Fotografija: Poduzetnici su u Bjelovaru zgroženi računima koje su dobili za drugi dio prosinca/Foto: Martina Čapo/MojPortal/Unsplash
Galerija
Poduzetnici su u Bjelovaru zgroženi računima koje su dobili za drugi dio prosinca/Foto: Martina Čapo/MojPortal/Unsplash

ISTRAŽILI SMO Zašto su bjelovarski poduzetnici dobili 200 posto veće račune za plin

Bjelovarska poduzetnica Sanja Perković tvrdi da je nitko iz Gradske plinare Zagreb nije obavijestio o povećanju cijene plina, a oni pak tvrde da su im slali obavijesti sredinom studenog



BJELOVAR – Jedna od poduzetnica, Bjelovarčanka Sanja Perković na društvenim mrežama požalila se kako je za svoj poslovni prostor u kojem radi za drugu polovicu prosinca dobila šokantno povišen račun za plin. Naime, kako nam kaže, račun za plin za mjesec studeni iznosio je 280 kuna. Za prvu polovicu prosinca dobila je 250,86 kuna, a račun od 15. prosinca do 31. prosinca iznosi 708,61 kuna. Dakle, 200 posto je uvećan.

"Čestitka" za blagdane

- Za 30 četvornih metara prostora i ukupno 12 odrađenih radnih dana u prosincu dobila sam račun 959,47 kuna. S tim da cijeli mjesec nisam niti radila. Što se tiče kilovata ista je potrošnja, a iznos je veći za 200 posto. Umjesto 280 kuna koliko sam plaćala dosad, za istu potrošnju plaćat ću oko 1000 kuna, ogorčena je Sanja Perković koja u središtu Bjelovar ima salon za uljepšavanje.

Sanja Perković zgrožena je računom za plin za prosinac/Foto: Facebook S Medicus
Sanja Perković zgrožena je računom za plin za prosinac/Foto: Facebook S Medicus

Dodala je kako je za prvi dio prosinca obračun Gradske plinare Zagreb, Opskrba  plin obračunat po cijeni od 0, 35 kuna, a za drugi dio prosinca po cijeni od čak 1, 05 kuna.

- Pitam se koliko računi iznose primjerice restoranima koji inače imaju 10 tisuća kuna račune. Sada će po novom plaćati valjda 30 tisuća kuna. Koliko znam, poskupljenja sve ostale građane očekuju s 1. travnjem, a mi smo kao poduzetnici dobili "čestitku" nekoliko mjeseci ranije. Taman za blagdane, ojađena je Sanja koja ne zna što ih sljedeće čeka. Kao i ostali kolege, zgrožena je. Tim više jer ih nitko o poskupljenju i promjeni cijene nije obavijestio.

Nitko ih nije obavijestio

- Iz medija smo prethodnih mjeseci mogli čuti kako će doći do veće cijene plina, no zašto smo mi kao poduzetnici prvi dobili toliko veće račune i zašto nas nitko o tome ništa nije obavijestio, uistinu je šokantno, zaključila je Perković.

Račun za prvi dio prosinca obračunat je po nižoj cijeni/Foto: Facebook Sanja Perković
Račun za prvi dio prosinca obračunat je po nižoj cijeni/Foto: Facebook Sanja Perković

Račun za drugi dio prosinca Sanji Perković drastično je povećan, a da ju nitko o tome nije obavijestio/Foto: Facebook Sanja Perković
Račun za drugi dio prosinca Sanji Perković drastično je povećan, a da ju nitko o tome nije obavijestio/Foto: Facebook Sanja Perković

Njezinoj objavi pridružilo se mnoštvo bjelovarskih poduzetnika koji dijele istu muku. Svima njima za drugu polovicu prosinca računi su drastično skočili. Mnogi se pitaju isplati li im se više raditi jer kada plate račune za sve režije, kako kažu, mogu "zube objesiti o klin".

- I onda se svi pitaju zašto mladi odlaze iz države? Pa ne bi li sada ista ta država trebala uskočiti i pomoći nam, pita se Perković.

Ništa manje razočaran i zatečen nije bio niti Mario Blaha, tajnik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. On uz povećanje računa ima još jedan problem i to vrlo nevjerojatan.

