Fotografija: 100 milijuna kuna uložene je u gospodarenje otpadom na području grada/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
100 milijuna kuna uložene je u gospodarenje otpadom na području grada/ Foto: Deni Marčinković

Hrebak: "Sortirnica i kompostana bit će u funkciji na proljeće. Građani će dobiti kante za biootpad"

Gradimo mali, efikasan i funkcionalan sustav, dovoljan za potrebe cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Otpad nije problem, otpad je izazov, ali i rješenje, kaže Hrebak- U proljeće sljedeće godine u punoj funkciji trebala bi biti sortirnica i kompostana koje se trenutno grade na odlagalištu otpada Doline, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak prilikom današnjeg obilaska odlagališta otpada u Prespi.

Obilazak centra Doline/ Foto: Deni Marčinković
Obilazak centra Doline/ Foto: Deni Marčinković

Prema njegovim riječima, Bjelovar će dobiti jedan od najmodernijih sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, ukupno vrijedan oko 100 milijuna kuna.

Zadovoljene potrebe cijele županije

- Gradimo mali, efikasan i funkcionalan sustav, dovoljan za potrebe cijele Bjelovarsko-bilogorske županije. Otpad nije problem, otpad je izazov, ali i rješenje, pored ostalog poručio je Hrebak, dodavši da se završetak građevinskih radova na sortirnici i kompostani očekuje do kraja ove godine.

Nova postrojenja u funkciji bi trebala biti na proljeće/ Foto: Deni Marčinković
Nova postrojenja u funkciji bi trebala biti na proljeće/ Foto: Deni Marčinković

Dodao je i to da je u planu suradnja s ugostiteljima, kao i školama i vrtićima, koji bi svoj bio-otpad svakodnevno odlagali u kompostani na Dolinama, a potom bi se taj isti kompost po povoljnim uvjetima prodavao OPG-ovcima i svim drugim zainteresiranima.

- Sjest ćemo i sa županom s ciljem uključivanja i drugih ustanova, ali i bjelovarske bolnice, koja je najveći potrošač hrane na području Bjelovara. Također, kante za biootpad dobit će i građani, koji su već sad stimulirani, odnosno što se više razdvaja, to su računi za zbrinjavanje otpada manji, naglasio je Hrebak. 

U Zagrebu su prioritet bile fontane

Bjelovarski gradonačelnik osvrnuo se i na situaciju u drugim gradovima, prvenstveno onu u Zagrebu.

Dario Hrebak sa suradnicima/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak sa suradnicima/ Foto: Deni Marčinković

- Uvijek će netko reći da smo mali i da ne možemo Zagrebu biti ni do koljena. Slažem se, jednostavnije je razdvajati otpad ovdje nego u Zagrebu, ali pitam se zašto Zagreb nije napravio svoju infrastrukturu. Vjerojatno zato što su fontane bile prioritet, poručio je Hrebak te iskoristio priliku i predstavio novu predsjednicu Uprave Komunalca Ivanu Jurković Piščević, o čemu više pročitajte OVDJE.

Sad već bivši čelnik Komunalca Ivan Ivančić, koji je i dalje ostao na funkciji predsjednika Uprave Vodnih usluga poručio je da je proces razdvajanja otpada u Bjelovaru počeo još 1998. godine.

Stiže smeđe kante za kućanstva

- Dvije nove "tvornice" koje se grade bit će vrh piramide gospodarenja otpadom. Trenutno odlažemo 12 tisuća tona otpada, a kad smo krenuli bili smo na 23 tisuće tona, što je veliki napredak. Po završetku ovog pogona izdvojit ćemo dodatnih 30 do 40 posto miješanog komunalnog otpada, koji se sada odlaže, a koji je biorazgradive frakcije. Time ćemo biti jako blizu ili čak u potpunosti ispuniti zadane ciljeve, jer jedinice lokalne samouprave koje to ne učine čekaju penali, naglasio je Ivančić, dodavši da će na novim postrojenjima biti postavljeni i solarni paneli ukupne snage 200 kilovata, pa će objekti biti energetski neovisni. 

Sortirnica i kompostana trebale biti biti izgrađene do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković
Sortirnica i kompostana trebale biti biti izgrađene do kraja godine/ Foto: Deni Marčinković

Što se tiče smeđih spremnika za kućanstva, prema Ivančićevim riječima, oni su već spremni.

- Radi se od 8300 besplatnih smeđih spremnika, a podjela po kućanstvima kreće početkom sljedeće godine. Istovremeno provest ćemo i edukaciju o tome koje se frakcije otpada na taj način mogu zbrinuti, zaključio je Ivančić. 

Radovi na sortirnici/ Foto: Deni Marčinković
Radovi na sortirnici/ Foto: Deni Marčinković