Fotografija: Dario Hrebak, Nataša Tramišak i Haakona Blankenborga/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Dario Hrebak, Nataša Tramišak i Haakona Blankenborga/ Foto: Grad Bjelovar

Ministrica Tramišak donijela u Bjelovar ugovore o sufinanciranju izgradnje bušotine u Korenovu

Geotermalna energija dobivena iz nove bušotine koristit će se za snabdijevanje planiranog bazenskog kompleksa u V. Korenovu toplinskom energijom i buduće Poslovne zone Korenovo, kažu iz GradaGradu Bjelovaru prije dva mjeseca odobreno je sufinanciranje za projekte „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT 1“ i "Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije-Infrastrukturni radovi na bušotini Korenovo GT-1“.

- Za te projekte vrijedne 300 tisuća, odnosno 3,5 milijuna eura, danas su dodijeljeni i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu programa „Energija i klimatske promjene“ u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021., izvijestili su iz bjelovarske Gradske uprave.

Maksimalno sufinanciranje

Dodaju i to da je za prvi projekt dodijeljeno je nešto više od 250 tisuća eura te 1,3 milijuna eura za drugi projekt. Kako kažu, to je bio i najveći mogući dobiven iznos.

Ukupno je dodijeljeno 35 ugovora od 92 prijavljena/ Foto: Grad Bjelovar
Ukupno je dodijeljeno 35 ugovora od 92 prijavljena/ Foto: Grad Bjelovar

- Ti će projekti značiti puno za budućnost našega grada. Točnije, geotermalna energija dobivena iz bušotine Korenovo GT - 1 koristit će se u toplinarske svrhe za snabdijevanje planiranog bazenskog kompleksa u Velikom Korenovu toplinskom energijom, buduće Poslovne zone Korenovo, ali i planirane stakleničke poljoprivredne proizvodnje na području Velikog Korenova. Riječ je o projektima sufinanciranima Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževina Lihtenštajna, Norveška i Island u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar, pojasnili su iz Grada.

Povećanje sigurnosti opskrbe

Cilj im je povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe, a detaljnije o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Ugovore je na svečanosti gradonačelniku Dariju Hrebaku uručila ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak u društvu norveškog veleposlanika Nj. E. Haakona Blankenborga. Tom prilikom dodijeljeno je 35 ugovora od 92 prijavljena.