- Nama nije jasno zašto su nas kao socijalnu udrugu svrstali u klasu poduzetnika. Mi plaćamo skuplji plin zato što nas je netko vjerojatno greškom svrstao među poduzetnike. Nasa klasifikacija djelatnosti je da smo mi vladina neprofitna organizacija koja pruža socijalne usluge i trebali bi plaćati plin ako ne po povlaštenoj cijeni, onda barem po onoj kao i ostalo građanstvo. Iskreno, ne znam kako ćemo dalje raditi i funkcionirati jer ako dođe i do povišenja struje što je također najavljeno, pa mi ćemo samo režije mjesečno plaćati 500 eura. Sada smo za plin iskeširali 3900 kuna. Ako se tako nastavi, mi možemo zatvoriti Udrugu do toplijih dana i raditi samo dok nam to budu dozvoljavali vremenski uvjeti, razočaran je Blaha.

Kriva klasifikacija

Inače, na krivu klasifikaciju Udruga se žalila Gradskoj plinari kojoj su pisali dopise i žalili se, a čak nisu niti potpisali ugovor o distribuciji plina s njima jer ne priznaju klasifikaciju "poduzetnik". No, odgovor nisu dobili...

Mario Blaha iz OSIT-a Bjelovar kaže kako poskupljenje plina neće financijski moći podnijeti/Foto: Mario Blaha
Mario Blaha iz OSIT-a Bjelovar kaže kako poskupljenje plina neće financijski moći podnijeti/Foto: Mario Blaha

- Mi plaćamo plin po obračunu kao primjerice Gala ili Koestiln. A ljudi dragi, mi ne ostvarujemo profit, već pružamo usluge i to socijalne. Naš financijski proračun vezan je uz projekte na koje se javljamo, a sada nećemo imati čime platiti režije. Nitko nije u proračunu računao s ovakvim režijama. Nama je ovakvo stanje neodrživo, nećemo to moći isfinancirati, realan je Blaha koji upozorava da je uputio prigovor Gradskoj plinari opskrba na primljene račune, no nikakav odgovor ili pojašnjenje nije dobio.

Ono što namjerava svakako učiniti, jest obratiti se gradonačelniku i županu za pomoć.

Socijalna udruga koja pruža usluge najosjetljivijim građanima svrstana je u klasu poduzetnika, a ta nepravda donijela im je drastično povećanje cijene pina/Foto: Mario Blaha
Socijalna udruga koja pruža usluge najosjetljivijim građanima svrstana je u klasu poduzetnika, a ta nepravda donijela im je drastično povećanje cijene pina/Foto: Mario Blaha

- Svakako ću od gradonačelnika Darija Hrebaka i župana Marka Marušića tražiti pomoć, barem u tome da nas se stavi u klasu povlaštene cijene, zaključio je Blaha.

Kuršlus na svjetskim tržištima

Situaciju iznenadnog i poduzetnicima nenajavljenog poskupljenja plina komentirali smo s čovjekom koji se energentima bavi dugi niz godina. Rekao nam je kako je trenutno na burzama pravi kuršlus, a to se preslikava na opskrbljivače u Hrvatskoj i naposljetku na krajnje korisnike.

- Problem je počeo s porastom cijena plina na svjetskim burzama. Problem je također na ukrajinsko - ruskoj granici i tamo se, znate i sami, stalno nešto kuha. Kada je krenula korona i kada je došlo do lockdowna u cijelom svijetu, cijena plina je najprije drastično pala jer je stala sva proizvodnja. No, kada se sve pokrenulo, cijena plina otišla je u nebo. Iako su trenutno kućanstva zaštićena, i njih ovaj scenarij čeka od 1. travnja. Pametnog rješenja zasad nema. Tko je u pravu, mogu rješavati jedino sudovi i odvjetnici, kazao je naš izvor iz krugova bliskih energetskom resoru. 

U Bjelovaru, uz Gradsku plinaru Zagreb Opskrba, ima još nekoliko opskrbljivača plinom koji su također podignuli cijene.

- Na korisnicima je da dobro razmisle s kime će poslovati, no teško da će s ijednim opskrbljivačem izbjeći ono neminovno - a to su velika poskupljenja - kaže nam naš sugovornik.

