Fotografija: Hrvatski kanader bio je na ispomoći u Turskoj od kda se vratio jučer./Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX
Hrvatski kanader bio je na ispomoći u Turskoj od kda se vratio jučer./Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Hrvatski kanader vratio se s gašenja požara u Turskoj: "Zahvalni su Hrvatskoj na pomoći"

‘Kolege su nas srdačno primili i bili nam na usluzi cijelo vrijeme. Zahvalili su hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na velikoj pomoći‘
Protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovnog krila vratio se u subotu u vojarnu Zemunik Donji iz Turske, gdje je sudjelovao u međunarodnih humanitarnoj pomoći gašenja velikih šumskih požara na području Antalije, priopćio je MORH, prenosi Jutarnji list..

U gašenju velikih požara u Republici Turskoj sudjelovale su dvije posade protupožarnog aviona Canadair CL-415, odnosno deset pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), piloti i zrakoplovno-tehničko osoblje.

Posade Canadaira CL-415 bile su angažirane na gašenju požara u Turskoj od 2. kolovoza. Ostvarili su ukupno 82 leta u trajanju od 26 sati i 35 minuta, pri čemu je izbačeno 438 tona vode i utrošeno 19.205 litara goriva, navodi se u priopćenju Ministarstva obrane RH (MORH).

Zahtjevni zadaci

U utorak, 3. kolovoza, bili su angažirani kod Alany-Beleka, u srijedu, 4. kolovoza, na planini Gulen Dagii te u četvrtak, 5. kolovoza, na planini blizu Kalecika.

U povodu uspješno odrađenog angažmana pripadnika HRZ-a na pružanju humanitarne pomoći Turskoj, ministar obrane Mario Banožić izrazio je zadovoljstvo jer su se hrvatski piloti i tehničari sretno vratili u Hrvatsku. Zahvalio im se na profesionalno odrađenoj zadaći, naglasivši da se i ovom prilikom pokazalo kako je Hrvatska vojska uvijek spremna za brzo pružanje pomoći, ne samo u Hrvatskoj, nego i izvan hrvatskih granica, Jutarni list.

- Naši piloti i tehničari profesionalno su izvršili ovu zadaću i tako omogućili da Hrvatska pruži pomoć partneru i prijatelju, Republici Turskoj, baš kao što je Turska pružila pomoć nama u potresu koji nas je zadesio. Hrvatska je spremna u svakom trenutku uključiti se u pružanje pomoći svim svojim susjedima, partnerima i prijateljima - poručio je ministar Banožić.

Oružane snage RH

Prilikom povratka, jedan od pilota Canadaira je rekao da su po dobivanju zadaće odmah obavili sve pripreme za tu zahtjevnu zadaću, a 2. kolovoza stigli su u tursku zračnu bazu Gazipasa i odmah dobili konkretne zadaće. Istaknuo je i humanitarnu dimenziju i razvijenu sposobnost postrojbe za pružanje pomoći u drugim zemljama.

- Ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga RH u svijetu. Kolege u Turskoj su nas srdačno primili i bili nam na usluzi cijelo vrijeme gašenja požara. Zahvalili su hrvatskom narodu i Hrvatskoj vojsci na velikoj pomoći - dodao je.

Ministar obrane Banožić donio je 1. kolovoza, temeljem zamolbe Turske, Naredbu o uporabi Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara u Turskoj.

Humanitarna pomoć

Iz MORH-a podsjećaju da je člankom 56. Zakona o obrani propisana ovlast Vlade RH da, uz suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske, godišnjom odlukom odobri prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite, piše Jutarnji list.

Vlada je na sjednici 25. ožujka donijela Odluku o prelasku granice Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u inozemstvu na zadaćama protupožarne zaštite u 2021. Za izvršenje zadaća odobrava se korištenje zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Mandat i nacionalna ograničenja i izuzeća o uporabi Oružanih snaga RH definira naredbom ministar obrane, priopćio je MORH.