Fotografija: Obilazak gradilišta u Gudovcu/ Foto: Grad Bjelovar
Galerija
Obilazak gradilišta u Gudovcu/ Foto: Grad Bjelovar

Ministar Ćorić posjetio Bjelovar i uvjerio se u napredak radova na projektu Aglomeracije

Tih 39 kilometara vodnokomunalne infrastrukture, koja će se izgraditi po završetku projekta, doista znače rast kvalitete života naših stanovnika. Vjerujem da će radovi završiti u u iduće dvije godine, kazao je Ćorić
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, u društvu župana Marka Marušića, gradonačelnika Darija Hrebaka te brojnih suradnika, obišli su danas gradilište u Gudovcu te se uvjerili u napredovanje Aglomeracije, jednog od najvećih projekata u povijesti Grada Bjelovara.

<p>Konferencija za medije u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković</p>

Konferencija za medije u velikoj gradskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

Tom prilikom održana je i konferencija za medije na kojoj je ministar Ćorić, pored ostalog, istaknuo zadovoljstvo do sada učinjenim radovima.

Rast kvalitete života

- Vjerujem da ćemo u idućih dvije godine svjedočiti konačnom završetku radova na ovom vrijednom projektu. Veseli me što smo u dosadašnjim radovima imali tek minimalna odstupanja, ponajprije kad su cijene u pitanju. Nadograda pročišćivača jedan je od najizazovnijeg dijela projekta, no s obzirom na dosadašnji tijek radova, vjerujem da će i taj dio ići nešto lakše. Tih 39 kilometara vodnokomunalne infrastrukture, koja će se izgraditi po završetku projekta, doista znače rast kvalitete života naših stanovnika. Voda, struja, kanalizacija, ceste, stvari su o kojima se trebalo pričati prije 30 ili 40 godina, a ne u 2021. godini, ali srećom sada smo u fazi kada to možemo financirati, a s druge strane paralelno se i baviti kompleksnijim zadaćama, između ostalog poručio je Ćorić.

<p>Tomislav Ćorić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Tomislav Ćorić/ Foto: Deni Marčinković

Podsjetimo, projekt "Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Bjelovar" vrijedan je nešto više od 257 milijuna kuna, od kojih se gotovo 148 milijuna sufinancira iz fondova Europske unije. Generali direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković kazao je da svi sudionici mogu se pohvaliti dobrim razvojem projekta.

Sufinanciranje EU i Vlade

- Riječ je o projektu kojeg pored Europske unije sufinancira i Vlada Republike Hrvatske kroz Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode i to u iznosu od oko 50 milijuna kuna, dok je ostatak novca osiguran u proračunima jedinica lokalnih samouprava i Vodnim uslugama. Nadalje, izgradnjom pročišćivača maksimalno ćemo zaštiti rijeke, konkretnije sliv rijeke Česme, a tako omogućavamo i održivi razvoj, gospodarstvo te ujedno i štitimo prirodu, pored ostalog kazao je Đuroković, dodavši da će ukupan iznos projekta podići se za svega desetak posto od dodijeljenih sredstava, što u vrijeme porasta cijena građevinskih radova i materijala ne djeluje tako puno. 

<p>Zoran Đuroković/ Foto: Deni Marčinković</p>

Zoran Đuroković/ Foto: Deni Marčinković

Iako Bjelovarsko-bilogorska županija ne sudjeluje direktno u financiranju bjelovarske Aglomeracije, ovaj projekt od iznimne je važnosti za cijelu županiju, smatra župan Marko Marušić. 

- Čestitam gradonačelniku i njegovim suradnicima što znaju povlačiti sredstva iz EU fondova i pri tome ne mislim samo na ovaj projekt, nego na sve dosadašnje projekte. Kao župan, želim težiti povezivanju gradova i općina, sa županijom i Vladom, a to bi ujedno trebao biti i cilj svih nas, jer samo tako možemo razvijati našu županiju. Do sada možda niste imali dobru suradnju sa Županijom, ali stvari se mijenjaju i očekujem da po tom pitanju još puno toga napravimo, istaknuo je župan Marušić.

<p>Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovarskom Aglomeracijom predviđena je izgradnja više od 15 kilometara kanala odvodnje otpadnih voda, a priključenost stanovništva na sustav vodoopskrbe na području Bjelovara, Gudovca i Rovišća, trebao bi sa 62 posto porasti na 72 posto. Prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka u Bjelovaru danas više nema kućanstva koje ne može imati priključak na vodovod.

<p>Igor Brajdić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Igor Brajdić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

<p>Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković</p>

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

- Po tom pitanju Grad Bjelovar zasigurno prednjači u Hrvatskoj. Ostalo nam je riješiti pitanje kanalizacije, a u tome nam projekt Aglomeracije itekako pomaže, ponajprije izgradnjom završnog stupnja pročišćivača, itekako pomaže. Iznos od 5,6 posto, koliko od ukupnog iznosa izdvaja Grad, je možda mali dio, ali on se izražava u milijunima kuna. Da samostalno idemo realizirati ovakav projekt trebalo bi nam 30 ili 40 godina, stoga se još jednom zahvaljujem Ministarstvu, Hrvatskim vodama, ali i svima ostalim koji sudjeluju na projektu. Mi smo uvijek bili ambiciozni i sigurno ćemo pokušati ostvariti nastavak ovog projekta,pored ostalog kazao je Hrebak. 

Završeno 65 posto radova

Dodajmo i to da je uoči konferencije direktor bjelovarskog Komunalca i Vodnih usluga Ivan Ivančić održao prezentaciju svega učinjenog do sada, kao i planova za budućnosti. Između ostalog, u svom izlaganju kazao je da je do sada učinjeno oko 65 posto svih planiranih radova.

- Do sada, fizička realizacija linijskih objekata iznosi 25,5 kilometara, od ugovorenih 39 kilometara. Također, izgrađeno je 13 kilometara cjevovoda odvodnje te je asfaltiran jedan kilometar cesta, a u pripremi je još njih šest. Nadalje, izgrađeno je 624 priključaka, kao i devet crpnih stanica. Što se tiče rekonstrukcije, ona je izvršena na 834 metra gradskih ulica. Pored toga, do sada je izgrađeno i 11 kilometara mreže vodoopskrbe i to sve na području Općine Rovišće, zaključio je Ivančić. 

<p>Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ivan Ivančić/ Foto: Deni Marčinković

<p>Ministar Ćorić, generalni direktor Đuroković, župan Marušić i gradonačelnik Hrebak u obilasku radova/ Foto: Grad Bjelovar</p>

Ministar Ćorić, generalni direktor Đuroković, župan Marušić i gradonačelnik Hrebak u obilasku radova/ Foto: Grad Bjelovar