Ispunili jesenska obećanja

Inače, o ovoj temi poskupljenja plina zagrebačke plinare već se govorilo tokom listopada kada su se svi mediji raspisali o poskupljenju koje će ići od tri do četiri puta. A te su informacije potvrđene iz Gradske plinare Zagreb opskrba. Rečeno je kako je Gradska plinara Zagreb - Opskrba donijela odluku kojom uvodi mjeru privremene korekcije plina svim kupcima iz kategorije 'poduzetništvo' u trajanju od pet mjeseci (od 1. studenoga 2021. do 31. ožujka 2022.). Odlučeno je kako će se u spomenutom peridou cijena plina određivati za svaki mjesec, ovisno o kretanju cijena na najbližoj burzi - Srednjoeuropskom plinskom čvorištu (Central European Gas Hub - CEGH). Cijena se u tom slučaju utvrđuje kao mjesečni prosjek indeksa CEGHIX plus fiksni dio, u koji ulaze operativni troškovi i oni za transport plina. Fiksni dio cijene iznosi 7,55 eura", piše u obavijesti koju GPZ Opskrba šalje kupcima. Cijeli članak Jutarnjeg lista na tu temu možete pročitati OVDJE.

Odgovor nadležnih

Zašto je najprije poduzetnicima stiglo drastično poskupljenje plina, zašto ih nitko nije na to upozorio i obavijestio te što mogu očekivati ostali građani, upitali smo u Gradskoj plinari Zagreb opskrba. Evo što kažu.

"Cijene plina u nekoliko navrata na plinskim burzama dosegnule su povijesno visoke iznose o čemu su izvještavali svi mediji. U zadnjih nekoliko dana Vlada RH i resorno ministarstvo rade na modelu kojim bi pomogao u rješavanju ove situacije. Povijesno visoke cijene na svjetskim tržištima ne otežavaju poslovanje samo opskrbljivača u Hrvatskoj, već je to globalni problem. S kategorijom kupaca poduzetništvo, koji su imali ugovorenu cijenu koja je bila višestruko manja nego što je u nabavi prema podatcima burze plina, Društvo pregovara i trudi se iznaći rješenje oko uvjeta nastavka suradnje. Kategorija kupaca poduzetništvo sklapa vremenski ograničene ugovore, a cijena ovisi o godišnjoj potrošnji poduzetnika. Sukladno odredbama Hrvatske energetske regulatorne agencije, kupcima iz kategorije poduzetništvo obavijest o promjeni članaka Ugovora poslana je sredinom studenog 2021.godine, s mogućnošću primjene izmijenjenih stavaka Ugovara od polovice Prosinca 2021.godine.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba d.o.o učinit će sve u granicama mogućnosti kako bismo zajedno s kupcima pronašli rješenje i očuvali dugogodišnje partnerske odnose, te ćemo ojačati napore kojima  bismo osigurali stabilnost portfelja i isporuku za sve kupce.

Kao najveći opskrbljivač kućanstava plinom u RH, do 1. travnja 2022., Gradska plinara Zagreb – Opskrba d.o.o. svim kupcima u kategoriji javna potrošnja, u skladu sa najavama resornog ministarstva, jamči postojeću cijenu plina, što znači da poskupljenja plina do tada zasigurno neće biti za sve kupce u gotovo 300 tisuća kućanstava u Zagrebu i ostatku područja RH koje GPZ-O opskrbljuje.

Ovim putem molimo sve kupce da redovito očitavaju svoje plinomjere, dojavljuju stanja distributeru Gradskoj plinari Bjelovar d.o.o i opskrbljivaču u javnoj usluzi Gradskoj plinari Zagreb-Opskrbe d.o.o putem besplatne aplikacije Moj račun ili na ostale komunikacijske kanale koji su istaknuti na poleđini računa. Točnim i pravovremenim očitanjima plinomjera, te dojavom očitanog stanja kupci dobivaju račun s potrošnjom koja je evidentirana u obračunskom razdoblju. Plaćanjem računa u roku koji je predviđen za uplatu štedite vlastita sredstva, jer ukoliko ne platite račun na vrijeme na iznos iz računa obračunavaju se zakonom propisane zakonske kamate", poručuju iz Gradske plinare Zagreb – Opskrba d.o.o.

Također, službeni upit o ovom slučaju uputili smo i na mail adresu HERE. Odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.