Fotografija: Prometnu nesreću skrivio je pijani vozač/Foto: Facebook
Galerija
Prometnu nesreću skrivio je pijani vozač/Foto: Facebook

U jutrošnjoj nesreći teško ozlijeđena onkološka pacijentica. Nesreću skrivio pijani vozač Audija

Nesreću je komentirao i Tomislav Petrušić iz Udruge Hitna uživo 194. Kako kaže, zbog štednje i neadekvatno opremljenih vozila hitne pomoći i saniteta – medicinski radnici i pacijenti gube životeU jutrošnjoj prometnoj nesreći u Maloj Pisanici u kojoj su sudjelovali sanitetsko i osobno vozilo, teško je ozlijeđena jedna osoba. Riječ je o pacijentici iz saniteta koja je mlađe životne dobi, a inače je onkološki bolensik.

-Ona je zadobila prijelome rebara, no i dalje je na pretragama kako bi se utvrdile sve ozljede i njihova težina. Budući da je onkološki bolesnik, upućena je na liječenje u zagrebačku bolnicu. Kako mi kažu kolege iz Zagreba, ne bi trebala biti u životnoj opasnosti, no njezine su ozljede kvalificirane kao teške, potvrdio nam je to ravnatelj Doma zdravlja BBŽ-a Josip Rajković. 

Dodao je kako su vozač saniteta i medicinska sestra prošli s ogrebotinama i natučenjem, te se liječniku na kontrolu trebaju javiti sljedeći tjedan.

Pijan za volanom

Prema informacijama koje smo dobili, vozač osobnog automobila marke Audi prošao je bez ozljeda.

Kako neslužbeno doznajemo, upravo je on skrivio prometnu nesreću. Pod znatnim utjecajem alkohola prešao je na suprotni trak i sudario se sa sanitetskim vozilom. Ove informacije policija nam još uvijek nije potvrdila.

Pacijentica iz saniteta mlađa je ženka osoba, inače onkološki bolesnik/Foto: Facebook
Pacijentica iz saniteta mlađa je ženka osoba, inače onkološki bolesnik/Foto: Facebook

Prometnu nesreću u kojoj je sudjelovalo sanitetsko vozilo, a koje pripada Domu zdravlja Bjelovarsko – bilogorske županije, komentirao je i Tomislav Petrušić, medicinski djelatnik i predsjednik Udruge Hitna uživo koja često upozorava na loše uvjete rada kojima su izloženi medicinski djelatnici.

Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Tomislav Petrušić/Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Petrušić je podsjetio na niz sličnih i puno težih prometnih nesreća posljednjih godina. Posebno se osvrnuo na tešku prometnu nesreću u Garešnici u kojoj je život izgubilo četvero ljudi koji su se vozili u zadnjem dijelu saniteta.

Kako kaže, zbog štednje i neadekvatno opremljenih vozila hitne pomoći i saniteta – medicinski radnici, ali i pacijenti gube živote.

-Nije mi jasno kako jedan takav događaj nije dovoljna opomena svima nama da se počnemo drugačije ponašati i razmišljati, ulagati više u vozila hitne i sanitetskog prjievoza, kaže Petrušić.

Ubojita oprema

-Događa se da vozači koji su naprijed i koji često budu izloženi frontalnim sudarima, ostanu živi, dok osobe koje sjede otraga, u „kutiji“ najčešće ili budu jako ozlijeđene ili izgube život. Mi se vozimo u vozilima koja imaju teretne ovjese. Činjenica je da su putnički ovjesi u startu skuplji, kao i da ih treba dodatno prilagoditi što opet komplicira proceduru. Osim toga, malo ih tvrtki u Hrvatskoj radi, no taj bi proces spasio mnoge živote. Ne možemo više bježati od činjenica da je vozni park Zavoda za hitnu medicinu BBŽ-a i Doma zdravlja BBŽ-a u katastrofalnom stanju. To su vozila s previše napravljenih kilometara i godina starosti, a još tome rađena su na teretnim ovjesima. Konkretno, događa se da oprema koju imamo, u slučaju prometnih nesreća leti po zraku i doslovno je ubojita za one koji sjede ili leže otraga. Sve je to izvan standarda, upozorava Petrušić i dodaje da su vozila koja bi ispunila sve kriterije sigurnosti, u konačnici skuplja za oko 300 tisuća kuna. Iako je to velik novac, Petrušić smatra da život medicinskog radnika ili pacijenta vrijedi puno više.

Vozač Audija bio je pod utjecajem alkohola/Foto: Facebook
Vozač Audija bio je pod utjecajem alkohola/Foto: Facebook

Za komentar prometne nesreće, odnosno kvalitetu vozila u kojima rade djelatnici Doma zdravlja, upitali smo Josipa Rajkovića, ravnatelja Doma zdravlja BBŽ-a.

-Sva vozila koja koristimo su zadovoljila standarde koje nalaže EU. Prema tome, ona su prilagođena, a tehničke preglede redovito izvršavamo. Svaki kvar se redovito otklanja, tako da vožnja nisu na cesti ukoliko nisu potpuno ispravno, kazao je Rajković.

---------------------------------------------------------------

Policijsko priopćenje

U međuvremenu je PU bjelovarsko - bilogorska završila očevid i priopćila što se točno dogodilo, odnosno, kako je došlo do prometne nesreće.

-Danas, 19. kolovoza oko 6.45 sati, 30-godišnjak je upravljao osobnim automobilom Audi bjelovarskih registracijskih oznaka iz smjera Bjelovara u smjeru Veliki Grđevac. Na udaljenosti oko 500 metara od završetka mjesta Mala Pisanica, nije se kretao sredinom obilježene prometne trake, već je skrenuo u lijevu prometnu traku, a iz tog smjera je nailazilo sanitetsko vozilo Peugeot bjelovarskih registracijskih oznaka s kojim je upravljao 33-godišnjak. On je u namjeri izbjegavanja sudara s vozilom skrenuo ulijevo te je pri tome došlo do međusobnog udara desnim stranama vozila. Uslijed udara sanitetsko vozilo je odbačeno u lijevi putni jarak, dok se je Audi zarotirao i zaustavio na kolniku, kažu u policiji.

Dodaju kako je alkotestiranjem utvrđeno da je 30-godišnjak bio pod utjecajem alkohola, dok je kod 33-godišnjaka reakcija na alkohol izostala. 

-U prometnoj nesreći svi putnici iz sanitetskog vozila su ozlijeđeni. Teške tjelesne ozljede zadobila je 40-godišnja putnica, dok su lakše ozlijeđeni 33-godišnji vozač i njegova 23-godišnja putnica.

Od 7.05 sati do 9.00 sati, promet na DC 28 bio je zatvoren te se je odvijao dionicom Mala Pisanica – Donja Kovačića – Veliki Grđevac.

Protiv 30-godišnjaka zbog počinjena kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu“ iz članka 227. Kaznenog zakona, slijedi podnošenje kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, kažu u policiji.