Fotografija: Kako je majka potvrdila, sabranost i brzina reakcije liječnika u Siraču i Daruvaru spasili su život njezinom djetetuFoto: MojPortal
Galerija
Kako je majka potvrdila, sabranost i brzina reakcije liječnika u Siraču i Daruvaru spasili su život njezinom djetetuFoto: MojPortal

Majka: "Hvala liječnicima u Siraču i hitnjacima iz Daruvara! Spasili su život mom malom sinu"

"Moje dijete je ubola osa u vrat. U bolnici su mi rekli da reakcija nije bila tako brza tko zna koji bi bio ishod", kaže majka iz SiračaU Inbox Facebook stranice „Hitna uživo 194“ stiglo je pismo majke iz Sirača koja je u detalje opisala situaciju s kojom se suočila kada je njezino dijete ubola osa. Strah za djetetov život, kako opisuje, bio je toliko jeziv da se posve izgubila. No, u svemu tome izdvaja ljude koji su, osim što su spasili život njezinom 4-godišnjem djetetu, njoj pružili riječi utjehe i psihološku podršku koja joj je u tom trenutku bila potrebna.

Ubod u stražnji dio vrata

Podsjetimo, prije godinu dana medicinski tehničar Tomislav Petrušić otvorio je Facebook stranicu "Hitna uživo 194" kako bi na jednom mjestu okupio kolege iz struke koji žele ukazivati na probleme u Hitnoj medicinskoj pomoći i nuditi prijedloge ili rješenja kojima bi se ti problemi eventualno otklonili. Ta je strukovna inicijativa postala snaga s kojom djelatnici HMS-a nastupaju prema nadređenima i predstavnicima vlasti, a nakon godinu dana postojanja inicijative, ovog proljeća je u Siraču osnovana Udruga hitna uživo 194.

Iskustvo žene čije dijete je ubola osa prenosimo u cijelosti.

„Pišem ovo svoje iskustvo kao najveću pohvalu Hitnoj u Daruvaru i isto tako medicinskom timu koji radi kod nas u Siraču.

Prije 2 dana moj sin od 4 godine i ja bili smo kod kuće, taman završili s ručkom i on se igrao na balkonu. Odjednom vrisak, u sekundi sam bila do njega, plaće, vrišti, drži se za vrat i viče boli, boli! Shvatim kako ga je ubola osa u stražnji dio vrata, stavljam mu hladni oblog i mažem synopenom. On se smiruje i odlazi u sobu odmoriti. Odjednom, niti minutu nakon, opet plače, dolazim do njega, crven je u licu, koža hrapava, puna prištića i počinje oticati. U sekundi ga uzimam u naručje ,oblačim tenisice i jurimo kod naše doktorice. Od uboda do trenutka kad sam utrčala u ambulantu prošlo je možda 10-ak minuta.

Hitra reakcija

Samo sam uletjela u ordinaciju, sestra je skočila, pozvala doktoricu koja je isti trenutak pozvala Hitnu pomoć dok su mu one pružale potrebnu pomoć. Dijete je već totalno natečeno, neprepoznatljivo i počinje teško disati.

Siračka liječnica Ljiljana Žunić i medicinska sestra Jasna Petrušić u vrijeme radnog vremena primile su djetešce koje je ubola osa/Foto: Privatni album
Siračka liječnica Ljiljana Žunić i medicinska sestra Jasna Petrušić u vrijeme radnog vremena primile su djetešce koje je ubola osa/Foto: Privatni album

Njihovoj sabranosti, brzini pomoći i uljudnosti se divim evo i nakon dva dana. U jako kratkom roku na vratima se pojavljuju dva mlada čovjeka, vjerujem da će se prepoznati koji su, a koji su s mojim djetetom s tolikom dozom ljudskosti, pribranosti, pa mogu čak i reci zaigranosti, postupali da su mu, mogu reći i to užasno iskustvo prijevoza Hitne pomoći do bolnice, učinili posebnim iskustvom o kojem priča svakome koga sretne. Uljudni, kulturni, odlični u svom poslu, odgovorili su mi na svako moje pitanje, njega zabavljali i pratili sve njegove vitalne znakove do bolnice. U bolnici također predivno osoblje, odlični u svom poslu.

Ishod je mogao biti drugačiji

Moje iskrene zahvale i pohvale, kako našem odličnom timu u Siraču, našoj doktorici i medicinskoj sestri koje su me drugi dan pitale za dijete, tako i timu Hitne pomoći iz Daruvara koji su došli po nas i prevezli nas do bolnice. Vrlo ljubazni, odlični u svom poslu, ali prije svega najveća pohvala za ljudskost i odnos prvenstveno prema mom djetetu kojemu je to mogla biti trauma za cijeli život. Ali i prema meni koja sam bila izvan sebe i možda i pitala koje glupo i nepotrebno pitanje. Hvala svima od srca jer zahvaljujući njima gledam osmijeh mog djeteta, jer kako su mi rekli u bolnici, da reakcija nije bila tako dobra i brza tko zna koji bi bio ishod. Hvala svima još jednom, definitivno zaslužujete sve za što se borite“.