Fotografija: Domink Nervo, Dario Hrebak i Đuro Horvat/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Domink Nervo, Dario Hrebak i Đuro Horvat/ Foto: Deni Marčinković

Bjelovar će do listopada 2022. dobiti sortirnicu otpada vrijednu 45 milijuna kuna

Vjerujem da će po završetku ovog projekta te nekoliko pratećih, poput izgradnje kompostane, Bjelovar imati najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, poručio je HrebakIzgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada u Dolinama trebalo bi biti gotova u listopadu iduće godine, moglo se čuti tijekom današnjeg potpisivanja ugovora s izvođačima radova. 

Uvodna konferencija održana je u velikoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Uvodna konferencija održana je u velikoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 45 milijuna kuna, od kojih je čak 37 milijuna financirano sredstvima Europske unije, a tu je i učešće Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU vrijedno još tri milijuna kuna. 

Reciklažni centar

- Vjerujem da će po završetku ovog projekta te nekoliko pratećih, poput izgradnje kompostane, Bjelovar imati najmoderniji sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj. Slobodno možemo reći da ćemo postati reciklažni centar, koji će riješiti problem ne samo našeg grada, već i 60 ili 70 posto naše županije. Naime, uz Bjelovar, sortirnicu će koristiti i grad Daruvar te općine Dežanovac, Đulovac, Kapela, Končanica, Nova Rača, Rovišće, Severin, Sirač, Šandrovac, Velika Pisanica, Veliko Trojstvo i Zrinski Topolovac, pored ostalog istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te dodao da su ukupna ulaganja u sustav gospodarenja otpada vrijedna oko 100 milijuna kuna.

Domink Nervo, Dario Hrebak i Đuro Horvat/ Foto: Deni Marčinković
Domink Nervo, Dario Hrebak i Đuro Horvat/ Foto: Deni Marčinković

Prema njegovim riječima kroz nekoliko tjedana trebala bi završiti i procedura vezana za kompostanu, vrijednu oko 15 milijuna kuna. Dodao je i da je do sada već prošireno odlagalište u Dolinama, izgrađeno drugo reciklažno dvorište, nabavljene su nove posude, kao i kamioni s čipovima. 

Buduću sortirnicu izgradit će tvrtke Hidroregulacija d.d. i Tehnix d.o.o., a prema riječima njihovih predstavnika, novi sustav bit će napravljen po najvišim mogućim standardima.

Najmodernija tehnologija

- Ovo je suvremeno, odnosno najbolje rješenje koje trenutno postoji. Riječ je o najnovijoj tehnologiji, koja će moći razdvajati osam vrsta sirovina, a istovremeno automatski će se razdvajati frakcija za biološku razgradnju, odnosno kompostanu koja će biti sastavni dio ovog projekta. Nadalje, po prvi put će se iz ostatka otpada direktno balirati gorivo koje će se koristiti u proizvodnji cementa ili u razvoju cvjećarske industrije, pored ostalom naglasio je predsjednik kompanije Tehnix Đuro Horvat.

Zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu izrazio je i Dominik Nervo, budući direktor bjelovarske Hidroregulacije.

- Što se tehničkog dijela tiče, sortirnica će se nalaziti na čestiti od 30 tisuća kvadratnih metara. Čeka nas dosta posla vezanog za nasipavanje. Sama sortirnica sastojat će se od četiri zgrade, a jedna od njih vezat će se na biokompostanu, između ostalog kazao je Nervo. 

Predstavnici bjelovarskog Komunalca/ Foto: Deni Marčinković
Predstavnici bjelovarskog Komunalca/ Foto: Deni Marčinković

Današnjoj uvodnoj konferenciji prisustvovali  su svi partneri u projektu, među kojima i članovi bjelovarskog Komunalca, a prema riječima predsjednika Uprave Ivana Ivančica, izgradnjom sortirnice i kompostane ispunit će se nacionalni ciljevi vezani za strategiju gospodarenja otpadom.