Fotografija: Odsad će se stabla na području Bjelovara saditi planski, a temelj tome je izrada strategije razvoje Zelene infrastukture/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Odsad će se stabla na području Bjelovara saditi planski, a temelj tome je izrada strategije razvoje Zelene infrastukture/ Foto: Deni Marčinković

Kreće izrada strategije Zelene infrastrukture: "U Bjelovaru ćemo odsad planski saditi drveće"

Kako bi se izradila studija razvoja Zelene infrastrukture, kroz šest mjeseci dronom će se snimati bjelovarsko područje. Grad će to koštati 200 tisuća kunaBJELOVAR – „Svi znamo koliko je zelena infrastruktura bitna, ne samo u Bjelovaru već i u cijeloj hrvatskoj i koliko ona utječe na cjelokupne klimatske promjene i temperature. Želimo više hlada, više drveća, a iako smo i dosada redovito sudjelovali u sadnji drveća, odsad ćemo to činiti planski“, tim je riječima bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić započeo današnju press konferenciju na temu razvoja Zelene Infrastrukture u Bjelovaru.

Borba protiv klimatskih promjena

Novinarima je tako Zelena infrastruktura predstavljena kao globalni alat za borbu protiv klimatskih promjena, a ujedno je naglašeno kako je ona prepoznata i od strane Europske unije.

Strategija zelene infrastrukture Grad Bjelovar koštat će 200 tisuća kuna/Foto: Martina Čapo
Strategija zelene infrastrukture Grad Bjelovar koštat će 200 tisuća kuna/Foto: Martina Čapo

Grad Bjelovar, kao jedan od prvih gradova u Republici Hrvatskoj, krenuo je u izradu studije i strategije zelene infrastrukture. Prvi korak sklapanje je ugovora s tvrtkom 3E PROJEKTI d.o.o. iz Zagreba koja će kroz šest mjeseci za ukupno 200 tisuća kuna izraditi studiju i strategiju zelene infrastrukture u Bjelovaru. Izradom takvog dokumenta cilj je, među ostalim, planski poticati zelene investicije, smanjiti efekte toplinskih otoka i temperature u gradu, prilagoditi se klimatskim promjenama kao i ublažiti posljedice tih promjena.

Bjelovar među prvima

Krajobrazne arhitektice Matea Leljak i Nikolina Krešo predstavile su što će sve kroz pola godine raditi zaposlenici zagrebačke tvrtke te na koji način će se izraditi zelena infrastruktura.

-Drago mi je što je Grad Bjelovar među prvima krenuo u izradu studije i strategiju zelene infrastrukture. Pogotovo zbog narednog programskog razdoblja i financiranja iz Europske unije jer će se zelena infrastruktura itekako poticati, kazala je Nikolina Krešo dodavši kako je zelena infrastruktura zapravo strateški planirana multifunkcionalna mreža otvorenih prostora koja uz drveće obuhvaća sve otvorene prostore i pokušava ih međusobno umrežiti. Cilj je da, dodala je, pružaju što više benefita stanovništvu nekog grada.

Snimanja dronom

Konkretno, pojasnila je Matea Leljak, u narednim danima najprije će se dronom snimiti cijelo područje grada. Dakle, uži centar, ali i sva pripadajuća naselja koja administrativno pripadaju Bjelovaru.

Nikolin Kreš (lijevo) i Matea Leljak (desno)/Foto: Martina Čapo
Nikolin Kreš (lijevo) i Matea Leljak (desno)/Foto: Martina Čapo

-Najprije ćemo vidjeti kako se grad trenutačno zeleno razvija, ali i upoznati se sa površinama kako bismo vidjeli koje su već zauzete, a koje još nisu. Detaljno ćemo sve istražiti i zato cijela studija traje pola godine. Oformit će se radna skupina u kojoj će biti djelatnici Grada, ali i naši zaposlenici – arhitekti, ekonomisti, urbanisti, šumari i biolozi, kazala je Leljak podsjetivši kako će upravo izrađena strategija biti podloga za neka buduća financiranja iz EU.