Fotografija: Radionica koju je držao Hoyka za direktore TZ u BBŽ bila je u Romskoj kući u Maglenči/Foto: TZ BBŽ
Radionica koju je držao Hoyka za direktore TZ u BBŽ bila je u Romskoj kući u Maglenči/Foto: TZ BBŽ

Damir Hoyka naučio turističke djelatnike iz BBŽ-a kako napraviti dobru fotografiju

Radionicu s 50 posto od ukupnog iznosa sufinancira HTZ. Rado smo se uključili, rezervirali termin i dogovorili lokaciju, kazao je direktor Turističke zajednice BBŽ-a, Marcel MedakBJELOVAR – „Fotografija često govori više od tisuću riječi i zato ju valja dobro iskoristiti“, kazala nam je Ivana Plažanin – Vuković, direktorica Turističke zajednice Daruvar Papuk koja je sudjelovala na radionici izrade fotografija za društvene mreže održanoj u Romskoj kući u Maglenči.

Naime, Ivana je uz još četiri kolegice - direktorice Turističkih zajednica gradova i područja u BBŽ, te direktorom županijske TZ BBŽ imala priliku o fotografiji učiti od pravog znalca - fotografa Damira Hoyke. I to zahvaljujući suradnji koja je nastala između Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije i Hrvatske turističke zajednice.

O čemu je točno riječ doznajemo od Marcela Medaka, direktora TZ Bjelovarsko - bilogorske županije.

Podijeljeno financiranje

-To je projekt koji Hrvatska turistička zajednica radi zajedno s turističkim zajednicama. Hoyka je njihov vanjski suradnik koji drži radionice kako bi djelatnici stekli vještine i znanja i kako bi mogli što kvalitetnije fotografirati sve važno uz svoj kraj i te iste fotografije mogli koristiti za objave na društvenim mrežama. To je ideja, a HTZ taj projekt sufinancira s 50 posto od ukupnog iznosa. Mi smo se uključili, rezervirali termin, dogovorili lokaciju i održali radionicu, a veseli me što su bile sve direktorice TZ, kao i mi iz regionalnog ureda, kazao je Medak dodavši kako mu se čini da su svi veoma zadovoljni održanom radionicom. Inače, radionica ukupno košta 10 tisuća kuna, a TZ BBŽ plaća pola iznosa, dakle pet tisuća kuna.

- Cijeli smo trošak preuzeli na sebe, TZ područja i gradova ništa neće morati platiti, kazao je Medak. 

Podsjetimo, već ranije slična radionica namijenjena građanima koju je također vodio Hoyka, održana je u Daruvaru, a kako je bilo, možete pročitati OVDJE.

- Turistički djelatnici itekako su svjesni koliko su u današnje vrijeme društvene mreže vrijedan i nezaobilazan alat komunikacije i provođenja promotivnih aktivnosti. A dobra i pravilna fotografija je ta koja nosi poruku koja se želi prenijeti potencijalnim turistima i pratiteljima, poručuju iz TZ BBŽ.

Pejsažne fotografije

Kako je to zapravo izgledalo, odala nam je Ivana Plažanin Vuković.

- Bilo mi je drago što smo se svi iz BBŽ okupili. Fotografija jako puno znači i naravno da je vrlo korisno kada nas u taj cijeli proces uputi stručnjak. Na licu mjesta smo već mogli vidjeti razliku i kako možemo poboljšati svoju fotografiju. Hoyka nam je najprije pojasnio na što moramo obratiti pažnju, a potom smo išli fotografirati. Služili smo se mobitelima, a bilo nam je zadano izraditi jednu fotografiju pejsaža i jednu s određenim motivom. Nakon što smo mu pokazali što smo fotografirali, uputio nas je na eventualne pogreške, a nakon što smo ponovili radnju, vidjela se velika razlika, istaknula je Plažanin Vuković i dodala kako su se svi vrlo dobro zabavili i svašta novo naučili.