Fotografija: Planirani proračun za 2023. iznosi 140 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Planirani proračun za 2023. iznosi 140 milijuna eura/ Foto: Deni Marčinković

Marušić: "Planirani poračun za 2023. veći je za 103 milijuna kuna od ovogodišnjeg"

Povećali smo potpore za poduzetnike i obrtnike, kao i za poljoprivrednike. Iduće godine završit ćemo dvoranu u Velikoj Pisanici te započeti dovršetak dvorane u HercegovcuŽupanijski vijećnici većinom glasova podržali su konsolidirani proračun za idući godinu, težak 140 milijuna eura. Zanimljivo, zeleno svijetlo najvažnijem županijskom dokumentu dali su i poneki članovi oporbe, poput umirovljenika Zlatka Barile ili HSS-ovog Marijana Sabolovića. Nadalje, suzdržane su bile Bojana Hribljan i Sandra Drašković te Marijan Žiher, dok je protiv glasalo svega troje vijećnika i to Ines Šarić, Dubravka Dragašević i Damir Bajs.

Kako doznajemo, župan Marušić početkom tjedna na temu proračuna obavio je razgovore sa svim županijskim vijećnicima, pa razlog ovakvom omjeru snaga vjerojatno leži u tim susretima. 

Nadalje, u predstavljanju novog proračuna župan je istaknuo nekoliko najvažnijih projekata koji su planirani za iduću godinu.

Najvažniji projekti u 2023

- Proračun za 2023. godinu veći je za 103 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji, što znači da nas očekuje više aktivnosti. Proračun je realan, uravnotežen, ostvariv i razvojan u onoj mjeri u kojoj može biti. Povećali smo potpore za poduzetnike i obrtnike, kao i subvencije stočarima. Planiramo izradu projektne dokumentacije za nekoliko zelenih projekata. Putem NPOO-a i Razvojnog sporazuma sjever očekujemo financiranje dokumentacije za projekte koji će dati vjetar u leđa turističkom razvoju i korištenju prirodnih potencijala. Nadalje, pola milijuna kuna osigurali smo za božićnice za umirovljenike, koji iznosi 100 kuna po osobi. Znamo da je to malo, ali vjerujemo da ćemo u budućnosti te iznose povećati. Također, iduće godine učenici u Velikoj Pisanici napokon će ući u sportsku dvoranu, a kreće i prva faza radova na dvorani u Hercegovcu. Povećali smo satnicu asistentima u nastavi, sufinancirat ćemo produženi boravak u osnovnim školama koje iskažu interes, pored ostalog poručio je župan Marušić te dodao da ga veseli što je 28 novih liječnika stiglo u zdravstvene ustanove BBŽ. 

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Oporba je županu zamjerila što sredstva za umirovljenike i udruge nisu veća, što se u proračunu ne nalaze sredstva za Centar izvrsnosti, dok ga je njegov prethodnik Damir Bajs prozvao zbog slabog korištenja EU sredstava, suprotno najavama u kampanji.

- 2,2 milijuna kuna, koliko je ostvareno u prvih šest mjeseci ove godine najmanje je u povijesti. Također, u najavi su projekti vrijedni dva milijuna eura, ali oni su tek u početnoj fazi, pored ostalog poručio je Bajs.

Župan Marušić na to mu je odgovorio da je on započeo određene projekte, međutim sad ih treba platiti, budući da za većinu njih sredstva nisu bila osigurana.

Novi predsjednik Skupštine

- Mi se ponašamo drugačije i nećemo ići u projekte za koje nemamo novac, a zbog toga su nam građani i dali povjerenje, kazao je Marušić.

Recimo i to da je među prvim točkama bio i izbor novog predsjednika Skupštine. Kao što smo najavljivali OVDJE, za novog predsjedavajućeg izabran je HSLS-ov Slavko Došen, a na toj funkciji naslijedio je Ivanu Jurković Piščević, novu šeficu bjelovarskog Komunalca.

