Fotografija: Osnivači Udruge Hitna uživo 194 u Siraču/Foto: UHU 194
Galerija
Osnivači Udruge Hitna uživo 194 u Siraču/Foto: UHU 194

U Siraču osnovana Udruga Hitna uživo 194: "Borimo se za sve nas i za svakog pacijenta"

Inicijativa "Hitna uživo 194" koju je pokrenuo Tomislav Petrušić jako je narasla u posljednjih godinu dana pa su jučer osnovali istoimenu udrugu čiji je predsjednik Tomislav PetrušićMedicinski tehničar Tomislav Petrušić prije godinu dana otvorio je Facebook stranicu "Hitna uživo 194" kako bi na jednom mjestu okupio kolege iz struke koji žele ukazivati na probleme u Hitnoj medicinskoj pomoći i nuditi prijedloge ili rješenja kojima bi se ti problemi eventualno otklonili. Ta je strukovna inicijativa danas postala udarna snaga s kojom djelatnici HMS-a nastupaju prema nadređenima i predstavnicima vlasti.

Facebook stranica "Hitna uživo 194" rapidno je u godinu dana rasla broju članova i trenutno ju prati nešto manje od 16.000 ljudi, većinom onih medicinske struke.

Potrebe pacijenata

Nakon godinu dana postojanja ove inicijative, jučer je u Siraču osnovana Udruga hitna uživo 194. 

- Od samog početka sve što radimo je za boljitak naših postojećih i naših budućih pacijenata, jer kako se kaže: "Ono što ne želiš sebi, nemoj ni drugome". Tko može bolje znati potrebe naših pacijenata, u kakvim uvjetima i s kakvom opremom radimo osim nas samih. Da, mi bi vrlo rado pričali sasvim drugačiju priču, ali samo ako bi ta priča bila istinita - napisali su u svojoj objavi povodom osnivanja udruge.

Predsjednik udruge je Tomislav Petrušić, potpredsjednik Joško Jaman, a tajnica Svjetlana Brenko, sve redom medicinski tehničari.

Djelatnici Hitne pomoći tijekom nedavnog prosvjeda u Daruvaru/Foto: HPD
Djelatnici Hitne pomoći tijekom nedavnog prosvjeda u Daruvaru/Foto: HPD

Petrušić objašnjava da je sve zapravo počelo nezadovoljstvom koje se nakupljalo posljednjih 11 godina, odnosno od osnivanja Zavoda za Hitnu medicinu.

- Kroz naše aktivnosti sakupili smo oko 1800 potpisa za beneficirani staž, organizirali i održali prosvjed djelatnika hitne službe i saniteta, izradili prijedlog Zakona o HMS... Ukazujemo na nepravilnosti i manjkavosti u sustavu HMS i sve što radimo, radimo javno i transparentno. Sada smo osnovali udrugu u kojoj smo okupili zavidan broj ljudi iz struke, ljude s terena koji znaju i razumiju potrebe pacijenata i djelatnika. Okupili smo ljude iz svih županijskih Zavoda kako bismo zajedničkim snagama i uz podršku naših pacijenata i sugrađana stvorili što bolju HMS. Ova Udruga nikada neće postati dio političkih igara i nikad se nećemo prestati boriti za napredak i boljitak glavnih aktera u našem sustavu, a to su naši pacijenti i kolege u Hitnoj medicinskoj službi i sanitetu. Nećemo popustiti pred raznoraznim prijetnjama, ucjenama, podmićivanjem ni padati na jeftina podmetanja - kaže Petrušić.

Apel pacijentima i kolegama

Također je poručio pacijentima da će se kao i dosad boriti za svakog od njih i za svaki život te da će se boriti da im mogu pružiti uslugu koju zaslužuju i zato ih poziva: "Borite se zajedno sa nama!"

Sličnu poruku uputio je i kolegama u HMS-u i sanitetu poručujući da će se boriti za svakoga od njih i također ih pozivajući da se bore zajedno s njima. 

Na kraju su uputili i prilično oštru poruku Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu rekavši da ljudima koji ga sada vode nemaju što poručiti osim "da konačno priznaju svoju nesposobnost i konačno puste sposobne ljude da urede sustav HMS."