Fotografija: I lani je Daruvar provodio ovu hvalevrijednu akciju/Foto: TZ Daruvar - Papuk
Galerija
I lani je Daruvar provodio ovu hvalevrijednu akciju/Foto: TZ Daruvar - Papuk

I Daruvar za planetu zemlju: "Dođite sutra u 20:30 ispred Dvorca na čitanje priča uz svijeće"

Iskoristite vrijeme za zabavu u krugu obitelji, uz svjetlost svijeća pročitajte priču najmlađima, poigrajte se s rukama oblikujući sjene na zidu ili možete promatrati zvijezde, poručuje Ivana Plažanin VukovićDARUVAR – Baš kao i mnogih ranijih godina, Daruvarčani će i sutra dati svoj doprinos očuvanju prirode, odnosno smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Naime, sutra se obilježava Earth hour - Sat za planet Zemlju. To je globalni događaj koji organizira Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), a održava se posljednju subotu u ožujku svake godine. Ove godine je to 26. ožujka od 20,30 do 21,30 sat.

Uz brojne druge gradove, Grad Daruvar već dugi niz godina sudjeluje u akciji SAT ZA PLANET ZEMLJU i to na način da se u periodu od 20,30 do 21,30 sati ugase sva javna rasvjeta na području grada. Cilj je podizanje svijesti o potrebi poduzimanja akcija oko klimatskih promjena i smanjenju svjetlosnog onečišćenja.

Svjetska akcija

-Drago mi je da se Grad Daruvar već nekoliko godina za redom uključio u ovu svjetsku akciju simboličnim gašenjem svjetala na sat vremena. Pozivam građane da doprinesu akciji i u svojim domovima, kako bi akcija bila što uspješnija - rekao nam je gradonačelnik Daruvara, Damir Lneniček.

Osim Grada, u hvalevrijednu akciju uključila se i daruvarska Turistička zajednica Daruvar-Papuk.

-Tako je, uključili smo se u akciju podizanja svijesti o svjetlosnom onečišćenju i stoga pozivamo i apeliramo na sugrađane da doprinesu očuvanju Planete gašenjem rasvjetnih tijela u svojim domovima ove subote od 20,20-21,30 sat. Iskoristite to vrijeme za zabavu u krugu obitelji i uz svjetlost svijeća pročitajte priču svojim najmlađima, zaigrajte neku od društvenih igara, poigrajte se s rukama oblikujući sjene na zidu, pogledate neki od dokumentaraca o prirodi planeti Zemlja ili podučite svoju djecu o utjecaju svjetla na biljni i životinjski svijet ili možete promatrati zvijezde, poručuju iz daruvarske Turističke zajednice.

Mali kviz znanja

Valja napomenuti kako i ove godine Turistička zajednica u suradnji s kolegicama iz Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar te Dunjom Županić za sve zainteresirane organizira čitanje priča uz svjetlost svijeća i mali kviz znanja.

 -Pozivamo sve naše drage sugrađane da nam se pridruže ispred Dvorca grofa Janković sutra, u subotu od 20,30-21,30 sat i na jedan drugačiji način doprinesu zajedno s nama smanjenju svjetlosnog onečišćenja – zaključila je direktorica TZ-a Ivana Plažanin Vuković poručivši na kraju UGASIMO SVJETLA, UPALIMO ZVIJEZDE!