Slavko Došen, novi predsjednik Skupštine/ Foto: Deni Marčinković
Slavko Došen, novi predsjednik Skupštine/ Foto: Deni Marčinković
Leo Valentić, novi vijećnik/ Foto: Deni Marčinković
Leo Valentić, novi vijećnik/ Foto: Deni Marčinković

Upravo ta funkcija Jurković Piščević primorala je na izlazak is Skupštine zbog sukoba interesa, a upražnjeno vijećničko mjesto popunio je HSLS-ov Teo Valentić.

Prodaja dionica Hidroregulacije

Zeleno svijetlo, pored brojnih drugih, dobila je i Odluka o pokretanju postupka prodaje dionica trgovačkog društva Hidroregulacija d.d. Prema riječima županijske pročelnice za financije Suzane Raguž Pehar, Županija je u vlasništvo imala 40 posto dionica, međutim dokapitalizacijom većinskog vlasnika, tvrtke Radnik, županijski postotak vlasništva pao je na 17 posto.

- 2020. godine usvojen je novi Statut Hidroregulacije kojim je utvrđeno da društvo ima 88.960 redovnih dionica, od čega županiji pripada 15.633. Također, utvrđeno je da pojedinačna cijena dionice iznosi 120 kuna, odnosno naš paket vrijedan je 1,8 milijuna kuna koje ćemo koristiti za podmirenje kredita podignutog zbog dugova proračunskih korisnika, pojasnila je Raguž Pehar.

======================================================

Aktualni sat

Kao i svaki put do sada sjednica je započela aktualnim satom kojeg je otvorila Dubravka Dragašević koju je zanimalo zašto se dugo čeka na preglede u bjelovarskoj bolnici te zašto se liste čekanja se ne smanjuju. 

Ravnateljica OB Bjelovar Grbaš Bratković poručila je da su se zadnjih godina, u vrijeme pandemije, kontrolni pregledi odgađali.

- Istina je da se čeka dugo, ali moramo uzeti u obzir koliko imamo osoblja i aparata. Nadalje, na 31 tisuću pretraga ljudi se nisu uopće pojavili, a imamo i 10 tisuća odgođenih pregleda, tako da dio odgovornosti snose i sami pacijenti. Također, liste čekanja nisu nastale preko noći te ih polako smanjujemo, poručila je ravnateljica Grbaš Bratković.

Što se ostalih oporbenih pitanja tiče, Bojana Hribljan pitala je zašto nije pokrenut Centar izvrsnosti, dok je Damira Bajsa zanimalo koje projekte županija planira u idućoj godini. Kako se moglo čuti, za Centar izvrsnosti iduće godine tražit će se način da se pokrene, dok je odgovor na Bajsovo pitanje župan iznio u predstavljanju proračuna.

Skupština je usvojila sve točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković
Skupština je usvojila sve točke dnevnog reda/ Foto: Deni Marčinković

Ostala pitanja postavljali su članovi vladajuće većina a ticala su se zdravstvenog sustava, statusa umirovljenika u idućoj godini, potpora u poljoprivredi, uspostave palijativnog tima, dolaska srpskih pjevača u BBŽ te inspekcije u JURI.

Ukratko, župan i resorni pročelnici poručili su da budući je država na sebe preuzela otplatu kredita za novu bolnicu, kao i njeno opremanje, svih pet županijskih zdravstvenih ustanova sada na raspolaganje imaju puni iznos decentraliziranih sredstava. Također, rečeno je i to da umirovljenike čekaju božićnice, da se potpore u poljoprivrede koriste duplo bolje nego prije, da palijativni tim s radom počinje već u siječnju iduće godine, te da JURA češljaju nadležne institucije, ali da detaljnih povratnih informacija još nemaju. Što se tiče srpskih pjevača, radi se o gostovanju u privatnim prostorima te da Županija nema nikakve elemente za reakcije. 

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!