Fotografija: Prve cijevi već su stigle na korzo/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Prve cijevi već su stigle na korzo/ Foto: Deni Marčinković

Ugostitelji: "Podržavamo izgradnju novog korza iako smo svjesni da će nam pasti promet"

Dio vezan za Aglomeraciju trebao bi završiti do kraja prosinca, a na proljeće bi trebala krenuti rekonstrukcija cjelokupnog korza
Prve cijevi već su stigle, a u ponedjeljak kreće i dugo najavljivano kopanje bjelovarskog gradskog korza, stoga je ovaj vikend ujedno bio i posljednja prilika za popiti kavu na centralnoj gradskoj šetnjici, koja svoj izgled nije promijenila posljednjih 30-tak godina.

Naime, u sklopu Aglomeracije, jednog od najvećih projekata u povijesti grada vrijednog 260 milijuna kuna, počinje rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske mreže duž cijelog korza, koja će prema riječima predsjednika Uprave Vodnih usluga Ivana Ivančića, ići u tri etape. 

- Najprije će se kopati na dionici od Gimnazije Bjelovar do DM-a, potom se nastavlja do Zagrebačke banke, a kasnije i do Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović. U koliko nas vremenski uvjeti posluže, radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine, ističe Ivančić.

Rekonstrukcija korza

Dio projekta koji se odnosi upravo na korzo trebao je krenuti i ranije, ali dogovorom Grada, Vodnih usluga te bjelovarskih ugostitelja, koji su ionako pretrpjeli velike gubitke zbog pandemije, odlučeno je da radovi započnu nakon ljetne sezone.

Međutim, nije Aglomeracija ono što muči ugostitelje s korza. Naime, bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak još prošle godine najavio je da po završetku obnove vodovodne i kanalizacijske mreže planira korzu, odnosno žili kucavici grada podariti novo ruho. Tu ideju ugostitelji u potpunosti podržavaju, iako su svjesni da će radovi utjecati na njihove promete. 

- Samo u ugostiteljstvu na korzu radi nešto više od sto ljudi, a već skoro dvije godine ili smo zatvoreni ili radimo u smanjenom obimu. Ovdje moram istaknuti da je Grad Bjelovar s nama cijelo vrijeme surađivao te je upoznat s problemima u kojima se nalazimo. Dobro je što će se raditi segment po segment, pa u trenutku kada primjerice moja terasa neće biti u funkciji, druge kolege će raditi i obratno, govori Srećko Koljić, vlasnik i voditelj čak tri ugostiteljska objekta na korzu te ujedno predsjednik Ceha ugostitelja Bjelovarsko-bilogorske županije. 

<p>Srećko Koljić/ Foto: Deni Marčinković</p>

Srećko Koljić/ Foto: Deni Marčinković

Upravo se njegov caffe bar Art 'earia nalazi na dionici koja će prva biti na udaru bagera te je on svoju terasu već sklopio. Koljić dodaje i to da je će problema tijekom izvođenja radova sigurno biti, ali po njihovom završetku korzo će dobiti novo lice. Također, ugostitelji su otišli i još jedan korak dalje.

Sve terase jednake

- Većina nas već je nabavila nove staklene terase, koje bi sve trebale biti jednake. Njihova cijena kreće oko 200 tisuća kuna, a projekt je s iznosom do maksimalnih 70 tisuća kuna subvencionirala Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Također, već sada radimo na nizu projekata kojima želimo dodatno uključiti lokalne OPG-ove u našu ponudu, ističe Koljić. 

<p>Srećko Koljić terasu svoje Art'earie već je maknuo/ Foto: Deni Marčinković</p>

Srećko Koljić terasu svoje Art'earie već je maknuo/ Foto: Deni Marčinković

Ugostiteljski objekt koji se također nalazi na prvoj etapi radovi je i caffe bar Špica u vlasništvu Andreja Antolića. Za vrijeme radova on planira svoju terasu s korza izmjestiti u Haulikovu ulicu.

- Još uvijek čekam odobrenje policije, ali vjerujem da će nam izaći u susret, jer koliko mi je poznato nitko nije predstavljao problem oko toga. Ni sam ne znam hoće li mi to pomoći, jer veliki broj ljudi i dalje radi od kuće. Posebno tu mislim na djelatnike Erste banke koji su pauze često provodili u mom lokalu. Što se terase tiče, nažalost nisam se stigao na vrijeme prijaviti na natječaj Turističke zajednice, ali svakako ju planiram nabaviti. Preuređenje korza također podržavam, iako bih osobno to napravio na drugačiji način, ali gradonačelnik je taj koji je dobio izbore i ima puno pravo raditi na način koji on smatra najboljim, poručuje Antolić.

