Fotografija: Župan Damir Bajs sa suradnicima, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali te ravnateljica škole Ivana Haić u obilasku dvorane u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Župan Damir Bajs sa suradnicima, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali te ravnateljica škole Ivana Haić u obilasku dvorane u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković

Nakon 10 godina čekanja dvorana u Velikoj Pisanici mogla bi se završiti za godinu dana

Mi i dalje plaćamo kredit i vrijeme je da to privedemo namijeni. Platit ćemo to više nego prije jer je energetska obnova, koja je nužna na ovom objektu, poskupjela projekt, riječi su župana BajsaNakon više od deset godina konačno bi mogli početi radovi na unutarnjem i vanjskom uređenju školsko-sportske dvorane u Velikoj Pisanici, moglo se čuti prilikom današnje konferencije za novinare.

Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica/ Foto: Deni Marčinković
Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica/ Foto: Deni Marčinković

- Bolje ikad nego nikad. Znamo da su nastale poteškoće u dijelu financiranja, a budući da kompletnu financijsku konstrukciju zatvara Bjelovarsko-bilogorska županija, u dogovoru sa županom uspjeli smo pronaći zajednički jezik da se za dvoranu konačno raspiše natječaj i tako završi ostatak radova. Općina je na sebe preuzela obvezu osigurati sredstva za uređenje prilaznih putova i parkirališta te se nadamo da će kroz godinu dana dvorana napokon biti gotova - kazao je načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

Kredit u "švicarcima"

Davne 2009. godine, za vrijeme bivšeg župana Miroslava Čačije, potpisani su ugovori za izgradnju prve faze školsko-sportskih dvorana u Velikoj Pisanici i Hercegovcu. Novac za te investicije osiguran je kreditom u "švicarcima", a budući da su kamate za takve kredite poprilično porasle, gradnja je stala 2010. godine i od tada dvorane stoje nedovršene. 

Župan Damir Bajs/Foto: MojPortal.hr
Župan Damir Bajs/Foto: MojPortal.hr

- Prije osam godina kada sam preuzeo županiju, između ostalog, imali smo dvije školsko-sportske dvorane koje nisu bile gotove, a za koje se plaćao kredit. U ovom trenutku, kada sam pri kraju drugog mandata, naša županija druga je po ulaganjima u školstvo u Hrvatskoj. Više od 50 škola je u energetskoj obnovi, radi se nova glazbena škola u Bjelovaru, dograđuju se škole u Daruvaru i Velikom Trojstvu, a sada je došlo vrijeme da riješimo stare projekte koji se ne mogu financirati iz europskih fondova, poput ove dvorane u Velikoj Pisanici. Mi i dalje plaćamo kredit i vrijeme je da to privedemo namijeni. Platit ćemo to više nego prije jer je energetska obnova, koja je nužna na ovom objektu, poskupjela projekt - rekao je prilikom današnjeg obilaska župan Damir Bajs.

Pristiglo šest ponuda

Prema riječima zamjenika ravnatelja Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije Tomislava Kozine, trenutno su u tijeku pregledi pristiglih ponuda za izvođača radova na dovršetku ovog projekta.

Tomislav Kozina, zamjenik ravnatelja Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčinković
Tomislav Kozina, zamjenik ravnatelja Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko-bilogorske županije/ Foto: Deni Marčinković

Dvorana u Velikoj Pisanici već desetak godina stoji nedovršena/ Foto: Deni Marčinković
Dvorana u Velikoj Pisanici već desetak godina stoji nedovršena/ Foto: Deni Marčinković

- Prije tjedan dana otvorili smo ponude, a ukupno je pristiglo njih šest. U roku od 30 dana moramo donijeti odluku tko će biti izvođač radova. Jedna od ponuda jako je blizu procijenjene vrijednosti te će najvjerojatnije ona biti i prihvaćena. Najniža ponuda iznosi oko 5,3 milijuna kuna, dok ona najviša doseže iznos od oko 6 milijuna kuna, istaknuo je Kozina dodavši da među pristiglim ponudama ima izvođača iz naše županije. 

