Fotografija: Sutra je na rasporedu konstituirajuća sjednica Županijske skupštine/ Foto: BBŽ, arhiva
Galerija
Sutra je na rasporedu konstituirajuća sjednica Županijske skupštine/ Foto: BBŽ, arhiva

Sutra se konstituira Županijska skupština, po prvi put sjednica će se prenositi uživo

Velika koalicija koja je na izborima podržala bivšeg župana Damira Bajsa počela se osipati, dio stranka neće pripadati njegovom klubuNakon što je sastavljena većina predstavničkih tijela gradova i općina naše županije, sutra će novi saziv dobiti i Županijska skupština. Kao što je poznato, poslije nekoliko krugova pregovora, pobjednici nedavno završenih lokalnih izbora, HDZ, HSLS i DHSS dogovorili su suradnju u iduće četiri godine te će imati većinu s 19 od 37 skupštinarske ruke.

Prepustili svoja mjesta

Nova predsjednica Županijske skupštine tako bi sutra trebala postati nezavisna Ivana Jurković Piščević, koja se na listi HSLS-a i nezavisnih načelnika nalazila na visokom trećem mjestu. Ispred nje bili na listi su bili bjelovarski gradonačelnik i njegov zamjenik, a upravo nam je Dario Hrebak potvrdio da će Igor Brajdić i on prepustiti svoja vijećnička mjesta.

Ivana Jurković Piščević trebala bi postati nova predsjednica Županijske skupštine/ Foto: Grad Bjelovar
Ivana Jurković Piščević trebala bi postati nova predsjednica Županijske skupštine/ Foto: Grad Bjelovar

- Umjesto nas HSLS će u Skupštini zastupati Goran Romek i Slavko Došen, a potonji će biti i predsjednik našeg kluba, kratko je kazao je Hrebak.

Prijenos sjednice

Dvije promijene dogodile su se i u HDZ-u, stranci koja je osvojila najviše mandata. Naime, pobjedničku listu predvodili su novi župan Marko Marušić i njegova zamjenica Marija Jungić, a s obzirom na to da čelnici ne mogu biti i skupštinari, umjesto njih ulaze Ivan Marković i Drago Hodak.

- Jučer smo na Županijskom odboru donijeli odluku da će u Skupštini sjediti iduća dva kandidata prema redoslijedu na listi, a predsjednik našeg kluba ponovno će biti Silvestar Štefović, potvrdio nam je župan Marušić.

Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Marko Marušić/ Foto: BBŽ

Također, dodao je i to da će se sutrašnja sjednica, koja se nakon dugo vremena ponovno održava u županijskoj vijećnici, prenositi video vezom na Facebook stranici Bjelovarsko-bilogorske županije, a tu praksu planiraju nastaviti i u budućnosti. 

Beljan potpredsjednik

Dio vladajuće većine bit će i Demokratski HSS koji je na svojim prvim izborima osvojio dva mandata u Skupštini. Također, na sastanku koalicije dogovoreno je da će Ivan Beljan, kandidat te stranke za župana u prvom krugu, ujedno biti i potpredsjednik predstavničkog tijela u novom sazivu, a uz njega u Skupštini će sjediti i načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan. 

U članku 10. Poslovnika Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije između ostalog stoji, da se u pravilu jedan potpredsjednik bira iz predstavničke većine, a drugi iz reda  predstavničke manjine.

Bivši župan Damir Bajs kazao nam je da je na jučerašnjem sastanku, kojeg je prema njegovim riječima inicirao HDZ, dogovoreno sve što je potrebno za konstituirajuću sjednicu.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

- Mi ćemo svakako predložiti potpredsjednika Skupštine, a na sastanku nam je naznačeno da će većina to prihvatiti. U ovom trenutku još uvijek vam ne mogu reći tko će biti naš prijedlog, jer prvo moramo potpisati dokumente, istaknuo je Bajs.

Osipanje velike koalicije

Također, nije htio otkriti hoće li svi izabrani kandidati s njegove liste postati skupštinari ili će mjesto prepustiti nekome drugome, kazavši da to ovisi o svakoj pojedinoj stranci. 

