Fotografija: Bjelovar je proslavio svoj dan/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Bjelovar je proslavio svoj dan/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "U idućih pet godina planiramo realizirati projekte vrijedne 800 milijuna kuna"

To je popriličan izazov, ali već smo pokazali da to znamo, poručio je bjelovarski gradonačelnik na svečanoj sjednici povodom Dana Grada i Dana bjelovarskih braniteljaNakon posjeta premijera Andreja Plenkovića te otvorenja radova na preostalih 12 kilometara brze ceste do Bjelovara, uslijedila je i svečana sjednica bjelovarskog Gradskog vijeća. Po tradiciji, prilika je to za podsjetiti što se sve na području grada radilo posljednjih godinu dana, kao i koji su daljnji gradski planovi.

Brojni uzvanici stigli su na proslavu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja/ Foto: Deni Marčinković
Brojni uzvanici stigli su na proslavu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja/ Foto: Deni Marčinković

- Energetski smo obnovili 14 zgrada osnovnih škola i sva tri gradska vrtića, a nakon 40 godina izgradili smo i jedan novi vrtić. Nadalje, obnovljen je Dom kulture, središnji gradski park, Borik, gradski bazen. To je samo mali dio učinjenog u posljednje vrijeme. Ponosan sam što smo se okrenuli iskorištavanju prirodnih resursa i što je projekt Termi Bjelovar, vrijedan 250 milijuna kuna, doslovce tu pred nama, pored ostalog pohvalio se bjelovarski gradonačelnik.

Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak/ Foto: Deni Marčinković

U svom obraćanju Hrebak je spomenuo i gradnju nove poslovne zone, najveće u ovom dijelu Hrvatske, a koja bi se prema njegovim riječima, trebala grijati vodom iz još jedne bušotine. 

Projekti vrijedni 800 milijuna kuna

- Moram spomenuti i aglomeraciju, jedan od najvećih projekata u povijesti grada, vrijedan 257 milijuna kuna. Ujedno, ispričavam se građanima što su bageri jedno vrijeme bili po cijelom gradu, ali vjerujem da na kraju možemo biti zadovoljni, jer imamo novu vodno-komunalnu infrastrukturu, istaknuo je Hrebak te se okrenuo budućim planovima.

Svečana sjednica održana je u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković
Svečana sjednica održana je u Domu kulture/ Foto: Deni Marčinković

- Do lipnja sljedeće godine dobit ćemo novi korzo, a bit ćemo i vodeći grad po gospodarenju otpada, zahvaljujući najmodernijem sustavu koji upravo gradimo. U sljedećih četiri do pet godina planiramo realizirati projekte vrijedne 800 milijuna kuna. To je popriličan izazov, ali već smo pokazali da to znamo. U planu je izgradnja nove škole s dvoranom, čime bismo osigurali jednosmjensku nastavu u cijelom gradu, a spremni su nam i projekti gradnje dva nova vrtića, zaključio je Hrebak. 

Moramo se držati zajedno

Pohvale gradonačelniku Hrebaku i njegovom timu zbog brojnih realiziranih projekata uputio je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, kazavši pritom da je u vrijeme njegovog odrastanja, Bjelovaru bitno drukčije izgledao.

Gordan Jandroković/ Foto: Deni Marčinković
Gordan Jandroković/ Foto: Deni Marčinković

- Bjelovar se razvija sjajno, a grad ima kreaciju i viziju. Puno je toga napravljeno što je život u Bjelovaru učinilo kvalitetnijim i boljim. Dio odgovora leži i u činjenici da smo postali članicom Europske unije, čime smo na raspolaganje dobili izdašna sredstva. Ono što je dobro uvijek treba pohvaliti, bez obzira od koje političke opcije to dolazi. To posebice govorim jer nam zadnjih dvije i pol godine nije bilo lako. Imali smo covid koji je jako promijenio naše živote, kao i katastrofalne potrese, pored ostalog kazao je Gordan Jandroković.

Suradnja Grada i Županije

Predsjednik Sabora tom je prilikom pozvao sve na zajedništvo. kao i da vode briga o interesu građana i države. Dobru zajedničku suradnju posljednjih godinu dana na relaciji Grad - Županija, istaknula je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić.

- Kao što je nedavno rekao i naš župan, uspješni smo onoliko koliko su uspješni naši gradovi i općine. Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti napredak. Danas je povijesni dan je kreće gradnja zadnje dionice brze ceste do Bjelovara, ali za županiju je važno da se cesta nastavi i dalje do mađarske granice. Također, Županija podržava projekt bjelovarskih Termi, jer bi taj projekt uvelike doprinio gospodarskom napretku i turističkom razvoju, ali se isto tako nadamo da će sredstva uspjeti povući i Daruvarske toplice, naglasila je Jungić.

Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Uz Dan Grada Bjelovara danas se obilježava i Dan bjelovarskih branitelja, u čije se ime obratio Igor Crnomarić, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Grada Bjelovara. U svom obraćanju naglasio je važnost poučavanja mladih generacija o Domovinskom ratu. Također, Crnomarić je podsjetio i na činjenicu da je u tom istom ratu stradalo 402 djece te da se takve grozote nikada više ne smiju ponoviti.

Slavonske lole u Domu kulture

Svečana sjednica ujedno je i prilika za dodjelu gradskih priznanja, koje su ovogodišnjim laureatima uručili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, njegov zamjenik Igor Brajdić te predsjednik Gradskog vijeća Nenad Martinovski, koji se usput rečeno, također obratio okupljenima te se prisjetio svih realiziranih projekata. 

Dobitnici gradskih priznanja/ Foto: Deni Marčinković
Dobitnici gradskih priznanja/ Foto: Deni Marčinković

Popis ovogodišnjih dobitnika Zlatne plakete "Grb Grada Bjelovara", Pečata Grada Bjelovara te gradonačelnikovih priznanja možete pogledati OVDJE. Za kraj recimo i to da proslava Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja završava koncertom Slavonskih lola, koji će se zbog lošeg vremena održati u Domu kulture, s početkom u 20 sati.