Niz pokušaja

Jednog dana kada se dvorana u Velikoj Pisanici konačno dovrši, najveseliji će svakako biti učenici Osnovne škole Velika Pisanica, koji su do sada satove tjelesne i zdravstvene kulture imali u društvenom domu, što je potvrdila i ravnateljica škole Ivana Haić. 

Ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivana Haić/Foto: Deni Marčinković
Ravnateljica Osnovne škole Velika Pisanica Ivana Haić/Foto: Deni Marčinković

- Od 2010. godine, od kada je ova roh bau izvedba trodijelne školsko-sportske dvorane napravljena, bilo je niz pokušaja da se ona dovrši. Sada samo dočekali da krenemo s javnom nabavom koja je u postupku,a tijekom travnja i svibnja očekujemo početak izvođenja radova. Potrebno je napraviti unutarnje uređenje i sustav grijanja što bi učenicima i vanjskim korisnicima omogućiti ulazak u dvoranu, odnosno održavanje tjelesne i zdravstvene kulture te ostale sportske aktivnosti - kazala je ravnateljica Haić te dodala da ovu školu trenutno pohađa 208 učenika. 

Budući da se dvorane u Velikoj Pisanici i Hercegovcu nalaze u identičnoj situaciji, odnosno već desetak godina stoje nedovršene, župana Bajsa upitali smo kakav je plan po pitanju dvorane u Hercegovcu. 

- Dvorana po dvorana, mi ne možemo ovog trenutka riješiti sve ono što nam je bivša HDZ-ova i HSLS-ova vlast ostavila. Sada ćemo riješiti ovu dvoranu, a uskoro ćemo krenuti i prema Hercegovcu. Naravno, tamo, kao i ovdje očekujemo suradnju s općinom koja je zajedno s nama razradila ukupnost dijela koji mogu preuzeti na sebe. Dakle, po završetku dvorane u Velikoj Pisanici okrećemo se rješavanju pitanja dvorane u Hercegovcu - zaključio je župan Damir Bajs. 

_______________________________________

KREĆE PROJEKT USKLAĐIVANJA KATASTRA I ZEMLJIŠNIH KNJIGA

Župan Damir Bajs sa suradnicima, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali te ravnateljica škole Ivana Haić u obilasku dvorane u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković
Župan Damir Bajs sa suradnicima, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali te ravnateljica škole Ivana Haić u obilasku dvorane u Velikoj Pisanici/ Foto: Deni Marčinković

Općina Velika Pisanica u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Državnom geodetskom upravom, objavljeno je u srijedu, kreće u projekt provođenja geodetsko-katastarskih usluga u svrhu obnove katastarskog operata na području te općine. 

Cilj ovog projekta je obnova zemljišnih knjiga, odnosno postizanje jedinstvenih podataka katastra i zemljišnih knjiga za područje katastarske općine Bačkovica. 

- Potpisom ugovora stekli smo uvjete za izvršenje geodetskih usluga završetka komasacije na ovom području. Kada ovaj katastarski operat bude gotov formirati ćemo povjerenstvo između katastra i zemljišno-knjižnog odjela te ćemo operat izložiti na javni uvid koji će se raditi u prostorijama Općine Velika Pisanica, rekao je pročelnik bjelovarske Područne uprave za katastar Damira Soptija i dodao da zemljišno-knjižni kao i katastarski podatci datiraju još iz vremena Austro-Ugarske. 

Ova suradnja između Županije, Općine i Državne geodetske uprave našim sugrađanima omogućuje raspolaganje prirodnim dobrima. 

- Iako županija nije obvezna sufinancirati ovakve projekta, rješavanje ove situacije iznimno nam je bitno stoga smo se odlučili na taj korak te smo sredstva za tu namjenu predvidjeli u proračunu za ovu i sljedeće dvije godine. Po završetku ovog projekta  privatni vlasnici, kao i posjednici dobit će mogućnost korištenja zemljišta kao i potpora Ministarstva poljoprivrede, zaključio je župan Damir Bajs i dodao da u našoj županiji postoji još poneka ovako neriješena situacija.