Fotografija: Bjelovarski Dom kulture zasjat će u novom ruhu/Foto: Martina Čapo
Galerija
Bjelovarski Dom kulture zasjat će u novom ruhu/Foto: Martina Čapo

Čudo u Hrvatskoj: Radovi na energetskoj obnovi Doma kulture ispali jeftiniji za 1,9 milijuna kn

Osim vrtoglave uštede od 68 posto na energentima, na pročelju Doma kulture prezentirana je Davidova zvijezda, dok je unutrašnjost potpuno otvorena čime je izgled Doma kulture vraćen u izvorno stanjeBJELOVAR - Završena je energetska obnova Doma kulture, nekadašnje sinagoge stare više od stotinu godina. Obnova ove zgrade jedan je od najvažnijih projekata Grada Bjelovara, vrijedan ukupno oko 12 milijuna kuna.

Europski fond za regionalni razvoj za energetsku je obnovu odobrio nešto više od dva milijuna i 150 tisuća kuna, dok je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo bespovratnih 2.773.280,22 kuna.

Pala cijena radova

- Danas su uspješno završeni radovi na energetskoj obnovi za koju smo dobili otprilike 50 posto sredstava iz EU fondova, iz Ministarstva regionalnog razvoja i iz Fonda za energetsku učinkovitost. Radovi su uspješno privedeni kraju, izvodila ih je poznata bjelovarska tvrtka, a ono što nas veseli je činjenica da su radovi cjenovno pali. Dosad smo na ovoj dionici energetske obnove potrošili 10,4 milijuna kuna, što je otprilike 1,9 milijuna kuna manje nego što je bilo predviđeno. Nije baš uobičajeno da se radovi cjenovno smanje, no projektantska ekipa i izvođač radova odradili su vrhunski posao - kazao je prilikom obilaska Doma kulture gradonačelnik Dario Hrebak pohvalivši sinergiju Grada, izvođača i projektanata. 

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

Važno je istaknuti golemu energetsku uštedu koja će nakon otvorenja Doma kulture biti posebno vidljiva. Naime, troškovi će u budućnosti biti čak 68 posto manji nego što su bili prije opsežne obnove, što gradonačelnik osobno smatra impozantnom brojkom. Tome će doprinijeti brojni postavljeni sustavi ventilacije, grijanja i hlađenja, te solarni paneli postavljeni na krovu koji će grijati prostor, ali i proizvoditi višak električne energije koja će se kasnije kompenzirati s energetskom kućom. Sve to čelnicima Grada čini zadovoljstvo, a njega nisu krili niti projektanti. 

Fotonaposnka elektrana

- Popeli smo se na energetski razred B, a u obzir moramo uzeti da se radi o veoma staroj građevini koja je iziskivala vrhunski odrađene radove. Što se tiče samih zahvata, uz samu ovojnicu, imali smo zahvate vezane uz fotonaponsku elektranu koja se nalazi na krovu, imamo najmodernije strojarske sustave i prisilnu ventilaciju. U odnosu na prethodno stanje, ovo je sada fantastično – iznimno je zadovoljan projektant Hrvoje Malčić koji je dodatno pojasnio kako je sada osigurana izmjena zraka u prostoru. Novost je i kako je uređen i podrum Doma kulture koji je bio u prilično lošem stanju, a taj će se prostor višestruko iskoristiti. Idealan je za Udruge, održavanje koncerata, druženja ili domjenaka.

Današnji obilazak s gradonačelnikom Darijom Hrebakom/Foto: Martina Čapo
Današnji obilazak s gradonačelnikom Darijom Hrebakom/Foto: Martina Čapo

- Unutar samog objekta imamo prostorije za probe, imamo stage i još dodatno podrum u kojem smo doslovno rudarili ne b li ga doveli u red - zadovoljan je Malčić koji dodaje kako će u Domu kulture sada biti 400 sjedećih mjesta. 

Inače, unutrašnji radovi u punome su jeku, a nakon njihovog završetka koji je planiran za početak svibnja, zgrada će osim estetski biti i funkcionalno maksimalno iskorištena. 

-Grad je uložio i dodatna sredstva za to uređenje. Riječ je o profesionalnoj rasvjeti, podiznoj platformi i sličnom. Vjerujem da će svi naposljetku biti iznimno zadovoljni preinakom Doma kulture - zaključio je Malčić s kojim se složio i izvođač radova, Goran Nimš. Priznao je kako je riječ o kompleksom projektu.

Projektant Hrvoje Malčić i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo
Projektant Hrvoje Malčić i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak/Foto: Martina Čapo

- Radove smo započeli u siječnju prošle godine i bili su dosta zahtjevni jer su se radilo o dva projekta - energetskoj obnovi i kompletnom uređenju unutrašnjosti pa je bilo puno izmjena i ispreplitanja radova – pojasnio je Nimš dodavši kako se cijelo vrijeme vodilo računa da se zaštiti izvorni izgled sinagoge.

I za kraj, građanima će biti zanimljiva činjenica kako je čelična židovska zvijezda pronađena u podrumu objekta, trenutno na restauraciji te će potom biti izložena u predvorju budućeg kazališta.

-U vanjskom dijelu, dakle pročelju, prezentirana je Davidova zvijezda, a što se tiče interijera, kompletno su otvoreni katni dio, uklonjeni su svi pregradni zidovi te je tako izgled Doma kulture vraćen u izvorno stanje – zaključio je Malčić detaljnu prezentaciju nagovijestivši kako će ovaj reprezentativni objekt u srcu grada ponovno biti na ponos svakog Bjelovarčanina.