Fotografija: Dužnost svakog poljoprivrednika očistiti je kolnik od blata/Foto: Facebook Općina Veliko Trojstvo
Dužnost svakog poljoprivrednika očistiti je kolnik od blata/Foto: Facebook Općina Veliko Trojstvo

Iz Općine Veliko Trojstvo poručili: "Prije izlaska na cestu, očistite kotače vozila od blata"

Svima onima koji se u promet uključe blatnih kotača prijeti kazna od tisuću kuna za fizičke osobe, ili od 5 do 15 tisuća kuna za obrtnike i pravne osobeVELIKO TROJSTVO - Iz Općine Veliko Trojstvo poručili su poljoprovrednicima kako moraju voditi računa o sigurnosti na cestama. Naime, na stranicama Općine stoji upozorenje.

-Počeli su radovi na polju te obavještavamo poljoprivrednike kako su dužni prije uključivanja u promet očistiti kotače na traktorima ili ako nanesu blato na kolnik isto su ga dužni očistiti i ukloniti. Blato na našim cestama ne samo da je ružno već i iznimno opasno za druge sudionike u prometu. Neodgovornim ponašanjem možete izazvati prometnu nesreću i ugroziti živote drugih, poručuju iz Općine.

Predviđene kazne

Inače, zakonodavac je propisao kaznu od 1.000,00 kuna za fizičke osobe ili od 5.000,00 do 15.000,00 kuna za obrtnike i pravne osobe koji se uključe u promet s neočišćenim kotačima traktora ili drugih vozila, a prilikom povratka s polja, zemljane ceste ili gradilišta.

Ukoliko vozač ili vlasnik vozila ne postupe u skladu sa Zakonom, odnosno ako ne očiste kolnik, policija će angažirati tvrtku za održavanje cesta da to učini. Njoj će policija ustupiti podatke o počinitelju te će on sami snositi troškove čišćenja koji su mnogostruko veći od kazne.

-Budite odgovorni prema sebi i drugima, stoji u poruci iz Velikog Trojstva.