Fotografija: Obilježavanje Vincekova prije dvije godine/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Obilježavanje Vincekova prije dvije godine/Foto: Grad Daruvar

Korona ukrala tradicionalno Vincekovo, no daruvarski vinari ispoštivat će običaje i tradiciju

I korona će jednom završiti. Nadamo se kako ćemo Vinodar u lipnju obilježiti onako kako Daruvar kao vinski grad i zaslužuje, a potom Martinje i Vincekovo dogodine, kazao je LneničekDARUVAR – Ne treba posebno naglašavati kako je Daruvar grad vina i kako su vinogradarske manifestacije tradicionalno veoma važne, posjećene i atraktivne. Među njima je i Vincekovo, blagdan svetog Vinka koji se obilježeva 22. siječnja i kada službeno započinju sezonski radovi u vinogradima.

Tada vinogradari po prvi put u novoj vinogradarskoj godini, obilaze vinograde i simboličnom rezidbom trsova najavljuju početak radova u vinogradima. Obrezana loza obredno se poškropi, "krsti" starim vinom i vješaju se kobasice koje značajno ukazuju na želju za plodnošću i dobrom berbom.

Vinodar u lipnju

Vinogradari mole svetog Vinka za još bolju berbu i da svoj vinograd zaštite od zime, mraza, kiše, tuče, bolesti, štetnika i svega što bi moglo naštetiti vinogradu. Sve je to dio manifestacije koja će ove godine, nažalost, u Daruvaru izostati. To je žao i prvom čovjeku grada, Damiru Lneničeku.

-Žao mi je što se zbog korone jedna tradicija ne može u tolikoj mjeri koliko bismo mi voljeli ispoštivati. No, i ta će korona jednom završiti, uvjereni smo. Nadamo se kako ćemo Vinodar u lipnju obilježiti onako kako planiramo i kako Daruvar kao vinski grad i zaslužuje, potom Martinje i novo Vincekovo dogodine, kazao je Lneniček.

Izostanak tradicionalnog Vincekova u Daruvaru žalosti i direktoricu Turističke zajednice Daruvar-Papuk, Ivanu Plažanin Vuković.

Skromnije, u krugu obitelji

-U dogovoru s Gradom, ali i vinarima i svima ostalima na daruvarskoj Vinskoj cesti odlučili smo da su ipak sigurnost i zdravlje na prvom mjestu te stoga nećemo riskirati i na veliko održavati tradicionalno Vincekovo, kazala je Plažanin Vuković dodavši kako je itekako svjesna što ovaj blagdan znači svim vinarima. Vjeruje kako će svi oni koji se ipak odluče na skromnije proslave biti oprezni te kako će se pridržavati epidemioloških mjera.

Unatoč izostanku velike i prave fešte, vinari se nadaju dobroj vinogradarskoj godini, velikim trsovima i bogatom urodu, a mnogi od njih zasigurno će ovaj važan datum ipak obilježiti u krugu obitelji i najdražih prijatelja. Naravno, u vinogradima, uz pokoju pečenu kobasicu i zalijevanje trsova starim vinom, kako i priliči.