukave, skupiti glave i to popraviti. Nadalje, danas svi župani imaju sastanak s premijerom Plenkovićem, na kojemu ga planiram izvijestiti o stanju i planovima vezanim za izgradnju i opremanje nove bolnice. Očekujem da će u narednom periodu biti još mnogo sastanaka, kako sa samim premijerom, tako i s resornim ministrima. Naš cilj je u što kraćem roku završiti, ali i opremiti novu zgradu Opće bolnice Bjelovar, međutim ne preko leđa građana, već pronaći model kojim ćemo rasteretiti zdravstveni sustav, zaključio je župan Marušić. 

Povelja BBŽ

Nakon izjava uslijedio je i svečani dio proslave, na kojima je župan uručio priznanja zaslužnim pojedincima, tvrtkama i ustanovama.

Dejan Nemčić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Dejan Nemčić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Povelju Bjelovarsko-bilogorske županije dobili su Poljoprivredni obrt Mladen Bužak, Obrt za radove u niskogradnji Barkop, ravnateljica Doma zdravlja BBŽ Ljubica Čaić, inspektor za obrambene pripreme Mirko Mihalinac, tvrtka Prima Commerce d.o.o., zapovjednik 105. brigade ZNG-a Stjepan Ivanić, zapovjednik vatrogasnih postrojbi Vatrogasne zajednice BBŽ i Udruga specijalne policije Omege.

Plakete Tihomir Trnski

Dobitnici plaketa Tihomir Trnski, koja se dodjeljuje za izuzetne rezultate na obrazovnom, kulturnom i sportskom području, redom su Ženska klapa Stentoria Daruvar, Češka beseda Hercegovac, učitelj-mentor informatike Branko Raičković, učiteljica-savjetnica  Zdenka Štefulinac, Kulturno umjetnička udruga „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača, Gareš'ki kulturni centar te daruvarski novinar i publicist Mato Pejić.

Dobitnici priznanja sa županom i njegovim zamjenicima/ Foto: Deni Marčinković
Dobitnici priznanja sa županom i njegovim zamjenicima/ Foto: Deni Marčinković

Upravo se potonje spomenuti obratio skupu u ime svih dobitnika. Mato Pejić, doajen je novinarstva u našoj županiji, ali i šire, u svom govoru prije svega čestitao je novoizabranom županijskom vodstvu te im poželio puno sreće u daljnjem radu.

Nagrade su bitne

- Puno puta u ovakvim prilikama čuli smo da nagrade nisu važne, ili izjave poput „meni to ništa ne znači“ te „ne radim ja to radi nagrada“. Vjerujem da nema ništa pogrešnijeg od toga, već da je upravo suprotno. Ukoliko nečiji dugogodišnji rad, na bilo kojem području, radna sredina prepozna te ga za njegov rad i nagradi, onda je to nešto veliko, odnosno točka na i, istaknuo je ugledni novinar.

Mato Pejić obratio se u ime dobitnika priznanja/ Foto: Deni Marčinković
Mato Pejić obratio se u ime dobitnika priznanja/ Foto: Deni Marčinković

Mato Pejić dugogodišnji je daruvarski novinar i publicist, koji u svojim novinskim člancima, brojnim knjigama, ali i predavanjima, izložbama i javnim istupima uvelike pridonosi promidžbi Daruvara, ali i cijele županije. Nadalje, od 2016. godine predsjednik je ogranka Hrvatskog novinarskog društva za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju, a s ponosom možemo reći i jedan od suradnika portala Mojportal.hr.

Uskoro nova monografija

- Dobiveno priznanje osobno mi je važno i drago mi je da sam ga dobio. Ni sam ne znam koji je točan broj knjiga na kojima sam radio. Teško mi je i reći što je uopće moja knjiga, budući da postoji čitav niz knjiga na kojima sam dao doprinos, iako nisam autor. Zbrojim li prijevode kazališnih predstava, knjige koje sam lektorirao i uredio, kao i one koje sam djelomično ili u cijelost preveo, dolazimo do oko 40 knjiga. Međutim, autorskih i koautorskih knjiga ukupno je desetak, kazao je za Mojportal Mato Pejić, dodavši da baš sutra u tisak ide monografija povodom 180. obljetnice daruvarske pivovare, koja bi svijetlo dana trebala ugledati za dva do tri tjedna.

Medalje BBŽ

Pored spomenutih dobitnika, nagrade, točnije medalje Bjelovarsko-bilogorske županije, koje se dodjeljuju za izuzetan doprinos u demokratskom usmjerenju i promicanju ugleda BBŽ, dobila je tvrtka Takač d.o.o. i profesor geografije Dejan Nemčić.

Marko Marušić i Josip Dekalić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić i Josip Dekalić/ Foto: Deni Marčinković

Za kraj, recimo i to da je prigodne poklone župan Marušić uručio i dugogodišnjim načelnicima, koji su prošle nedjelje dobili svoje nasljednike, Ivanu Kovačiću, Josipu Dekaliću, Branimiru Mileru, Ivanu Emiću i Dragi Hodaku. 

Dan županije svojim dolaskom uveličali su brojni uzvanici/ Foto: Deni Marčinković
Dan županije svojim dolaskom uveličali su brojni uzvanici/ Foto: Deni Marčinković

Na domjenku su bili prisutni i brojni načelnici/ Foto: Deni Marčinković
Na domjenku su bili prisutni i brojni načelnici/ Foto: Deni Marčinković

Čelnici gradova i općina BBŽ-a/ Foto: Deni Marčinković
Čelnici gradova i općina BBŽ-a/ Foto: Deni Marčinković

Dio načelnika općina naše županije/ Foto: Deni Marčinković
Dio načelnika općina naše županije/ Foto: Deni Marčinković