Fotografija: Brza cesta do Bjelovara bi trebala stići za 30 mjeseci/ Foto: Grad Bjelovar/ BBŽ
Galerija
Brza cesta do Bjelovara bi trebala stići za 30 mjeseci/ Foto: Grad Bjelovar/ BBŽ

Ministar Butković: "Brza cesta imat će dva izlaza u Bjelovaru. Gradimo dalje prema Virovitici"

Cesta bi u cijelosti do Bjelovara trebala biti gotova za 30 mjeseci, a zajedno s dionicom od Farkaševca do Breze, ovaj projekt vrijedan je oko 400 milijuna kuna, kaže ministar Oleg Butković- Dugo već traje izgradnja brze ceste do Bjelovara. Sada je došlo do ubrzane dinamike, međutim dogodio se covid, potresi pa i rat u Ukrajini. Unatoč tome, važno je da projekt ide dalje, ali trebamo biti realni, jer proračunska sredstva u najvećoj mjeri odlaze za pomoć građanima uslijed energetske krize, između ostalog poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na otvaraju radova vezanih za izgradnju posljednjih 12 kilometara brze ceste od Zagreba do Bjelovara.

Cesta jača gospodarstvo

Jandroković je dodao i to da će cesta napokon ući u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Plan ceste/ Foto: Grad Bjelovar
Plan ceste/ Foto: Grad Bjelovar

Otvorenju su pored ostalih nazočili premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković te ministar Butković/ Foto: BBŽ
Otvorenju su pored ostalih nazočili premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković te ministar Butković/ Foto: BBŽ

- Veze s glavnim gradom uvijek su važne za biznis stoga će ova cesta pomoći jačanju gospodarstva, poručio je predsjednik Sabora.

Prema riječima ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića izgradnja pet kilometara brze ceste od Farkaševca do Breze trebala bi biti gotova do kraja ove godine, a spomenutih 12 kilometara nastavak je na tu dionicu.

Radovi kreću danas/ Foto: Grad Bjelovar
Radovi kreću danas/ Foto: Grad Bjelovar

Brza cesta je projekt Hrvatskih cesta/ Foto: BBŽ
Brza cesta je projekt Hrvatskih cesta/ Foto: BBŽ

- Cesta bi u cijelosti do Bjelovara trebala biti gotova za 30 mjeseci, a zajedno s dionicom od Farkaševca do Breze, ovaj projekt vrijedan je oko 400 milijuna kuna. Naš cilj je završiti brzu cestu sve do Terezinog Polja, a na nekoliko dionica cesta se već i gradi. Taj projekt vrijedan je oko dvije milijarde kuna, za što ćemo morati tražiti pomoć međunarodnih kreditnih institucija, poručio je ministar Butković.

Dvotračna cesta

Dodao je i to da je početak ovih radova prolongiran za nekoliko mjeseci ponajprije zbog poremećaja na tržištu, koji je riješen odlukom Vlade oko eskalacija cijena.

- Cesta neće biti četverotračna već dvotračna, ali je u punom profilu brza cesta te će imati dva izlaza u Bjelovaru, odnosno jedan u Korenovu, a drugi u Gudovcu, dodao je Butković.

Nastavak brze ceste/ Foto: Grad Bjelovar
Nastavak brze ceste/ Foto: Grad Bjelovar

Zadovoljstvo početkom radova iskazao je i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

- Više od 20 godina se puno pričalo, a malo toga i napravilo. Nadalje, od 2011. do 2016. godine apsolutno je sve stalo, a ostalo je svega 12 kilometara. Moram zahvaliti ministru Butkoviću i Hrvatskim cestama jer su se mnoge stvari pomaknule s mrtve točke. Nadalje, ova dionica ceste završava u Korenovu, gdje ćemo do tada izgraditi jednu od najvećih poslovnih zona u ovom dijelu Hrvatske, velika 80 hektara, zaključio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak. 

Cesta je važna za razvoj gospdoarstva/ Foto: BBŽ
Cesta je važna za razvoj gospdoarstva/ Foto: BBŽ