Ines Šarić, predsjednica županijske organizacije stranke Glas, iako je mandat ostvarila na listi koalicije okupljene oko bivšeg župana, u Skupštini će, barem za sada, djelovati samostalno.

Velika koalicija Damira Bajsa počela se polako osipati/ Foto: Deni Marčinković
Velika koalicija Damira Bajsa počela se polako osipati/ Foto: Deni Marčinković

- Trenutno ću biti bez kluba. Još uvijek sam u pregovorima s nekim strankama, ali u klubu koalicije s kojom sam ušla u Skupštinu sigurno neću biti. Stranka Glas ima svoj put i ideje za djelovanje kroz Skupštinu, a kao i protekle četiri godine, podržat ću sve dobre projekte, bez obzira na to tko ih predlaže, kazala nam je Šarić. 

Sličnog mišljena je i Bojana Hribljan iz stranke Demokrati, koja ističe da će svakako biti dio oporbe, ali još uvijek ne zna u kojem klubu.

- Sutra ćemo dogovoriti koje ćemo sve klubove imati. Vjerojatno nećemo biti svi zajedno, ali u oporbi ćemo svakako ostati, poručila je Hribljan.

HSS na županiji uz Bajsa

Do promjena će, zbog nespojivih funkcija doći u HSS-u. Naime, Dalibor Jurina kao županijski  v.d. pročelnik ne može biti član predstavničkog tijela te će ga u Skupštini zamijeniti Marijan Sabolović, potvrdio nam je Jurina. 

- Po sili Zakona stavio sam mandat u mirovanje, a mijenjat će me prvi s liste, odnosno gospodin Sabolović. Što se tiče HSS-a, ostat ćemo u klubu Damira Bajsa i bit ćemo oporba, međutim podržat ćemo sve dobre prijedloge, rekao nam je Jurina. 

Zanimljivo, iako je na razini grada Bjelovara HSS izašao iz velike koalicije te podržao HSLS i gradonačelnika Hrebaka, to se ipak nije odrazilo na županijsku suradnju.

Probali smo doznati i status Vladimira Bileka, koji se nalazio na četvrtom mjestu liste Damira Bajsa, međutim saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine nije se javljao na naše pozive.

SDP će imati vlastiti klub

Do zamjene skupštinarskih mjesta iz istih razloga došlo je i u SDP-u. Naime, treća na listi te stranke, ujedno i posljednja koja je osvojila mandat, bila je županijska pročelnica Ivana Sabljak Murlin.

- Na njeno mjesto doći će Slaven Đurđević, četvrti kandidat na listi. Što se tiče našeg djelovanja u Skupštini, naravno, bit ćemo oporba, a imat ćemo i vlastiti klub. Danas ćemo na županijskom odboru donijeti konačnu odluku tko će biti predsjednik, a najvjerojatnije će to biti Sandra Frčo, poručio je županijski povjerenik SDP-a Damir Đuran.

SDP će u Skupštii imati vlastiti klub/Foto: SDP Daruvar
SDP će u Skupštii imati vlastiti klub/Foto: SDP Daruvar

U domovinskom pokretu neće biti promjena te će novi skupštinari postati Dubravka Dragašević i Josip Đurđević.

- Po logici stvari mi ćemo pripadati oporbi. Međutim, poticat ćemo i prihvaćati sve pozitivne ideje koje pridonose razvoju naše županije, kratko je kazala Dragašević. 

Osim izbora predsjednika, točnije potpredsjednice te njena dva zamjenika, na sutrašnjoj sjednici izabrat će se i predsjednici te članovi Mandatnog povjerenstva, Odbora za izbor i imenovanje, Odbora za statut i poslovnik te Odbora za financije i proračun. Početak zasjedanja predviđen je u 10 sati, a kao što smo već rekli, po prvi put moći će se pratiti uživo na Facebook stranici Bjelovarsko-bilogorske županije.