Fotografija: Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković, Ante Čizmić/CROPIX
Galerija
Nenad Mrzlečki, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: Deni Marčinković, Ante Čizmić/CROPIX

Djelatnici ovršuju Zavod za hitnu medicinu. Ravnatelj: "Traže 550.000 kn, nećemo imati za plaće"

Zaposlenici smatraju da Uprava radi pritisak kada kaže da zbog ovrha neće biti isplaćene plaće te napominju da su im dugovanja po zakonu trebala biti isplaćena prije pola godineZavod za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije godinama se nalazi u teškoj financijskoj situaciji i ona se upravo dodatno pogoršala.

Naime, prije nekoliko dana, 2. studenog, Zavodu je na naplatu došla ovrha jednog njezinog djelatnika zbog čega im se račun našao u blokadi. Dodatna loša vijest za Zavod je što se očekuju još najmanje 32 ovršna zahtjeva njegovih zaposlenika s ukupno procijenjenim iznosom za prisilnu naplatu u iznosu od oko 550.000 kuna. 

Još lošija vijest za Zavod za hitnu medicinu BBŽ-a jest ta što se očekuje da će nakon navedena 32 ovršna naloga i ostali djelatnici podnijeti svoje ovrhe.

Potraživanja zaposlenika

Dakle, zaposlenici su odlučili svoja potraživanja prema Zavodu za hitnu medicinu, a koja su im prema zakonu trebala biti isplaćena prije najmanje pola godine, sada naplatiti ovrhama. Zbog novonastala situacije, ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki uputio je dopis Radničkom vijeću i sindikatima u kojem ih obavještava da Zavod zbog ovrha koje su pokrenuli zaposlenici tim istim zaposlenicima neće moći isplatiti plaće. Zaposlenici, s druge strane, ovakav stav ravnatelja smatraju pokušajem ucjene.

Foto: Joško Šupić/CROPIX (Iustracija)
Foto: Joško Šupić/CROPIX (Iustracija)

Potraživanja koja zaposlenici imaju prema Zavodu temelje se na pravomoćnim presudama u kojima je odlučeno da im Zavod mora isplatiti dugovanja za odrađene prekovremene sate i isplatiti dugovanja na temelju povećanja osnovice za 6 posto. Prema informacijama koje imamo, svi županijski zavodi u Hrvatskoj su podmirili dugovanja prema svojim djelatnicima ili ih podmiruju sukladno internim dogovorima, osim Zavoda u Dubrovačko-neretvanskoj i Zavoda u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki u svom dopisu navodi da, citiramo, "zaposlenici više neće čekati redovnu isplatu od Zavoda prema redoslijedu zaprimanja pravomoćnih presuda i zato kreću s ovrhama. Uslijed svega navedenog, Zavod neće moći isplaćivati plaće".

Pravomoćne presude

No, dopis koji je poslan u ponedjeljak "živio" je zapravo do srijede. Naime, zaposlenicima Zavoda plaće su ipak isplaćene danas, 9. studenog. Kako bismo provjerili informaciju da su plaće ipak isplaćene 9. 11., nazvali smo sindikalnog povjerenika Darija Gazića.  

- Da, djelatnici Zavoda su hitnu medicinu BBŽ-a danas su dobili plaće. Sada samo možemo postaviti pitanje zašto je ravnatelj slao dopis u kojem piše da Zavod neće moći isplatiti plaće zbog pokrenutih ovrha da bi ih na kraju ipak danas isplatio? I to čak koji dan ranije nego što se inače isplaćuju? No, problem nije riješen. Najavljene ovrhe idu i vidjet ćemo što će biti sljedeći mjesec kada bi Zavod, uz plaće, zaposlenicima trebao isplatiti božićnice te dar za djecu. Dakle, iznos potreban za isplatu zaposlenicima u prosincu bit će još veći nego što je bio za ovaj mjesec - rekao nam je sindikalni povjerenik Dario Gazić. 

Ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki poslao je na početku tjedna dopis o izglednoj nemogućnosti isplate plaća zbog ovrha zaposlenika predsjedniku Radničkog vijeća Denisu Šumberi te sindikalnim povjerenicima Deanu Srbinovskom i Dariju Gaziću. Kontaktirali smo ih sve kako bismo saznali njihov stav o situaciji u Zavodu za hitnu medicinu BBŽ-a.

Ravnatelj Nenad Mrzlečki i pročelnica Andrea Bengez/Foto: Deni Marčinković
Ravnatelj Nenad Mrzlečki i pročelnica Andrea Bengez/Foto: Deni Marčinković

Predsjednik Radničkog vijeća Denis Šumbera, osoba koja je zadužena štititi prava radnika pred Upravnim vijećem Zavoda, nije htio ništa komentirati kratko rekavši kako nije ovlaštena osoba za davanje izjava, iako je dan ranije dao izjavu o ovoj temi za portal bjelovar.info, te nas je uputio na ravnatelja kao ovlaštenu osobu. 

Ravnatelj Nenad Mrzlečki nije se javio na naš poziv. Poslali smo mu SMS u kojem smo se predstavili te napisali zbog čega ga zovemo i zamolili da se povratno javi kako bismo imali stavove svih strana, no ravnatelj nam se nije povratno javio. Čim nam se javi, objavit ćemo i njegovu izjavu.

Sindikalni povjerenik Dean Srbinovski nije imao problem s davanjem izjava.   

- Zaposlenici Zavoda za hitnu medicinu dobili su pravomoćne presude prije više od pola godine prema kojima poslodavac treba izvršiti isplatu u roku osam dana po primitku pravomoćne presude. Bio je dogovoren redoslijed isplaćivanja, ali on nije realiziran zbog financijske situacije u kojoj trenutno jesmo. Bilo je nekih isplata, ali ne kako je bilo dogovoreno. Radnici su sada krenuli u ovrhe jer na to imaju zakonsko pravo kako bi došli do novca koji im pripada. Financijska situacija je takva kakva je već dugi niz godina, ali u to se ne bih htio miješati jer sam samo sindikalni povjerenik. Financijsko poslovanje nije moj posao, to je posao ravnatelja - rekao nam je sindikalni povjerenik Dejan Srbinovski. Također kaže kako se nada da će se pronaći neko rješenje za ovu situaciju.

- Ostali zavodi, bolnice i domovi zdravlja došli su do dogovora oko isplate, a zbog čega se mi nismo uspjeli dogovoriti i pronaći rješenje - ne znam. Nisam predstavnik radnika, ne znam najbolje financijsku situaciju pa ne mogu o tome govoriti, ali se i dalje nadam da ćemo pronaći neko rješenje. Vidjet ćemo kako će to ispasti na kraju - rekao nam je Srbinovski. 

Velika dugovanja

Sindikalni povjerenik Dario Gazić smatra da problem nisu ovrhe koje su pokrenuli zaposlenici nego sustavno zanemarivanje financijskog poslovanja Zavoda.

- Da, dobili smo u ponedjeljak e-mail u kojem ravnatelj Zavoda Nenad Mrzlečki piše da neće biti moguće isplatiti plaće zbog ovrha koje pokreću zaposlenici na temelju dugovanja koje Zavod ima prema njima. Problem Zavoda, zapravo, nisu te ovrhe nego dugotrajno zanemarivanje financijskog poslovanja. Ravnatelj će u četvrtak imati sastanak u Ministarstvu zdravstva i postoji mogućnost da će ono osigurati potreban novac, ali to neće riješiti problem jer su ukupna dugovanja velika, a ona su takva jer Zavod od svog osnutka zanemaruje financijsko poslovanje - rekao nam je sindikalni povjerenik Dario Gazić. On smatra kako Uprava sada namjerno diže tenzije zbog ovrha koje su pokrenuli zaposlenici dok se pravi problem - financijsko poslovanje Zavoda - zanemaruje. 

Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković
Dario Gazić/ Foto: Deni Marčinković

- Nedopustivo je da ljudi koji rade izuzetno stresan posao budu pod pritiskom nedobivanja plaće i ugroženosti egzistencije njihovih obitelji. Sramota za sve koji su doveli do toga. To je stres s kojim se ne trebamo nositi. Radnici traže svoja prava od prije i budući da ih mjesecima nisu mogli ostvariti, sada su krenuli u ovrhe. Nitko sada ne treba biti iznenađen. Rad Zavoda je sustavno zanemarivan, a Županijska skupština je svake godine dobivala izvješća o poslovanju tako da nitko ne može reći - nismo znali. Svi su znali sve. A sada se prijeti da nam zbog ovrha neće moći isplatiti plaće - rekao nam je Dario Gazić. 

"Ljudima je dosta"

Razgovarali smo s nekoliko zaposlenika Zavoda koji nisu htjeli imenom i prezimenom istupiti u javnost, ali su nam rekli da, citiramo, "situacija u Zavodu vrije" te da je otvorena mogućnost da ih "50 posto ode na bolovanje ako ne bude isplaćena plaća". 

- Ljudima je dosta. Sad nas se ucjenjuje s tom pričom da zbog ovrha neće biti isplate plaća, a svi mi samo tražimo ono što im po Zakonu pripada, a ne isplaćuje nam se. Tko će raditi ako se plaće ne isplate i 50 posto zaposlenih ode na bolovanje? - rekao nam je jedan zaposlenik Zavoda za hitnu medicinu koji je htio ostati anoniman.

Foto: Niksa Stipaničev/CROPIX
Foto: Niksa Stipaničev/CROPIX

U nastavku vam donosimo dopis ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije u kojem obavještava Radničko vijeće i sindikate da će zbog ovrha zaposlenika u pitanje doći isplata plaća. Prenosimo ga u cijelosti.

"Poštovani predsjedniče Radničkog vijeća i predsjednici sindikata,

Obavještavam Vas da sam 03.11.2022. imao sastanak s predsjednikom Upravnog vijeća Zavoda g. Tomićem i razgovarao o teškom financijskom stanju Zavoda, a o čemu sam i Vama govorio. Također sam obavijestio i sve ostale relevantne dionike.

Nažalost, potvrđuju se informacije da će zaposlenici krenuti s ovrhama temeljem pravomoćnih presuda koje imaju za prekovremene sate i povećanje osnovice za 6%. Jedna ovrha je došla na prisilnu naplatu 2. 11. 2022. te je račun Zavoda trenutno u blokadi. Očekuju se u skorom razdoblju dodatne 32 ovrhe s prisilnom naplatom. Ukupni procijenjeni iznos za koji bi Zavod mogao biti ovršen temeljem ovih najavljenih ovrha je cca 550.000 kn, a slijedom ovih ovrha i preostali zaposlenici će podnijeti svoje ovrhe.

Proteklih osam mjeseci smo uspijevali izbjeći ovakvu situaciju u dogovoru sa zaposlenicima i pregovorima s dobavljačima. Unatoč ostvarenim uštedama gdje god je to bilo moguće (reduciranje dobavljača, prihvaćanje ponuda povoljnijih od prethodne, smanjenje prekovremenih sati, smanjenje drugog dohotka…), prihodi koje Zavod ostvaruje i dalje su niži od rashoda te se gubitak ne smanjuje.

Glavni razlog toga je što Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, čija nam je glavarina po ugovoru jedini prihod osim sredstava DEC-a, ne prati svojom glavarinom sva prava zaposlenika koja Ministarstvo prihvaća u pregovorima sa sindikatima. Upravo slijedi novo povećanje osnovice za plaću od 6% koje mora biti isplaćeno za mjesec listopad, a prema informacijama od HZZO-a glavarina koju ovih dana trebamo dobiti neće biti uvećana. Stoga, Zavod će morati isplatiti uvećane plaće za koje dobivena glavarina neće biti dostatna. A od glavarine bi trebalo ostati i za druge troškove osim plaće zaposlenika…  Posljedično, neizbježno je poslovanje s gubitkom (koji dodatno raste).

Zaposlenici više neće čekati redovnu isplatu od Zavoda prema redoslijedu zaprimanja pravomoćnih presuda i zato kreću s ovrhama.

Uslijed svega navedenog, Zavod neće moći isplaćivati plaće", stoji u dopisu Nenada Mrzlečkog, ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko-bilogorske županije.