Fotografija: Ministar gospodarstva Zdravko Marić/Foto: Bruno Konjević/CROPIX
Ministar gospodarstva Zdravko Marić/Foto: Bruno Konjević/CROPIX

Marić otkrio mjere, poduzetnici u šoku: "Vlada nam nudi harakiri"

Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza - kazao je ministar Zdravko MarićZavršio je sastanak ministara Marića, Aladrovića i Ćorića s poduzetnima i ugostiteljima. Ministar financija stao je pred kamere i govori što je Vlada stavila na stol, a reporter N1 televizije je rekao kako je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika nezadovoljan napustio zgradu, piše Jutarnji list.

Zdravko Marić je nakon sastanka rekao:

- Kratko ću referirati što je bilo raspravljeno u petak i danas. Govorimo o djelatnostima koje su odlukama ili u potpunosti zatvorene ili je dobrim dijelom onemogućen njihov posao, restoran može obavljati neku vrstu dostave, na tragu te djelatnosti one su bile ključni predmet razgovora. To su mjere koje su znane, očuvanje radnih mjesta, 4000 kuna po kriterijima Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Model i dalje funkcionira i nema razloga očekivati da neće nastaviti i dalje - rekao je Marić pa nastavio.

Covid krediti

Tema koja je otvorena na proljeće, to je problematika covid kredita. Hamag Bicro i resorno ministarstvo će učiniti sve da se ubrzaju procedure, namaknuti određena sredstva. Imamo 1,3 milijarde kuna na raspolaganju. Išli bismo u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili fiksnih troškova, krenuvši od troška najma, zakupa, struja, voda plin, čistoća, osnovni troškovi koji se plaćaju svaki mjesec uključujući i dodatne. Plaća se i HRT pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u. Sve što ide pod kategoriju fiksnih troškova, oni koji ostvare pad prihoda u  prosincu, na koji smo fokusirani, u isto razdoblje prošle godine, to će se gledati. Naš je prijedlog bio da svi koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto, apel od sugovornika je da se taj postotak smanji, a nakon 60 posto pada će se stupnjevati kako će se troškovi pokrivati. Što se tiče administriranja, taj dio će voditi porezna uprava. Komunikacija će ići putem sustava e-porezna, to će biti dodatno administrativno opterećenje, to je naša zadaća i uloga. Plaćanja će ići po dokazanim fakturama. Na taj način je uobličen cjelokupni paket mjera koje se tiču našeg dijaloga i diskusije - kazao je Marić. 

- Nadamo se dogovoru u smislu konstruktivnog pristupa. Mislim da se svi slažemo da s jedne strane covid i sve vezano uz epidemiološki i zdravstveni sustav je nešto na što možemo uperiti prstom. Okolnosti su specifične, a taj cijeli dijalog koji vodimo je bio usmjeren da se jasno pokaže i dokaže da nitko drugoj strani ne okreće leđa - kazao je Marić te dodao da je ključni prioritet očuvanje radnih mjesta.

- Što se tiče snižene stope PDV-a ta tema je i danas spomenuta i raspravljena, ali kao što smo rekli u petak, fokus ovih mjera vidite i sami koji je. Ne govorimo samo o ugostiteljstvu u smislu onih koji su pogođeni ovim mjerama. Kako će se dalje razvijati epidemiološka slika moramo biti spremni odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred nas. Fokusiramo se na mjere, što se tiče ukupne porezne politike stvar je više nego izrečena u smislu Vlade. Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza - kazao je Marić odgovarajući na pitanje je li se pričalo o smanjenju PDV-a. 

Jakominić: "Potresni smo"

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, nakon sastanka je iskreno rekao:

- U ime udruge koju zastupam mogu reći da smo više potreseni nego zadovoljni s razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je jasna. Na dnu EU smo 30 godina, bojim se da ćemo tamo ostati. Mjere koje su donesene jesu minimum minimuma da se ugasi požar, ali se bojim da su rezultat PR-a, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, a ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim - kazao je.

- Spontano okupljanje ispred ministarstva financija govori puno o našim razmišljanjima i atmosferi, bez neke budućnosti i vjere u bolje sutra ne znamo ima li smisla posuditi covid kredite. Sljedeća godina neće biti bolja od ove. Zadužiti se da bi se i dalje zakopavali je nešto što se od nas ne bi smjelo očekivati. Čuli smo lijepu priču o solidarnosti. Vidio sam karikaturu koja pokazuje ljude na brodu sa sigurnim plaćama uzvikuju solidarnost nama koji se utapamo. Mislim da je takva priča o solidarnosti nekorektna.

Struke koje su sad zatvorene su dobile pomoć, ali ostale struke danas nisu puno, osim toga što će se potpore za radna gledati iz mjeseca u mjesec. Smatram da je to minimum minimuma i ono što je nužno da se umiri PR - kazao je Jakominić.

Medak: "Čačić je kumovao svemu"

- Imamo situaciju Vlade, gospodina Čačića koji je svemu kumovao koji je rekao da je 50 posto obeštećenja u redu ali PDV nije. Apeliram premijeru da danas na sjednici Vlade jasno kaže, da ljudima nadu i vjeru u budućnost jer nemamo nade i vjere da ovaj posao radimo dalje. Kad smo pitali što će biti ako se nastavi zatvaranje istih nas u novoj godini, o tome ćemo raspravljati drugi put. Oni ne znaju što će biti dalje. Ne vidim puno svjetla na kraju tunela niti vidim planove na način s najvišim porezima na svijetu - kazao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Radimira Čačića pozvao je da se sad založi za niži PDV ugostiteljima, jednako kako se zalagao za njihovo zatvaranje. 

- Ne znam što nam preostaje. Radnicima s kojim smo gradili firme ne želimo davati otkaze. Mjere za očuvanje radnih mjesta im nisu dovoljne da bi živjeli od toga. A u javnom sektoru ima novaca za božićnice - kazao je Medak.

- Nudi nam se jedno rješenje koje su već Japanci tradicionalno primjenjivali. Nudi nam se harakiri - kazao je na kraju jedan od poduzetnika, piše Jutarnji list.