<p>Andrej Antolić svoju terasu s korza planira izmjestiti u Haulikovu ulicu/ Foto: Deni Marčinković</p>

Andrej Antolić svoju terasu s korza planira izmjestiti u Haulikovu ulicu/ Foto: Deni Marčinković

Svoju terasu, barem još netko vrijeme ne mora skidati Darko Čani, vlasnik caffe bara Time, na gornjem dijelu korza gledajući iz smjera Gimnazije. 

- Vidim da su neke cijevi već stigle na korzo, ali iskreno ne znam još točno na koji će se način to raditi. Međutim, moram istaknuti da nam Grad izlazi u susret i vodi brigu o nama, a kako će se najavljeni radovi odraziti na naše poslovanje, teško mi je u ovom trenutku reći. Svakako sam za ideju da se korzo preuredi, to je centar grada koji bi nam svima trebao biti na ponos. Samo se nadam da će se do idućeg ljeta pronaći neko rješenje koje će spriječiti prašinu na gornjem dijelu šetnjice, kaže Čani, koji je već postavio novu terasu za čiju je nabavku također dobio subvenciju TZ BBŽ-a. 

<p>Darko Čani svoju terasu barem za sada ne mora micati/ Foto: Deni Marčinković</p>

Darko Čani svoju terasu barem za sada ne mora micati/ Foto: Deni Marčinković

Dodajmo i to da kao što su svi složni da korzo treba dobiti novo ruho, ugostitelji se slažu i oko još jedne stvari. Naime, želja im je da se buduća šetnjica zatvori za promet. Točnije, da se odredi vrijeme u kojemu će biti dozvoljena dostava, dok bi u preostalom vremenu prometovanje korzom trebalo biti zabranjeno. 

Kao što smo već rekli, do kraja godine trebala bi biti gotova Aglomeracija, a planove za daljnje radove predstavio nam je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Tri faze radova

- Priprema projekta trenutno je završnoj fazi. Nakon završetka Aglomeracije moramo pričekati nekoliko mjeseci da se zemlja slegne te nam je plan u ožujku ili travnju krenuti s uređenjem prve faze, odnosno dijela od Gimnazije do DM-a. Cilj nam je da to završimo do lipnja, kada i kreće ugostiteljska sezona na korzu. Po njenom završetku, negdje u listopadu ili studenom iduće godine krenuli bi s radovima na drugoj fazi i to na dionici od Zagrebačke banke do Dječjeg odjela knjižnice, koji bi pak trebao biti gotov do siječnja ili veljače 2023. godine. Što se tiče trećeg dijela, takozvanog biskupijskog trga, koji ugostiteljima najmanje smeta, njega planiramo početi uređivati ili na proljeće 2023. godine ili krajem te godine, ovisno o financijskoj situaciji, ističe Hrebak.

<p>Dario Hrebak uvjeren je da će novi korzo biti vrhunski/ Foto: Deni Marčinković</p>

Dario Hrebak uvjeren je da će novi korzo biti vrhunski/ Foto: Deni Marčinković

Uređenje korza financirat će se isključivo iz gradskog proračuna, a prema Hrebakovim procjenama za to će biti potrebno izdvojiti između 13 i 15 milijuna kuna. 

- Slažem se da je u igri veliki novac, ali moramo znati da već 30 godina nije ništa ulagano u najpoznatiju gradsku šetnjicu. Osim što će korzo u cijeloj dužini biti popločan takozvanim kockama, dobit ćemo novu rasvjetu, novi drvored, odnosno kompletno novu vizuru središta grada. Vjerujem da će ugostitelji, ali i svi ostali građani biti jako zadovoljni kad radovi završe, ali moramo se svi strpjeti, stoga već sad molim građane za razumijevanje, zaključuje bjelovarski gradonačelnik. 

<p>Takozvani biskupijski trg posljednji će u rekonstrukciju/ Foto: Deni Marčinković</p>

Takozvani biskupijski trg posljednji će u rekonstrukciju/ Foto: Deni Marčinković