Fotografija: Andrej Plenković/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Andrej Plenković/Foto: Deni Marčinković

Plenković na Danu županije: "Vlada je spremna pomoći oko opremanja nove bolnice"

Uz bolnicu, kapitalan projekt je i dovršetak brze ceste do Virovitice, a dionica od Farkaševca do Bjelovara bit će gotova za dvije godine, istaknuo je premijer Andrej Plenković-Ovu lijepu bolnicu koju ste izgradili i za koju ćemo pomoći da otplaćujete rate kredita, sada moramo i opremiti. Dio medicinske opreme koja trenutno postoji u paviljonskoj bolnici će se preseliti, dio će pomoći Ministarstvo zdravstva kroz redovno financiranje županijskih bolnica, a ostalo ćemo morati rješavati kroz neke druge izvore financiranja, najvažnija je poruka premijera Andreja Plenkovića na današnjem obilježavanju Dana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Premijer Plenković i župan Marušić/Foto: Deni Marčinković
Premijer Plenković i župan Marušić/Foto: Deni Marčinković

Prvi čovjek Vlade u svom govoru dodao je i to da je jedno od mogućih rješavanja ove situacije novo zaduživanje, koje sukladno zakonu županija može pratiti, ali ne na uštrb redovitih aktivnosti.

Novo zaduživanje 

- Moramo iznaći rješenje kojim će građani Bjelovarsko-bilogorske županije i svi oni koji ovdje dolaze, moći koristiti novu bolnicu na najbolji mogući način. Mislim da je to konsenzus svih nas. Vlada je spreman pomoći u realizaciji ovih ciljeva, naglasio je premijer dodavši da je Vlada prijatelj županijama, što je vidljivo i po pitanju bolnice za koju se, kaže, angažirao župan Marušić, ali i saborski zastupnici, poput Totgergelija, čiji je amandman i usvojen.  

Govor premijera u Domu kulture/Foto: Deni Marčinković
Govor premijera u Domu kulture/Foto: Deni Marčinković

Drugi kapitalni projekt na kojeg se osvrnuo premijer je dovršetak brze ceste Vrbovec-Bjelovar-Virovitica-Terezino Polje.

Brza cesta gotova za dvije godine

- Ova cesta prevažna je za ovu županiju, koja uz Požeško-slavonsku, jedina nema granicu s drugim državama, zato tu "riblju kost" kroz Slavoniju moramo napraviti do kraja. Tako ćemo cijeli taj dio gospodarski, prometno i infrastrukturno povezati. Od Bjelovara do Virovitice potrebno je izgraditi oko 60 kilometara, a tomu će prethoditi dionica od Farkaševca do Bjelovara, koja će biti gotova za dvije godine, istaknuo je Plenković.

Premijer Andrej Plenković na Danu BBŽ/Foto: Deni Marčinković
Premijer Andrej Plenković na Danu BBŽ/Foto: Deni Marčinković

Po završetku svečane sjednice pred novinare su stali ministar zdravstva Vili Beroš te bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

- Kada je zdravstvo u pitanju, Vlada čitavo vrijeme misli i na Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Amandmanima smo predvidjeli sredstva za isplatu rata kredita za gradnju bolnice u iznosu od 9,5 milijuna kuna te 8,4 milijuna za nabavu materijalno tehničke opreme. Međutim, na tome se nećemo zaustaviti, jer je potpuno jasno da novu bolnicu treba popuniti adekvatnom, suvremenom i modernom opremom, koja će biti na dispoziciji našim građanima. Nadalje, veseli me da se promišljanja o zdravstvu temelje na mapiranju zdravstvenih potreba, pored ostalog poručio je Beroš koji je nakon toga odgovarao na pitanja vezana za sporno presađivanje organa u zagrebačkom KBC-u kazavši pritom da je zdravstvena komisija već obavila nadzor i da su uočene određene nepravilnosti.

Ministar Vili Beroš/Foto: Deni Marčinković
Ministar Vili Beroš/Foto: Deni Marčinković

Beroš je dodao i to da slučaj sada vodi DORH, ali da prema njegovim saznanjima nije riječ o trgovini organima. Zadovoljstvo posjetom premijera i ministra iskazao je i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, kazavši pritom da je njihov dolazak svakako potvrda dosadašnjeg dobrog rada nove županijske vlasti.

Prvi pacijenti u novoj bolnici već u rujnu

- Zahvaljujem se i sedmorici županima na dolasku, jer tako veliki broj na Danu Bjelovarsko-bilogorske županije još nije zabilježen. Iza nas je izazovnih godinu dana, u kojima je bitno bilo preživjeti i staviti županiju na noge. To ne bi mogli sami, odnosno bez pomoći Vlade. Zadovoljan sam s današnjim porukama premijera po pitanju bolnice i brze ceste. Amandmanom je spašen zdravstveni sustav, a sada slijedi opremanje bolnice. Tijekom rujna u novoj bolnici bit će i prvi pacijenti, jer će prizemlje bolnice biti opremljeno, a OHBP u funkciji, zaključio je župan Marko Marušić.

Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/Foto: Deni Marčinković