Fotografija: Brojni suradnici na novom projektu/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Brojni suradnici na novom projektu/ Foto: Deni Marčinković

Počeli geodetski radovi na bušotini u Velikom Korenovu. "Grijat će toplice i poslovnu zonu"

"Znamo da na ovom ležištu postoji potencijal za vodu temperature između 60 i 70 stupnjeva, čiji bi toplinski kapacitet trebao biti veći od četiri megavata", kazao je HrebakBJELOVAR - Nakon nekoliko godina rada na bušotini koja bi jednog dana trebala opskrbljivati bjelovarske toplice, danas su započeli i geodetski radovi na novoj bušotini, čija bi dubina, prema riječima bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka, trebala iznosi 1500 metara.

Obilježavanje nove bušotine/ Foto: Deni Marčinković
Obilježavanje nove bušotine/ Foto: Deni Marčinković

- Znamo da na ovom ležištu postoji potencijal za vodu temperature između 60 i 70 stupnjeva, čiji bi toplinski kapacitet trebao biti veći od četiri megavata. To bi bilo dovoljno za dodatno grijanje naših Termi Bjelovar, kao i velikog dijela buduće poslovne zone Korenovo, najveće u ovom dijelu Hrvatske, istaknuo je Hrebak. 

Klimatske promjene

Simbolično, obilježavanje prostora nove istražne geotermalne bušotine GT-1 u Velikom Korenovo, započelo je na dan kada u Glasgowu svjetski čelnici na konferenciji Ujedinjenih naroda raspravljaju o klimatskim promjenama.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

 - Bez geotermalne i solarne energije normalizacija klimatskih promjene neće biti moguća, a upravo je Bjelovar među prvim hrvatskim gradovima koji je tu priču pokrenuo. Pitanje je dana kada ćemo projekt pripreme i izrade nove bušotine prijaviti na natječaj u sklopu norveškog fonda. Procjena je da izrada cjelokupne dokumentacije iznosi oko dva milijuna kuna, a moguće je dobiti sufinanciranje do 85 posto. Također, Institut Hrvoje Požar također planira natječaj na koji ovaj projekt možemo prijaviti i tu možemo osigurati dodatnih desetak milijuna kuna. Da bi se ova bušotina završila, bit će potrebno barem još toliko, dodao je bjelovarski gradonačelnik. 

Ostvare li se svi zacrtani planovi, prva bušenja trebala bi krenuti u 2023. godini. Prema riječima voditelja istražnih radova u Velikom Korenovu Mladena Škrleca, ovom bušotinom u budućnosti će se smanjiti emisija CO2.

U fuknciji do kraja 2023.

- Analizom postojećih seizmičkih i geofizičkih podataka na terenu, locirali smo ovu bušotinu i procijenili njezin količinski i temperaturni kapacitet. Sada slijedi izrada idejnog projekta, a potom i izrada elaborata zaštite okoliša. Također, paralelno radimo i na lokacijskoj dozvoli za ovu mikro lokaciju, a prema našoj procijeni to bi sve trebalo biti gotovo do kraja 2022. godine. Izrada same bušotine, koja bi trebala započeti u 2023. godini, traje otprilike tri mjeseca, poručio je Škrlec te dodao da bi nova bušotina u funkciji trebala biti do kraja 2023. godine. 

Mladen Škrlec/ Foto: Deni Marčinković
Mladen Škrlec/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da su na današnjem obilježavanju prostora sudjelovali i stručnjaci s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu, razni projektanti te stručnjaci s područja geotehnike.