Fotografija: Sjednica je održana u Domu kulture/ Foto:Deni Marčinković
Galerija
Sjednica je održana u Domu kulture/ Foto:Deni Marčinković

Marušić najavio transparentnost: "Pokazat ćemo kako se trošio novac zadnje četiri godine"

"Dospjele obveze iznose 34 milijuna, dok su nam prihodi 25 milijuna kuna, odnosno samo ove godine u minusu smo devet milijuna kuna", rekao je župan MarušićS 22 glasa za i 9 protiv, usvojen je proračun Bjelovarsko-bilogorske županije za 2022. godinu težak 948 milijuna kuna.

- Pripremali smo ga u vrlo teškim i izazovnim okolnostima, jer je prethodna vlast godinama njegovala praksu pretjeranih rashoda i fiktivnog planiranja prihoda. Unatoč tomu, prihvatili smo se rješavanja problema, ali sam jednako tako svjestan da će nam za vidljiviji rezultat trebati vremena, pored ostalog kazao je župan Marko Marušić prilikom predstavljanja svog prvog proračuna.

Ostavština bivše vlasti

Najveći uteg vladajućima i u idućoj godini bit će nova zgrada Opće bolnice Bjelovar, za čije opremanje sredstva još uvijek nisu osigurana. Nadalje, ništa bolja situacija nije ni s izgradnjom Glazbene škole, koja se financira isključivo iz županijskog proračuna. Prema županovim riječima, taj projekt vrijedan je 30 milijuna kuna, a također je planiran bez opreme.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

- Tu je i 29 milijuna kuna kratkoročnog kredita po dozvoljenom minusu za škole, a iduće godine na teret nam padaju i repovi energetskih obnova, poručio je Marušić te se okrenuo planiranim projektima u 2022. godini.

Budući projekti

- Riječ je o izgradnji područnih škola u Čazmi i Predavcu, projektiranju i dogradnji dvorane u Hercegovcu, dovršetak dvorane u Velikoj Pisanici te gradnju dvorane u sklopu bjelovarske Gimnazije. Nadalje, razvojnim sporazum Sjever planiramo revitalizaciju Sajma u Gudovcu, razvoj eko turizma, uspostavljanje distributivnog centra te unapređenje Daruvarskih toplica, istaknuo je bjelovarsko bilogorski župan.

Oporba, koja je usput rečeno bilo protiv predloženog proračuna, smatra ga nerazvojnim, a vladajućima zamjeraju i smanjenje sredstava namijenjenih udrugama i braniteljima, kao i izostanak najavljenih božićnica i uskrsnica.

- Planirani prihodi Županije veći su za devet milijuna u odnosno na plan za 2021. godinu, a nama se zamjeralo da nam proračun nije realan, pored ostalog kazao je Damir Bajs.

Bitno manji proračun

Prema riječima pročelnice za financije Suzane Raguž Pehar konsolidirani proračun za 2022. godinu manji je za gotovo 124 milijuna kuna, u odnosnu na prošlogodišnji.

Oporba nije podržala proračun za iduću godinu/ Foto:Deni Marčinković
Oporba nije podržala proračun za iduću godinu/ Foto:Deni Marčinković

Recimo i to da se najžešća rasprava već tradicionalno vodila po pitanju bjelovarske bolnice, kako na aktualnom satu, tako i pod drugim točkama. 

Tijekom aktualnog sata, jedno od pitanja bilo je i kakvo je stanje županijskog računa, na što je župan sarkastično odgovorio da je "sjajno".

Prva transparentna županija

- Dospjele obveze iznose 34 milijuna, dok su nam prihodi 25 milijuna kuna, odnosno samo ove godine u minusu smo devet milijuna kuna. Što se tiče prozivki da nešto skrivamo, mi smo prvi koji smo omogućili prijenos sjednica, dok su se one ranije znale odvijati i putem maila. Za nekoliko dana postat ćemo prva županija koja će uvesti transparentnost, a naši sugrađani moći će vidjeti na što se novac trošio unazad četiri godine, zaključio je župan Marušić.

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o povećanju iznosa stipendija za studente medicine s tisuću na tri tisuće kuna, a iskazana je i želja da se u narednim godinama iznos poveća i za ostale smjerove.