Fotografija: Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak objašnjava stavke iz proračuna/Foto: Martina Čapo
Galerija
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak objašnjava stavke iz proračuna/Foto: Martina Čapo

Hrebak: "Unatoč ukidanju prireza, financijski rezultati Grada bolji su no ikad prije"

"Nijedna gradska ustanova i gradska škola nemaju kune kredita, Apsolutno nitko nije zadužen! S druge strane, sve županijske škole i ustanove su apsolutno zadužene", poručio je gradonačelnik BjelovaraBJELOVAR – Na današnjoj press konferenciji u Gradu Bjelovaru govorilo se o šokantno pozitivnom trendu, a iskoristila se i prilika kako bi se demantiralo, kako sam gradonačelnik Dario Hrebak kaže, one koji putem nekih medija šire dezinformacije o gradskoj kasi. Naime, iako je Bjelovar najveći grad u Hrvatskoj koji se lani, u kriznoj godini, odvažio na potpuno ukidanje prireza, dogodilo se neočekivano. Prihodi od istog veći su nego prijašnjih godina kada je prirez punio gradsku blagajnu.

Gospodarenje otpadom

- Gradske financije su izuzetno dobre unatoč svim okolnostima. Iako smo se pohvalili već da nam je 2020. godina bila najbolja u povijesti grada po realizaciji gradskog proračuna, vjerovanja smo da će 2021. godina biti još i bolje. Imamo najavu da ćemo već za tri dana potpisati ugovor o izgradnji sortirnice kojom ćemo dobiti najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj – kazao je uvodno Hrebak izrazivši vjeru da će izgradnja krenuti već tokom ove godine. Dodao je kako se proračun izuzetno dobro puni te kako namjeravaju na Gradskom vijeću dodatno povećati budžet gradske kase i to za nekoliko desetaka milijuna kuna. 

- Što se tiče izvornog punjenja proračuna, imamo iznenađujuću situaciju. Mi smo proteklih godina imali prirez i on je na mjesečnoj razini iznosio oko 700 tisuća kuna. 2019. godine, prirez je iznosio 12 posto, 2020. godine većinom je bio na duplo manje, dakle iznosio je šest posto, dok u 2021. godini uopće nemamo prireza. A situacija je šokantna i to vrlo pozitivno šokantna. Mjesec siječanj smo završili bez prireza i on je bolji nego siječanj 2019. godine, dok je nešto lošiji od siječnja 2020. godine, dok je veljača bila bolja i od veljače 2019. i 2020. godine. Podaci za ožujak nagovješćuju da ćemo opet biti na razini spomenute prethodne dvije godine – pohvalio se ovim statističkim podacima gradonačelnik Hrebak koji nije propustio priliku dotaknuti se pojedinih medija koji neargumentirano šire dezinformacije. Pojasnio je kako brojke vrlo transparentno pokazuju financijsko stanje u gradskoj blagajni.

"Relativno malo zadužen"

- Bio je napad na nas da smo pretjerano zadužili grad. Kažu da je zaduženje s 15 milijuna skočilo na 50. Istina je sljedeća: Dugoročnih kredita imamo 29 milijuna kuna, dok je 20 milijuna kuna kratkoročnih, na šest, sedam ili osam mjeseci. To je novac kojim smo gradili projekte i platili naše poduzetnike u dan da bi mogli opstati u krizi, a taj ćemo novac dobiti nazad od države. Kako smo onda zadužili grad – oštrim je tonom prezentirao Hrebak činjenično stanje i naglasio da Bjelovar nije prezadužen grad, već je relativno malo zadužen. A naročito ako se uzme u obzir da će od tih zaduženja odraditi projekte u iznosu većem od 250 milijuna kuna. 

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

Od dugoročnih kredita, nastavio je Hrebak izlaganje, velika stavka je otkup zemljišta za VI. OŠ od 1.5 milijuna kuna i dodao tome još gotovo četiri milijuna jer sve dosad, tvrdi, nije otkupljeno dovoljno zemljišta za izgradnju tog objekta kojim su se još prethodne vlasti naveliko hvalile. Hrebak taj projekt namjerava prijaviti na Nacionalni plan za oporavak i otpornost. Od većih projekta tu su još uređenje infrastrukture u Radničkom naselju, energetska obnova PŠ i Doma u Zvijercima, umjetni travnjak na stadionu, Dom kulture i drugi. 

Dva moguća razloga

- Grad Bjelovar iznimno je stabilan grad. Nijedna gradska ustanova i nijedna gradska škola nemaju niti kune kredita, izuzev JVP koja je podignula mali kredit za uređenje vlastite zgrade. Dakle, niti Muzej, niti gradska poduzeća, apsolutno nitko nije zadužen i govorimo o 30-ak milijuna zaduženosti. S druge strane, sve županijske škole su apsolutno zadužene, sve županijske ustanove su zadužene, a da ne govorim o bjelovarskoj Općoj bolnici koja je sama zadužena preko 200 milijuna kuna – kazao je Hrebak zaključivši kako je netko pobrkao lončiće. Osobno, tvrdi, nije protiv izgradnje bolnice, pa makar i uz kreditno zaduženje, no volio bi da se kampanja vodi na prizeman način, a ne neargumentiranim činjenicama. Iako se i sam našalio rekavši okupljenim novinarima da ne pitaju kako to da se sada proračun puni bolje nego kada je Bjelovar imao prirez, odgovorio je da ne znaju ni sami. Pročelnica Upravnog odjela za financije, Mirela Bašić pojasnila je kako su dva moguća razloga koja dovode do tog trenda – ili povećanje zaposlenosti ili povećanje dohotka, odnosno povećanje plaća. Ako uzmemo u obzir krizu, lockdown i sve druge negativne trendove, jasno je zašto se i sami gradski čelnici čude.

- Prirez nije bio mali dohodak. Godišnje je bilo riječ o oko sedam milijuna kuna. Kada smo donosili tu odluku, išli smo u nju hrabro jer smo očekivali da ćemo imati manje novca u blagajni. Ja sam očekivao da e se taj iznos izravnati u nekoj budućnosti, no na kraj pameti mi nije bilo da će to biti tako brzo. Cijeli odjel za financije bio je zbunjen, nisu bili za to jer su znali da ćemo imati manje sredstava, no sada smo uistinu svi veoma zadovoljni. Kako i ne bi bili kad smo 700 tisuća kuna u plusu, sve se balansiralo, čime se otorila mogućnost da i dalje radimo punom parom – zaključio je Hrebak.