Fotografija: Podjela kanti danas je započela u Vinkovićevom naselju/Foto: Martina Čapo
Galerija
Podjela kanti danas je započela u Vinkovićevom naselju/Foto: Martina Čapo

U Bjelovaru počela podjela žutih i plavih kanti: "U 120 dana podijelit ćemo 22.200 kanti"

"Građani će dobiti žutu posudu od 120 litara za plastiku i plavu posudu od 120 litara za papir. Sve ostalo poput termina odvoza ostaje isto", napominje HegedBJELOVAR – Nakon što su gotovo 10 mjeseci bile uskladištene čekavši završetak administrativnih barijera, danas je započela podjela žutih i plavih kanti za odvojeno prikupljanje otpada na području Grada Bjelovara. Više od 22 tisuće kućanstva kroz 120 radnih dana dobit će svoju žutu i plavu kantu u koju će, umjesto u dosadašnje žute i plave vreće, moći odvajati plastiku, odnosno papir.

Uređeni zeleni otoci

- Još lani Fond za zaštitu okoliša raspisao je natječaj za koji je Grad Bjelovar pokazao interes. Riječ je o nabavki spremnika velikih zapremnina, to su kontejneri za zelene otoke. Žutih, plavih i zelenih. Ukupna vrijednost tih spremnika bila je oko milijun kuna, a učešće Grada bilo je 150 tisuća kuna.

Građani će dobiti dvije posude - žutu i plavu/Foto: Martina Čapo
Građani će dobiti dvije posude - žutu i plavu/Foto: Martina Čapo

Taj projekt uspješno je realiziran čime su obnovljeni svi naši zeleni eko otoci na području Bjelovara. Nabavljeno je stotinjak spremnika za plastiku, te isto toliko za papir i staklo. Nakon toga Fond je raspisao novi natječaj na koji je Grad Bjelovar kandidirao 22 200 spremnika za obiteljske kuće i stambene zgrade – pojasnio je Josip Heged iz bjelovarskog Komunalca dodavši kako su spremnici isporučeni još početkom ove godine, no tek danas stvoreni su svi administrativni uvjeti za početak njihove podjele kućanstvima.

Termini odvoza isti

- Čekalo se samo knjiženje između Fonda i Grada Bjelovara, a to se dogodilo danas nakon čega je Komunalac odmah krenuo s podjelom. Konkretno, mi smo dosad takav otpad prikupljali u žute i plave vreće, a sada će te vreće naprosto samo biti zamijenjene kantama. U ovome trenutku podjela je krenula u Vinkovićevom naselju, a kako bi sva kućanstva dobila svoju kantu bit će potrebno oko 120 radnih dana. Građani će dobiti žutu posudu od 120 litara za plastiku i plavu posudu od 120 litara za papir. Sve ostalo poput termina odvoza ostaje isto.

Žuta kanta namijenjena je za plastiku, plava za papir/Foto: Martina Čapo
Žuta kanta namijenjena je za plastiku, plava za papir/Foto: Martina Čapo

Očekujemo da će ovaj korak doprinijeti većem stupnju odvojenog prikupljanja otpada, odgovornijem ponašanju prema otpadu, a i građani će lakše moći postupati s tim otpadom. Ništa manje važno nije niti što će sve biti vizualno ljepše i uglednije nego dosad kada je na mostu bila vreća ili više njih – ističe Heged i dodaje kako su djelatnici Komunalca dosad podijelili 80 posto vreća za naredu godinu jer se nije znalo kada će se skrenuti s podjelom kanti.

Obvezan potpis građana

Sve te vreće, napominje, građani će i dalje moći koristiti, što je naročito važna informacija za ona kućanstva kojima možda novi spremnik neće biti dovoljan za cijeli mjesec prikupljanja otpada.

Zasad, kažu nam djelatnici, nema nikakvih problema s građanima koji moraju potpisati da su preuzeli svoje spremnike/Foto: Martina Čapo
Zasad, kažu nam djelatnici, nema nikakvih problema s građanima koji moraju potpisati da su preuzeli svoje spremnike/Foto: Martina Čapo

- Kante su volumenom čak i veće od vreća tako da očekujemo da će one biti dovoljne, no ponavljam, i vreće su još uvijek u opticaju. Mi imamo obvezu sve kante podijeliti kroz 120 radnih dana, vjerujem da ćemo to uspjeti. Uzmimo u obzir da ipak treba podijeliti 22 tisuće i 200 kanti, to će sigurno trajati. Svjesni smo da će pojedini građani raditi u trenucima kada će naši djelatnici možda zvoniti no vratima, pa ih neće biti kod kuća što će dodatno produžiti rok isporuke, no svi će svoju kantu dobiti. Obveza građana je jedino da potpišu kako su preuzeli svoje kante, drugo sve za njih ostaje isto – zaključio je Heged.

Podjela će trajati sve do proljeća, odnosno 120 radnih dana/Foto: Martina Čapo
Podjela će trajati sve do proljeća, odnosno 120 radnih dana/Foto: Martina Čapo