Fotografija: Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

"Odobren je projekt bušotine od 3,4 mil. eura s kojom ćemo grijati Terme, poslovnu zonu, sajam..."

Ako sve bude po planu, bušotinu koja će grijati buduće toplice, poslovnu zona u Velikom Korenovu i Bjelovarski sajam, mogli bismo imati krajem iduće godine, kazao je HrebakBJELOVAR – Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak na društvenim se mrežama pohvalio kako je danas dobio obavijest da je Gradu Bjelovaru odobren geotermalni projekt vrijedan 3.4 milijuna eura, financiran od strane norveškog i islandskog fonda.

Projekt će biti sufinanciran iz istog izvora kao i izrada dokumentacije – iz programa „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Novac je za to osigurala Kraljevina Norveška.

Stroga pravila

-Vrijednost projekta je 3,4 milijuna eura, a maksimalan iznos koji se mogao ostvariti je 1,5 milijuna eura. Ključno je da smo dobili projekt, to je bilo izazovno s obzirom da je to norveški, islandski i lihtenštajnski fond i vrlo su stroga pravila. Zato ovo smatram velikim uspjehom. Ozbiljni smo i namjeravamo cijeli projekt organizirati u godinu i pol dana, kazao je Hrebak dodavši kako još ne znaju je li im odobren čitav iznos.

Upitali smo gradonačelnika koji je sljedeći korak po pitanju bušotine.

Brojni suradnici na novom projektu/ Foto: Deni Marčinković
Brojni suradnici na novom projektu/ Foto: Deni Marčinković

- Idejni projekt je u realizaciji. Sada smo u postupku prema zaštiti okoliša, gledamo hoćemo li trebati izrađivati studiju. Nakon toga, najesen, imamo plan izraditi glavni projekt i uvjereni smo kako bismo to mogli učiniti do kraja godine. Nakon toga ide javna nabava i izgradnja bušotine koja nije dugotrajan proces. Sve to znači kako bismo bušotinu mogli imati krajem iduće godine, zaključio je Hrebak odavši kako će nova bušotina grijati buduće toplice, poslovnu zona u Velikom Korenovu, Bjelovarski sajam, ali i druge objekte na tom području.  

Omjer poznat za nekoliko tjedana

- Energetski potencijal iznosi 4 MW toplinske energije, čiste energije iz tople vode od preko 70°C. I to baš sad kad vidimo koliko su energenti skupi. Plin je out, geoterma je in! Hvala ekipi koja je radila projekt na čelu s pročelnicom Kristina Kocur, Alica Polović, Tehnološki park Bjelovar - Ivana Jurković Piščević, našim partnerima iz Logička matrica i Renata S. Petak te nezaobilaznim profesorima s Geotehničkog fakulteta s kojima imamo suradnju već godinama, zahvalio se suradnicima Hrebak koji je i više nego zadovoljan odobrenim projektom.

Kako je rekao, točan iznos sufinanciranja mogao bi biti poznat kroz nekoliko tjedana.

Dodajmo, Hrebak nam je odao još jednu dobru vijest koja mu je stiga jučer. Naime, Ministarstvo regionalnog razvoja odobrilo je Gradu Bjelovaru 2 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za novu geotermalnu bušotinu u Velikom Korenovu.