Fotografija: Igor Brajdić moli sugrađane za strpljenje/Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Igor Brajdić moli sugrađane za strpljenje/Foto: Grad Bjelovar

Igor Brajdić: „Znam da je gužva u gradu i da su radovi nepopularni, ali su nužni“

Do kraja ove godine, većina ulica koje se trenutačno obnavljaju trebala bi biti asfaltirana, no puno toga će ovisiti i o vremenskim prilikama
BJELOVAR - Grad Bjelovar već od ljeta je veliko gradilište. Kopa se u mnogim ulicama, čak i u samom središtu grada, a ponajviše zahvaljujući rekonstrukciji podzemne infrastrukture koju je neophodno zamijeniti kako bi grad funkcionirao što bolje. Radovi su i više nego potrebni, a njihovim završetkom, Bjelovar će dobiti funkcionalne i lijepe ulice s novim asfaltom. Upravo zato, iz Gradske uprave mole građane za razumijevanje i strpljenje.

Velike gužve

-Znam da su komunalne teme uvijek nepopularne, međutim one su neophodne jer želimo da sva naselja i sve kuće imaju novu kanalizaciju, vodovod i riješenu oborinsku odvodnju. Nikada to neće biti idealno, posebice za vrijeme obilnih kiša, ali na primjeru Zagreba vidjeli smo koliko je jako važno postaviti novu ili zamijeniti dotrajalu komunalnu infrastrukturu. Radovi su uvijek nepopularni, a u posljednjih samo dvije godine kanalizacija je riješena, ili su radovi u tijeku, u četiri najveća prigradska naselja - Ždralovi, Trojstveni Markovac, Križevačka cesta i Gudovac.

<p>Aglomeracija u spoju s redovnim radovima napravila je kaos u gradu, no nakon završetka radova, Bjelovar će biti kompletno infrastrukturno obnovljen/Foto: Grad Bjelovar</p>

Aglomeracija u spoju s redovnim radovima napravila je kaos u gradu, no nakon završetka radova, Bjelovar će biti kompletno infrastrukturno obnovljen/Foto: Grad Bjelovar

Redovito održavamo koordinacijske sastanke sa svim izvođačima na području Bjelovara da nam se više ne dogodi da pojedinu ulicu asfaltiramo, a potom je drugi tjedan raskopamo. Znam da je nepopularno i kada se radovi oduže, no naš stav je da sva infrastruktura od plina, kanalizacije, komunikacijske infrastrukture i slično, treba biti položena prije završnog sloja asfalta. Svaka ulica ima projektanta, nadzori izvođača koji su odgovorni za svoje radove. Primijetio sam i velike gužve posljednjih dana u središtu grada, a one nastaju upravo zbog samih radova na kojima većinom rade Gradska Plinara, Vodne usluge, Grad Bjelovar, HEP i HT, Hrvatske ceste. Stoga molim sve građane da budu strpljivi kako bi nam grad bio lijep. Ništa ne možemo preko noći i prvo moramo dovršiti radove koji su započeti, a tek onda možemo razmišljati o novim projektima i obnovama – ističe zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić te napominje kako razumije nestrpljivost ljudi koji čekaju da i njihove ulice dožive obnovu.

Tablica s planovima

Do kraja ove godine, većina ulica koje se trenutačno obnavljaju trebala bi biti asfaltirana, no puno toga će ovisiti i o vremenskim prilikama. Sa svim je dionicima usuglašen okviran plan radova na asfaltiranju, koji je vidljiv u tablici. U nastavku je i popis završenih ili radova u tijeku kada su kanalizacija i vodovod u pitanju, ali i planiranih projekata u sljedećoj godini.  

<p>Plan radova po ulicama i datumima/Foto: Grad Bjelovar</p>

Plan radova po ulicama i datumima/Foto: Grad Bjelovar

Aglomeracija Bjelovar, kanalizacija i vodovod:

Dogradnja sustava javne odvodnje  – 15.790,92 m Ždralovska ulica, izgrađeno, priprema za asfaltiranje.

Ulica Kneza Višeslava - izgrađeno i asfaltirano, Ulica Mije Bobetka - izgrađeno i asfaltirano grubi sloj, slijedi asfaltiranje cijele širine ulice finim slojem.

Ulica Ivana Dončevića - izgrađeno, slijedi priprema za asfaltiranje.

Crkvena ulica - izgrađeno, slijedi priprema za asfaltiranje.

Ulica Milke Trnine - izgrađeno, slijedi priprema za asfaltiranje.

Dio Daruvarske-odvojak - izgrađeno, slijedi priprema za asfaltiranje.

Dio Daruvarske-odvojak 2 - izgrađeno, slijedi asfaltiranje.

Letičani, Ulica Vijenac - izgrađeno i asfaltirano.

Ulica I. Tijardovića - izgradnja i asfaltiranje u 2022 god.

Precrpna stanica

Gudovac - potrebno izgraditi još jednu precrpnu stanicu i spoj Troha-Sajam, oko 200 m te odvojak preko puta Doma (još za izgraditi oko 200 m), 80 priključaka i Staroplavnički prilaz koji se bude radio u 2022. god.

<p>Neki su dijelovi već asfaltirani/ Foto: Grad Bjelovar</p>

Neki su dijelovi već asfaltirani/ Foto: Grad Bjelovar

Rekonstrukcija javnog sustava odvodnje – 2.595,18 m - Ivanovčanska ulica - izgrađeno, slijedi asfaltiranje.

Ulica Alojzija Stepinca - izgrađeno, slijedi asfaltiranje.

Ulica Petra Preradovića - krenula izgradnja, završetak do kraja 2021.god.

Ulica Frana Supila - izgradnja kreće 15.11.2021., završetak do kraja 2021.god.

Ulica Ante Starčevića - izgradnja kreće 20.11.2021., završetak do kraja 2021.god. (dio ispred Županije).

Ulica Ivana Gorana Kovačića - krenuli radovi, završetak do kraja 2021.god.

Ulica Tome Bakača - izgradnja u 2022. god.

Rekonstrukcija javnog sustava vodoopskrbe – 6.204,00 m - Ulica don Frane Bulića – izgrađeno.

Ulica Andrije Mohorovičića – izgrađeno.

Zagrebačka ulica - u izgradnji, završetak do kraja 2021. god.

Ulica Vladimira Nazora - izgradnji, završetak do 2021. god.

Naselje kralja Zvonimira -u izgradnji, završetak do 2021. god.

Ulica Alojzija Stepinca -u izgradnji, završetak do 2021.god.

Rekonstrukcija ulica planirana u 2022. god:

Matije Gupca, Antuna Radića1, Antuna Radića 2, Mate Lovraka, Bogoslava Šuleka, Banovine Hrvatske, Slavka Kolara, Prolaz Pavla Radića, Pavla Radića, Jurja Šuteja, Ferde Livadića, Petra Biškupa Vene.